İdeal Tercih Listesi nasıl olmalı?

İdeal Tercih Listesi nasıl olmalı?
  Bu sene 30 tercih hakkı var ve bu nedenle tercih listesi oluştururken oldukça esnek davranabilirsiniz. İlk 10 tercihe sıralamanızın yetmeği idealinizdeki...

 

 

Bu sene 30 tercih hakkı var ve bu nedenle tercih listesi oluştururken oldukça esnek davranabilirsiniz. İlk 10 tercihe sıralamanızın yetmeği idealinizdeki okulları yazabilirsiniz.

2010 Üniversite Tercih Rehberi - 5

Rehberlik Uzmanı Mehmet Teber'in yazı dizisi

Bu sene LYS sonuçlarının ardından büyük bir hengâme yaşandı. ÖSYM?nin yaptığı hatalar, yeni sınav sistemi, kılavuzda yapılan benzetim ortalığı toz duman etti. Öğrencilerin bu süreçte zihinleri karıştı. Ortalık biraz durulurken, bu günlerde öğrenciler tercih listelerini hazırlanmaya başladılar. Biz de bu yazımızda ideal bir tercih listesinin nasıl olması gerektiğine değineceğiz.

İdeal Tercihler

Bu sene 30 tercih hakkı var ve bu nedenle tercih listesi oluştururken oldukça esnek davranabilirsiniz. İlk 10 tercihe sıralamanızın yetmeği idealinizdeki okulları yazabilirsiniz. ?Yerleşme ihtimalim yok, puanı çok yüksek? gibi düşünceleri boş verin. Hayallerinizi ve idealleriniz süsleyen okullara mutlaka tercih listenizde yer verin. Sıralamanızın 20.000 olduğunu düşünürsek ideal tercihleriniz 1000-20000 başarı sırası arasında olabilir. 

Gerçek Tercihler

Gerçek tercihler 10 ile 20 arasındaki tercihler olup kendi başarı sıralamanıza yakın tercihlerdir. Genelde bu aralıkta olan tercihlerinize girersiniz. Mesela sizin sıralamanız 20.000?se. 10 ile 20 arasındaki tercihlerde 17.000-22.000 arasındaki tercihlere yer verebilirsiniz.    

Garanti Tercihler

Son 10 tercihe ise garanti tercihler diyebiliriz. Bu tercihler kendi sıralamanızın iki katı kadar altına sarkan tercihlerdi. Yani garanti tercihlerde 40.000 sıradaki okullara kadar tercih yapabilirsiniz. Bu durum sizi güvence altına alacak ve yerleşme ihtimalinizi yükseltecektir.  

Tercih yelpazenizi bu şekilde geniş tuttuğunuzda çok büyük ihtimal bir bölüme yerleşebilirsiniz.

DİKKAT!

  • Bu seneki ÖSYM kılavuzundaki birçok bölüm (3500 civarında bölüm)  % 25-30 civarında iyimserdir. 900 civarında bölüm ise kötümser ya da temkinlidir. İyimser bölümlerin çok olması nedeniyle kendi sıralamanızı % 25-30 daha aşağı çekerek işlem yaparsanız daha doğru tahmin yapmış olursunuz. Sıralamanız 20.000?se bu sıralamayı 25.000 gibi düşünerek tercih listenizi oluşturursanız kötü bir sürprizle karşılaşmazsınız. Kendi sıralamanızda veya daha üstünden bir yer gelse daha memnun olursunuz.
  • Tercih listenizi oluştururken ideal tercihlerde ya da garanti tercihlerde yazdığınız her bölüm severek gitmek ve okumak isteyeceğiniz bölüm olmalı? Sırf yerleşmek uğruna garanti tercihlere düşük sıralı yerleri yazmak daha sonra pişman olmanıza neden olabilir.
  • Tercihlerinizi puan ve başarı sırasına göre değil de istek sıranıza göre yazın. Örneğin 15. tercihinizin sırası 27.000, 10. Tercihinizin sırası da 21.000. Siz 15. tercihinizi daha çok istiyorsanız onu 9. sıraya yazın. ?Ama hocam puanım heba olur? diye düşünmeyin çünkü diğer türlü siz heba olursunuz ve geleceğiniz heba olur. ?Hocam dediğinizi yaptığımızda ölü tercih yapmış oluruz? da demeyin. Çünkü bu sene hangi bölümün üstte hangi bölümün altta olacağı hiç belli olmayacaktır.     

ÖNEMLİ BAĞLANTILAR

GEÇMİŞ YAZILAR

 (Haber 7) 

Haber7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.