İ. Halil Sipahi:  ‘Afyon’daki cephanelik patlamasını hatırlıyormusunuz?

İ. Halil Sipahi:  ‘Afyon’daki cephanelik patlamasını hatırlıyormusunuz?
5 Eylül 2012'de Afyon 4. Mühimmat Bölge Komutanlığına bağlı 32 numaralı iglo tipi cephaneliğin ilginç bir şekilde patlaması sonucu 25 askerin şehit olduğu olay’ın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen..

Afyon’daki patlatan cephanelik davasında bir gelişme kaydedilemedi. 

1 Şubat’ta yapılan 16.  Duruşmada, patlamanın FETÖ bağlantısının olup olmadığına dair araştırma yapılması kararı ile 26 Nisan’a ertelenen duruşma bu tarihte yapılmadı.

sipahi-001.jpg

Son duruşmada “Yeter artık evlatlarımızın katilleri bulunsun, gereken cezayı alsın” diyen bir şehit yakını  “ 3,5 kilo doğurduğum 65 -70 kilo askere göderdiğim evladımı bana 750 gram teslim ettiler”.diyerek mahkeme heyetine serzenişte bulunması yürekleri dağlarken adalete olan güven her gün azalıyor.

Bu ne sıradan bir patlama, nede bir kaza;

Olay tarihinde bu patlamanın sıradan bir patlama olmadığını söylemiştim. Cesetler üzerinde yapılan otopside C-4 parçalarının bulunması da zaten olayın sırdan bir patlama olmadığını kesinleştiriyor.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma da sunulan raporlar pek tatmin edici değildi.  Bilirkişi                  Askerlerin uzman personel desteği olmadan mühimmat yükledikleri iddiasının kuvvetle ihtimal olduğunu, patlamanın el bombası tapalarının üzerine mühimmat sandığının düşmesi sonucu olduğunun anlaşıldığını, söyleyerek  ‘Olay kazadır' diye rapor yazıyordu.

cephane.jpg

Ancak olayın görgü tanığı  olan Onbaşı Fethi Tuna’ın askeri savcıya verdiği ifadeye bakın ne diyordu?.;

Olaydan yaralı kurtulan Onbaşı Tuna, “Biz, BMC kamyonla getirilen sandıkları depo önüne kadar götürüyorduk. Kapı önünden de istifleyen arkadaşlara veriyorduk. Depo içinde usta erler çalışıyordu. Biz dışarıda 15 kişiydik. Kamyona yüklediğimiz sandıklar daha büyüktü. Daha zor kaldırıyorduk. Bir sandık kamyonun kenarına çarptı ve içeri devrildi. El bombaları da dökülmüştü. Ama fünyeleri yoktu. Olay sırasında namaz kılmak için yangın istasyonunun hemen yanına gittim. Üsteğmenimiz (sanık Tuncay Aydın) geldi, arada ayrılmış olabilir. Konya'da bir patlama olduğunu söyledi. ‘Dikkat edin düşerse patlar' dedi.” Diyor.

Deponun sorumlusu ve bir numaralı sanık Üsteğmen Tuncay Aydın'ın askeri savcıya verdiği ifadede savcının, “Sen bu işin uzmanısın, ne kadar yüksekten düşürürsen patlar veya patlar mı? Pimi ve fünyesi olan el bombası yüksekten düşerse patlar mı” sorusuna, “Pimi çekildiği zaman patlar komutanım” cevabını veriyor.

afyon.jpg

Ancak, sevkiyatın zamanı, gelen mühimmatın ambalajı, mühimmatı cephaneliğe istifleyen askerlerin acemi oluşu patlamanın kaza sonucu olma ihtimalini desteklese de, eski bir asker olarak benim asıl kafamı kurcalayan şudur,

 - Afyon, terörle mücadele yapılan bir bölgede değil ve olayın meydana geldiği döneme yakın bir zamanda bir tatbikat da söz konusu değilken, akşam vakti sonuçlanan bir sevkiyat ve gelen mühimmatın depolanma zamanı alışılagelmiş bir uygulama değildir. Yani aciliyeti olmayan zamansız bir sevkiyat söz konusu.

- Cephaneliklerde elektrik olmaz, dolayısı ile lambada olmaz ışığı kapıdan alır. O halde neden gece cephaneliğe mühimmat indiriliyor kaldı ki orası sıradan bir birlik değil cephanelik komutanlığı.

- Hiçbir şekilde el bombaları pimleri takılı olarak bir arada bulunmaz, kaldı ki sevkiyat sırasında pimi üzerinde olsun. Pimi olmadan el bombası yere düşse de patlamaz. Her hangi tatbikat, operasyon vb. nedeni ile kullanılmak veya üzerinde bulundurulmak üzere askere verilen el bombaları dahi pimi takılmamış olarak verilir. Zaten bilirkişi raporunda Onbaşının ifadesinde de el bombalarının pimi olmadığı ifade ediliyor.

- İşin en can alıcı noktası, soruşturmanın derinleştiği noktada ortaya çıkan, aynı cephanelikten beş ton patlayıcının kayıp olmasıdır. Buda patlamanın bir kaza olmadığını, periyodik sayım esnasında, kayıp patlayıcıların ortaya çıkmasını önlemek için yapılan bir eylem olma ihtimaline de kuvvet kazandırıyor ki, buda yine olayın terör bağlantısını güçlendiriyor.

patlama-1.jpg

Bu bir terör saldırısı, Peki ama hangi örgütün işi?

PKK, FETÖ, DHKP-C, İŞİD, aradan geçen beş yıl içerisinde cevaplandırılması gereken bir soru ancak son birkaç yıldır her terör saldırısı arkasından birkaç saat sonra eylemi gerçekleştiren, örgüt ve terörist hakkında detaylı bilgilere ulaşılması ve kamuoyu ile paylaşılmasına karşılık. Afyon’daki cephanelik patlamasına ilişkin henüz net bir şey ortaya konulamamıştır. Oysa Terör örgütlerinin eylem tarzları bellidir. Bir askeri cephaneliği patlatacak kadar buraya yaklaşabilecek terör örgütü de bellidir.

yazının devamı...

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.