Hz. Peygamberin beden dili nasıldı?

Hz. Peygamberin beden dili nasıldı?
Doğumunun 1440. yıldönümünü kutladığımız Peygamberimizin beden dili nasıldı, kızdığında, sevindiğinde, şaşırdığında neler yapardı? Elçi...



Doğumunun 1440. yıldönümünü kutladığımız Peygamberimizin beden dili nasıldı, kızdığında, sevindiğinde, şaşırdığında neler yapardı? Elçi seçme kıstası neydi?

Beden dilinin ve iletişim tekniklerinin çok etkili olduğu günümüzde, bu saha ile ilgili pek çok eser yayımlandı.

Birçok meşhur iletişimci, başarılı iş adamları ve sanatçıların iletişim teknikleri ve beden dilleri örnek olarak gösteriliyor.

Özellikle "batılı yazarlar" tarafından telif edilen beden dili ve iletişimle ilgili eserlerde, beden dilleri ve iletişim becerilerinin, çoğunlukla maddeci bir yaklaşımla sadece ticaret mantığı, dünyevî menfaat, reklâm ve başarı çerçevesinde değerlendirildiğini savunan Doç. Dr. Mustafa Karataş, Hazreti Muhammed?in beden dilinin nasıl olduğunu son kitabında anlattı.

İlahiyatçı Karataş, Nun Yayınları?ndan çıkan, ?Peygamberin Beden Dili? isimli kitabında, İslam Peygamberi?nin sadece beden diline değil diplomatik ilişkilerine, seçtiği elçilerde aradığı özelliklere de değiniyor.


Karataş kitabında Hz. Peygamberin beden dili hakkında şu bilgileri veriyor:

ŞAŞIRDIĞI?NDA ELİNİ TERS ÇEVİRİRDİ

?Duygu ve hisleri kimi zaman gözyaşı olmuş, kimi zamanda alnında kabaran bir damar olarak ortaya çıkmıştır. Bir şeye işaret ettiğinde elinin tamamıyla işaret ederdi. O, dili kötülüklerden korumak gerektiğini anlatırken dilini eliyle tutarak göstermiş; takvanın yerinin kalp olduğunu söylerken de eliyle sol göğsüne işaret etmiştir. Bir şeye şaşırdığında elini ters çevirir havaya doğru açardı. Konuşurken avuçlarını bir araya getirir ve sağ elinin ayasını sol başparmağının iç tarafına vururdu.

KIZDIĞINDA VE SEVİNDİĞİNDE NASIL BİR HALE BÜRÜNÜRDÜ?

Yapmacık hareket etmeyen, göz boyamaya ve gösteriş yapmaya çalışmayan bir insanın tabi olan yüz ifadeleri neyse Peygamberin içinden geçirdikleri de aynı şekilde yüzüne yansımaktaydı. Kızdığında yüzünü başka tarafa çevirirdi. Sevindiğinde gözlerini indirirdi. Onun gülmesi çoğunlukla tebessüm idi. Gülerken de dişleri dolu taneleri gibi görünürdü.?

NASIL BİR KULDU?


Nustafa Karataş'ın Nun Yayınları'ndan çıkan diğer bir kitabı ise Hazreti Muhammed'in nasıl bir kul olduğunu anlatıyor. "Kul Peygamber" isimli kitapta Hazreti Peygamberle ilgili şu tanımlar yapılıyor:

Muhacir ama fatih, Mükedder ama mutlu, Soylu ama kutlu, Beşer ama seçkin, Mübelliğ ama yetkin, Muzaffer ama kuşkusuz, Hatalı ama kusursuz, Müstakim ama makbul, Peygamber ama kul...



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.