Hükümet'ten yeni zam teklifi
Hükümetin, memur zamlarına ilişkin yüzde 3,5+3,5 zam teklifine memur kesiminin tepkisi üzerine yeni bir açıklama daha geldi...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine ara verildiğini belirterek, ''Uzun bir ara olabilir. Değerlendirip yeni bir teklifle gelebiliriz'' dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplu sözleşme görüşmesine ara verildi.
Toplantı salonundan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ''Uzun bir ara olabilir. Değerlendirip yeni bir teklifle gelebiliriz'' diye konuştu.
GÖRÜŞMELERİN SON TURU BAŞLADI
Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin son turu yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.
Hükümet görüşmede yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5+3.5'a yükseltti. 30 Nisan'da başlayan süreçte 7 toplantı yapılmasına rağmen hükümet yüzde 3+3'lük teklifinde değişikliğe gitmemişti. 2013 zam teklifinde de yükseliş gerçekleşti. Hükümet 2013 yılı için belirlediği 3+2,5 zam teklifini de revize ederek 3+3'e yükseltti.
GÜNDOĞDU TEPKİ GÖSTERDİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise zam teklifine tepki gösterdi:
Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5 0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok'' diye konuştu.
Hükümet'in ek ödeme, taban aylığı, 4-C'liye seyyanen zam, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konularda bir teklif yapmadığını anlatan Gündoğdu, öğretmen ve öğretim üyelerine yapılmasını istedikleri ek ödemeye ilişkin bir öneri de sunulmadığını söyledi.
Toplu sözleşme görüşmesine 1,5 saat ara verdiklerini belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:
''Kamu İşveren Heyet Başkanı'na, aradan sonra, müzakere edilmeye değer bir teklifle gelmesi çağrısında bulunuyorum. Biz bu teklife karşı masaya sunduğumuz teklifimizin hiçbir kalemiyle ilgili yeniden bir değerlendirme yapmayacağız. Çünkü bu teklif yeniden bir değerlendirme yapmamızı gerektirecek bir teklif değil. Ara verdik, arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz ama rakamları gözden geçirmek için değil, Kamu İşveren Heyeti'nin rakamlarını gözden geçirerek ciddi bir teklifle gelmesini beklemek üzere.''
Bir gazetecinin, ''Şu noktada yeni bir teklif geleceğine inanıyor musunuz?'' sorusunu yanıtlayan Gündoğdu, ümitlerini korumak durumunda olduklarını söyledi. Toplantıda yaptığı değerlendirmede ''Beklentileri karşılayacak, müzakere edilebilir bir teklifle gelin. 3,5 3,5'ten kastınız nihai 4 4 öneririz, bu iş biter diye düşünüyorsanız, beklemeye gerek yok, uzlaşmayacağımızı deklare edelim, bu işi bitirelim'' dediğini anlatan Gündoğdu, kamu İşveren Heyeti'nin yeni bir değerlendirme yapacağını ifade etti.
Yeni, ciddi, beklentileri karşılayacak, müzakere edilebilir bir teklifle gelmelerini beklediklerini yineleyen Gündoğdu, hiç değilse Hükümet'in 2012 yılı için belirlediği yeniden değerleme oranı olan 10,26 ile masaya oturmak istediklerini vurguladı.
Gündoğdu, ''Ya adım atmayacaklar, erkenden uzlaşmazlıkla sonuçlanacak ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yolları gözükecek veya yarın sabah 8'e kadar mücadele devam edecek. Biz umudumuzu korumak istiyoruz. Kamu İşveren Heyeti'nin de 4 milyon memurun, aileleriyle birlikte 15 milyon insanımızın beklentilerini dikkate alan, geçim standardını dikkate alan rakamlarla gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu.
KAMU-SEN BAŞKANI KONCUK: YÜZDE 3,5 MÜZAKERE EDİLEBİLECEK BİR RAKAM DEĞİL
Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Cuma günkü oturumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ''sıcak baktığı'' belirtilen konuları hatırlattı.
''(Sıcak bakıyoruz) denilen tekliflerin bir kısmı bugün masaya getirilmedi'' diyen Koncuk, ''Literatüre yeni bir şey daha girdi. 'Evet' ve 'Hayır' kelimesinin yanı sıra 'Sıcak bakıyoruz'. 'Sıcak bakmak' ne demektir? 'Sıcak bakıyoruz' dediğiniz şey kabul ettiğiniz şeydir. Sıcak bakmanın ne anlama geldiğini biz anlayamadık. Cuma günü masada sıcak bakılanların bugün tekliflerin içinden çıkartıldığını gördük'' diye konuştu.
Bu konuların arasında toplu sözleşme ikramiyesi, aile yardımı, sözleşmeli personelin kadroya alınması, 2005'ten sonra başlayanlara bir derece verilmesi gibi konuların yer aldığını dile getiren Koncuk, şunları söyledi:
''Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 3,5 teklifi gelmiştir. 3'ün 3,5'e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 3,5'un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir.''
Ek ödemelerin emekliliğe yansıması taleplerinin kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Koncuk, ''2 milyon 100 bin kamu çalışanın ek ödemeleri bu masada söz konusu dahi edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil'' dedi.
KESK Başkanı Özgen
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, revizyonun ardından kamu çalışanlarının ''buçuklu yaklaşımla'' rencide edildiğini ileri sürdü.
Yol ücretleri, yemek, emeklilerin durumu, aile yardımı konularında yeni bir teklifin getirilmediğini bildiren Özgen, ''Sadece yüzdelik artış oranında buçuklu bir artışı öngörülmüştür. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım kamu çalışanlarını dün olduğu gibi bugün de hiçleştiren, onların hakkını gasp eden, emeğini yok sayan bir yaklaşımdır. Hükümetin bu yaklaşımdan vazgeçmesi lazım'' diye konuştu. Kamu çalışanlarına emeklerinin karşılığını vermesi gerektiğini belirten Özgen, kamu çalışanları adına heyet başkanı olan Memur-Sen Konfederasyonu'nun yaklaşımına ilişkin de ''Hükümetin yüzde 3,5'lik zam artışı yaklaşımına '4,5 olsun da görüşmeleri sürdürelim' tutum ve yaklaşımını biz kabul etmiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Özgen, ''Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs'ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz'' dedi.
Hükümetin yeni bir teklif getirmek zorunda olduğunu kaydeden Özgen, aksi takdirde görüşmelerin tıkanacağını söyledi.
MEMUR SEN NE İSTİYOR?
Memur-Sen de 2012 için yıllık yüzde 16'lık zam talebinde bulunuyor. Bu oranda bir miktar kaybı göze alıyor. Konuya ilişkin bilgi veren sendika yetkilileri, "Bizim elimizde her türlü alternatif mevcut. Yıllık zam talebimizi 6'şar aylık iki döneme bölebiliriz. Tek seferde yüzde 16'lık zam 8 artı 8 olabilir. Taleplerin, ödemelerin bir bölümü 2013'e sarkıtılabilir. Yeter ki çözüme açık olunsun" dedi
ANLAŞMA OLMAZSA NE OLACAK?
Hükümet ile Memur-Sen arasında uzlaşma sağlanamazsa, pazarlığa Kamu-Sen ile devam edilecek. Buradan da uzlaşma çıkmazsa, anlaşma sağlanamayan başlıklar hakem heyetine havale edilecek. Hizmet kollarıyla üzerinde uzlaşılan maddeler ise mutabakat sağlandığı için hakem heyetine gönderilmeyecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.