İç savaş bir süre daha devam edecek

İç savaş bir süre daha devam edecek
 Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye'deki iç savaşın bir süre daha devam edeceğini, Türkiye ve tüm bölge ülkelerini yakından etkileyeceğini...

 

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriye'deki iç savaşın bir süre daha devam edeceğini, Türkiye ve tüm bölge ülkelerini yakından etkileyeceğini bildirdi.

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "(Suriye) İçerideki iç savaşın maalesef bir müddet daha devam edeceğini, bunun da başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerini yakından etkileyeceğini biliyoruz. Türkiye olarak bütün kurum ve kuruluşlarımız arasında ciddi bir koordinasyonla sorunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz" dedi.

Kurtulmuş, Başbakanlık Merkez Bina'da, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi'ni (AGİT PA) kabulünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Suriye ve Irak'tan gelen mülteciler konusunda karşılaştığı insani sorunun boyutlarının ne kadar büyük olduğunu artık bütün dünyanın fark ettiğini söyledi.

Bu çerçevede dünyanın dört bir yanından ülkelerin ve uluslararası yardım kuruluşlarının, Suriyeli mülteciler konusunda gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Kurtulmuş, bunun Türkiye'nin tek başına karşılayacağı bir mesele olmadığını belirtti.

Bu konunun bütün insanlığın sorunu olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Büyük bir trajedidir. Büyük insani boyutları olan bir husustur. Dört yıllık sürede Türkiye 1,7 milyon yeni göçmen dalgasıyla ya da misafirle karşı karşıya kalmıştır. Sadece 18-21 Eylül tarihlerinde Kobani'den gelen Kürt kardeşlerimizin sayısı 197 bin kişi olmuştur. Bu Avrupa kıtasının 2013 yılında aldığı toplam mülteci sayısından daha fazladır. Türkiye 3 gün içerisinde böylesine büyük bir rakamla karşı karşıya kalmıştır" diye konuştu.

Suriye ve Irak'tan gelenlerin diline, dinine, mezhebine, meşrebine, inancına, kültürüne bakmazsızın yardım için Türkiye'ye gelen herkese sınırları açtıklarını belirten Kurtulmuş, "Açık kapı politikasıyla bu misafirlerimizi Türkiye'de misafir etmeyi bir komşuluk ve insanlık meselesi olarak gördük" şeklinde konuştu.

Olayın, giderek uzun süreli bir sorun haline geldiğini anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Maalesef Suriye'deki krizin, siyasi sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin uluslararası camianın üzerinde ittifak ettiği bir projesi, planı bulunmamaktadır. İçerideki iç savaşın maalesef bir müddet daha devam edeceğini, bunun da başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerini yakından etkileyeceğini biliyoruz. Türkiye olarak mümkün olan en üst düzeyde koordinasyonu sağlamaya gayret ediyoruz, bütün kurum ve kuruluşlarımız arasında ciddi bir koordinasyonla sorunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde ulusal ve yerel düzeyde sivil toplum kuruluşları son derece ciddi şekilde gönüllü çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık hizmetlerinden eğitim hizmetlerine kadar kamplardaki hizmetlerden şehirlerdeki misafirlerimizin toplumla uyumlu hale getirilmesine kadar elimizden gelen programları yapmaya gayret ediyoruz."

Sorunun, kalıcı hale gelmeye başladığını bildiklerini belirten Kurtulmuş, "Daha uzun süreli çalışmalar nasıl yapabiliriz, burada Türkiye'deki bütün kurum ve kuruluşları sürecin içine katmak istediğimiz gibi bütün uluslararası camianın kurum ve kuruluşlarının da her türlü işbirliğine, desteğine hazırız" ifadelerini kullandı.  

Heyette, AGİT PA Genel Sekreteri Spencer Oliver, Başkanlık İdaresi Direktörü Roberto Montella, Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Başkanı İsabel Santos, Komite Başkan Yardımcısı Şevki Kulkuloğlu, Türk Grubu Başkanı Emin Önen yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.