İ. Halil Sipahi: ‘Helikopter faciası Kaza mı?’

İ. Halil Sipahi: ‘Helikopter faciası Kaza mı?’
Helikopter faciası Kaza mı? Cinayet mi?Yine bir askeri hava aracı faciası  13 subay ve astsubay hiç yere hayatını kaybediyor. Ailelerin ve milletimizin yüreğine kor alevler düşüyor.

Şırnak Şenoba üs bölgesini denetlemeye giden ekip dönüş yolculuğunda alçak irtifada seyrederken yüksek gerilim hattına çarparak düşüyor.

Yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopter kazalarında, önceki günkü faciayla birlikte toplam 50 askerimiz şehit oldu. 1993 yılından bu yana meydana gelen kazaların altısında Sikorsky, ikisinde Cougar, birinde de polis helikopteri yüksek gerilim hatlarına çarparak düştü.

Askeri helikopterlerimiz, Doğu ve Güneydoğu’da füze ve uçaksavar tehdidi nedeniyle alçaktan uçtukları ve sık sık sarp arazilerden kalktıkları için tel tehlikesiyle karşılaşılaştığını biliyoruz.

 

Şırnak'ta düşen askeri helikopterin enkazı

Düşen helikopterde şehit olan askerler için tören düzenledi

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a operasyonlarla ilgili bilgi vermişti

Ancak burada uçuş yapan helikopter pilotlarımız bu konuda hayli deneyimli, bu nedenle böyle bir kazanın(!) meydana gelmesi akılalacak iş değil.

Ayrıca bu tehlikeyi ortadan kaldıracak gelişmiş sistemler  var bunların başında da “Engel  Tespit Sistemi” geliyor. Küresel konumlandırma sistemleriyle birlikte çalışan engel tespit sistemlerinin uçuş yapılan arazi üstündeki gerilim hatlarını önceden fark edip pilotları hem görsel hem de sesle uyarıyor. 

Şimdi haklı olatak böyle bir sistem varda neden bizim helikopterlerimizde yok? Diyceksiniz.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın  yediyıl önce 2010 yılında Ağırlıklı olarak Kara Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan farklı tipteki yaklaşık 172 helikoptere “engel tanıma ve erken uyarı sistemi” takılması için başlattığı proje geçtiğimiz Mart ayında yenilenmesine rağmen  hala tamamlanmamıştır?

İşte bu son helikopter faciasnın bir kaza mı? Yoksa ihmalden, sorumsuzluktan, umursamazlıktan  doğan bir cinayet mi? Olduğu sorusunu sormadan edemiyoruz.

Bununla birlikte bu son helikopter faciası için akılları kurcalayan şu sorularada cevap verilmesi gerekmektedir.

-Öncelikle Erken uyarı ve engel tanıma sistemleri askeri helikopterlerimize neden hala uygulanmamıştır?

-K.Irak sınırında Şırnak Şenoba üs bölgesini denetlemeye giden ekibin bulunduğu helikopterde o kadar patlayıcı maddenin ne işi vardır.

-O kadar patlayıcı olan helikopterde 13 subay astsubay nasıl ve neden bindirildiğidir.

-Daha kaç helikopter kazası(!) olması beklenecek?

-Daha kaç vatan evladı boş yere yitip gidecek?

Türkiye’de kaza! yapan savaş uçakları ve helikopterin birkaç tanesi hariç diğer hepsi şaibeli kazalardır.

Türkiye’de 24 yılda 20 adet ileri teknoloji donanımlı, üstün manevra kabiliyetine sahip öyle ki; bir Türk pilot tarafından yapımcısı ABD’lilerin dudaklarını ısırtacak derecede takla attırılmış, kara şahin olarak da anılan Sikorsky helikopteri İki adet Faransız yapımı Cougar helikopterleri ve bir Polis Helikopteri ile 4 özel helikoter olmak üzere 28 helikopter düştü.

Helikopter ve savaş uçaklarımızın yazılımları ve  güncellemeleri üretici firmaların kontrolündedir. Buda bu hava araçlarının dışarıdan kontrol edilme imkanını vermektedir.

Kendi savaş uçağını ve helikopterlerini kendin üretmezsen, yazılımları kontrolü senin elinde olmassa bu facia ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır.

yazının devamı... 

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.