'İdam kararı Mısır üzerinde oynanan bir kumardır'
Cumhurbaşkanı Mursi'nin oğlu Usame, "Bu Mısır ve 25 Ocak devrimi üzerinde oynanan yeni bir kumardır ve darbe yönetiminin ülkeyi meçhule sürükleme isteğidir" dedi.
KAHİRE (AA) - Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan, demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, mahkemenin babası hakkında verdiği kararı tanımadıklarını söyledi.
Usame Mursi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu karara tepki göstererek, "Ülkenin meşru cumhurbaşkanı (Muhammed Mursi) ve 25 Ocak devriminin en önemli kazanımlarından biri hakkında idam kararı verildi. Bu, Mısır ve 25 Ocak devrimi üzerinde oynanan yeni bir kumardır ve darbe yönetiminin ülkeyi meçhule sürükleme isteğidir" dedi.
Mevcut yönetimin siyasi rakiplerinden "kurumsal olarak intikam almasının" bir acizlik ve korku göstergesi olduğunu savunan Mursi, "Mahkemenin kararını tanımıyoruz, reddediyoruz ve yok sayıyoruz. Geçersiz siyasi bir hükümdür. Adalete ve hukuka saygısı olmayan bu maskarada (idam kararı) payı olan herkes yargılanacaktır" diye konuştu.
- "İtirazda, tek söz sahibi Muhammed Mursi'dir"
İdam kararına yönelik itiraza ilişkin oğul Mursi, "Cumhurbaşkanı, idam kararına itiraz konusunda tek söz sahibidir. Muhammed Mursi mahkemeyi tanımama yönünde bir duruş sergiliyor" ifadelerini kullandı.
- "Mübarek'i beraat ettirdiler"
İdam cezasına çarptırılan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır'ın kızı Ayşe Şatır da kararın ailesi için sürpriz olmadığını belirtti.
Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i ve döneminin ileri gelenleri için verilen beraat kararlarına değinen Ayşe Şatır, "Mübarek ve onun rejimin isimlerini beraat ettirdiler. Bize ne yapacaklar... Zaten çıkan karardan başka bir şey beklemiyorduk. Adalet yoksunluğunda bu komedi sürpriz değil. Allah'a olan inancımız büyük. O'nun hükmü henüz gerçekleşmedi" değerlendirmesinde bulundu.
Babasına isnat edilen suçlamalarda çelişkiler olduğunu belirten Şatır, "'Hapishaneler baskını ve casusluk adı verilen iki dava, İhvan'ı yok edemeyecek. Tarihi iyi okuyun. Tarihi iyi okuyun. 1950'lerde bizden idam edilenler oldu ancak İhvan 80 yıldır devam ediyor. Haklarında idam kararı verdikleri kişilerin ecelini ne 1 saat öne alabilirler ne de geciktirebilirler" dedi.
Mısır'da darbe karşıtlarının yargılandığı, kamuoyunda "Casusluk" ve "Hapishaneler baskını" olarak anılan davalarda, Mursi'ye bir müebbet hapis, bir idam cezası verilmişti.
Söz konusu davalarda, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile gıyaben yargılanan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin aralarında bulunduğu 100'den fazla kişi de idama çarptırılmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.