İhanet temizliği

İhanet temizliği
 Devletten maaş alarak teröre destek niteliğinde bildiri yayınlayan sözde akademisyenlere yönelik farklı illerde başlatılan soruşturma kapsamında...

 

Devletten maaş alarak teröre destek niteliğinde bildiri yayınlayan sözde akademisyenlere yönelik farklı illerde başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda öğretim üyesi gözaltına alındı.

 

Terör örgütüne yönelik en ufak eleştiriye yer vermeden terörle mücadeleyi zaafa uğratmayı amaçlayan ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’ adıyla yayınlanan bin 128 imzalalı ihanet bildirisinde imzası olanlara tepkiler sürüyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı bildiriyle ilgili soruşturma başlattı. Yargı alanları içindeki üniversitelerde görev yapan imzacı akademisyenler hakkında açılan soruşturmanın ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, TBMM’yi  Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak’, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan yürütüleceği öğrenildi.

İDARİ SORUŞTURMA

Bildiriyi imzalayan akademisyenlere yönelik operasyonlarda Kocaeli Üniversitesi’nde 15 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 15 akademisyen serbest bırakıldı. Bursa’da da gözaltına alınan 3 akademisyen adliyeye gönderildi.   Abant İzzet Baysal’da 3, Akdeniz Üniversitesi’nde 9, Batman Üniversitesi’nde 5, Mersin Üniversitesi’nde 20, Eskişehir Anadolu’da 15, Osmangazi Üniversitesi’nde 4, Selçuk Üniversitesi’nde 1, Uludağ Üniversitesi’nde 3, Batman Üniversitesi’nde 5, 19 Mayıs ‘ta 6, Çanakkale 18 Mart’ta 1, Çukurova Üniversitesi’nde 2, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde 4 imzacı akademisyen için idari soruşturma açıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 9 akadesiyen izi görevlerinden iki ay uzaklaştırıldı.  Bu arada, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal ile Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Firdevs S. Arslan ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ertuğ bildiriye verdiği imzayı geri çekti. Öte yandan, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde 12 akademisyen, 1128 akademisyenin bildirisine karşı bildiri hazırladı. ‘Kendilerine vatansever akademisyenler’ diyen grupça hazırlanan bildiriye ilk etapta 12 akademisyen de imza attı.

PROTESTO EDİLDİ

İhanet bildirisine karşı protesto ve kınama açıklamaları da sürüyor. Siyasiler ile aralarında şehit ailesi derneklerinin de bulunduğu bir çok baro, sendika ve STK bildiriyi protesto ederken, 72 üniversitenin öğrenci konseyleri de ihanet bildirisini imzalayanların görevden alınmaları için YÖK’ü göreve davet etti.

BU NASIL DANIŞMAN

İhanet bildirisinde İzmir’deki üniversitelerde görevli 45 akademisyen de yer aldı. Bu akademisyenlerin arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da danışmanlığını yapan Ege Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Tanju Tosun ile İzmir Kent Konseyi Genel Sekreterliğini yapmış eşi Prof. Dr. Gülgün Tosun’un da var. (Star)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.