IGMG'den namaz yazağına sert tepki!

IGMG'den namaz yazağına sert tepki!
Almanya'da sivil toplum kuruluşları, Federal İdare Mahkemesi?nin (BvewG), müslüman bir öğrencinin okulda namaz kılamayacağına karar vermesine tepki büyüyor.İslam...



Almanya'da sivil toplum kuruluşları, Federal İdare Mahkemesi?nin (BvewG), müslüman bir öğrencinin okulda namaz kılamayacağına karar vermesine tepki büyüyor.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, ?Federal İdare Mahkemesi kararının başında, okulda namaz kılmanın din özgürlüğü kapsamına girdiğini ve bir devlet kurumu olan okul tarafından engellenemeyeceğini açıkça ifade etmesine rağmen, somut olayla ilgili değerlendirmesinde anayasa tarafından teminat altına alınan din özgürlüğünü sınırlandırmaktadır.? dedi.

Mahkemenin, söz konusu temel anayasal hakkın kullanılmasına müsaade edilmesini okuldaki ortama bağlı kıldığına dikkat çeken Üçüncü, şu ifadeleri kullandı: "Karara konu olan davada; Yüksek İdare Mahkemesi?nin tespitlerinden yola çıkılarak, davayla alâkası olmayan öğrenciler ile davacı öğrencinin temel hakkının kısıtlanmasına dair sözde bir dini çatışmanın varlığı, karar sürecine dahil edilmektedir. Tavırları en hafif tabirle, ideolojik ve dinden uzak misyonerlik olarak nitelenebilecek okul yönetimi ve okul dairesinin çatışmaya olan katkıları ise kararda dikkate alınmamaktadır. Böylece kişisel din özgürlüğünün kullanımı, çevrenin hoşgörü ya da hoşgörüsüzlüğüne bağımlı kılınmaktadır ki, bu rahatsız edici bir neticedir."


Karar ile İslam?ın şartlarından olan bir ibadetin değerinin, dışarıdaki insanların algısına bağımlı hale getirildiğini vurgulayan Üçüncü, şöyle devam etti: "Böylece İslam dininin gerektirdiği davranışların dini temeli yok sayılmakta, keyfi olumsuz yorumlara ve siyasi olarak kötüye kullanıma açık hale getirilmekte ve dışlanmaktadır. Bu sayede İslam ve Müslümanların ibadetleri giderek bir çatışma malzemesi ve tehdit olarak görülmekte ve din özgürlüğünün kapsamı dışına itilmektedir."


Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Hasan Özdoğan ise, ?Eğer pratik hayatta yaşanan çeşitlilik devlete yansımazsa gelecekte, Müslüman olmayan öğrenciler de okuldaki temel haklarını yerine getirmekten feragat etmek zorunda kalacaktır. Karar, mahkemelerin ne kadar politik hareket etmeye başladıklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.