Hisarcıklıoğlu'nu şükrettiren tablo..

Hisarcıklıoğlu'nu şükrettiren tablo..
 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerin çok büyük kriz ve siyasal sorunlarla uğraştığı bir dönemde Türkiye'nin çok...

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerin çok büyük kriz ve siyasal sorunlarla uğraştığı bir dönemde Türkiye'nin çok farklı olduğunu anlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Şu anda, güneyimizdeki ülkelerde müthiş bir siyasi kriz var ve son bir yılda 5 devlet başkanı devrildi güneyimizde. Batımızda ekonomik kriz var, son bir yılda 4 başbakan istifa etti. Bunların ortasında bir Türkiye var, şu anda Allah'ıma binlerce şükür istikrar noktasında'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) 10 kategoride 447 kişi ve kuruluşu ödüllendirmek için düzenlediği ''Ekonomiye Değer Katanlar 2011'' ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her yıl 750 bin kişiye iş bulmak zorunda olduğunu belirtti.

Bunun için Türkiye'nin girişimci sayısını artırması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Bir üzüntümü burada belirtmek istiyorum. Türkiye'deki kadın girişimcilerin, toplam girişimciler içindeki oranı yüzde 7. Nüfusumuzun yüzde 50'si kadın ama, kadınların girişimcilikteki oranı yüzde 7. İsraf, haram kültüründen geliyoruz, nüfusumuzun yarısını görmüyoruz. Şimdi ben her gittiğim Anadolu kentlerinde soruyorum bunu; arkadaş bir Müslüman olarak kimi örnek alırsın? Peygamber efendimizi. Peki siz ve Peygamber efendimizi örnek alıyor muyuz? Peygamber efendimizin eşi Hazreti Hatice validemiz, tüccardı. Peki rol model aldığımız, örnek insan diye aldığımız Peygamber efendimizi niye örnek almıyorsunuz arkadaş? Onun eşi Mekke'nin en büyük tüccarı, hem bir taraftar Müslüman'ım diyeceksin hem kızın üniversiteyi bitirdikten sonra sırf kocayla evlendirebilmek için üniversite okutacaksın, olmaz böyle şey arkadaş. Bakın bu ülkenin girişimciye ihtiyacı var. Ben özellikle buradaki babalardan rica ediyorum; kız ve erkek çocuklarınızı ne olur işinize dahil ediniz...''

-''Yerli IMF'ciler''-

2001 krizi sonrası her gelenin Türkiye'deki tekstil yatırımlarını eleştirdiğini, kendilerinin ise tekstilin, Türkiye için istihdam deposu ve ihracat sektörü olduğunu savunduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, karşılığında Türkiye'nin, Pakistan, Hindistan ve Çin ile rekabet edemeyeceğinin söylendiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Başta IMF olmak üzere, yerli IMF'nin temsilcileri de bunu söylüyordu bana. Tarım ve tekstil sektörüne yatırım yapmak yanlış. Bursa için bu ikisi de önemli olduğu için söylüyorum; 2008 dünya krizi ortaya çıktı. IMF heyeti beni ziyarete geldi. Sohbet ediyoruz, 'Aman, bu krizde 2 sektöre önem vermeniz lazım' dediler. Hangisi diye sordum. 'Tarım ve tekstil, Türkiye'nin bu ikisine önem vermesi lazım' dediler. 'Günaydın, hoş geldiniz' dedim. Ben yıllardır bunu söylüyorum, siz bize yerli IMF'cilerle beraber bunun yanlış olduğunu söylüyordunuz, şimdi 'aman tarım sektörü istihdam, tekstil deposu, çıkmayın' diyorsunuz. ''

-''Bu büyümenin kahramanları sizlersiniz''-

Dünyanın şu anda müthiş bir değişimin içinde olduğunu, ancak tam farkında olmadıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Şu anda, güneyimizdeki ülkelerde müthiş bir siyasi kriz var ve son bir yılda 5 devlet başkanı devrildi güneyimizde. Batımızda ekonomik kriz var, son bir yılda 4 başbakan istifa etti. Bunların ortasında bir Türkiye var, şu anda Allah'ıma binlerce şükür istikrar noktasında. Bize bir tek zarar nereden gelir, bakın söyleyeyim; kendi içimizde kardeşliğimize halel getirecek iş yaparsak Allah o zaman bereketini keser. Onun için birlik ve beraberliği, Bursa'nın gösterdiği bu birlik ve beraberliği Türkiye genelinde de gösteriyor olmamız lazım. Bakın Türkiye son 6 ayda tarihimizde ilk defa büyümede yüzde 10,2 ile dünyada şampiyon oldu. Ama bu büyümenin kahramanları da sizlersiniz, Türk özel sektörü. ''

Hisarcıklıoğlu, bunu resmi rakamlara dayanarak söylediğini belirterek, sözleriri şöyle sürdürdü:

''Bu başarı hikayesi sizin. Özel sektörün tüketim ve yatırımlardaki payı 14,5 puan. Devletimizin yatırım ve harcamalardaki payı 1 puan. Eğer ithalat ve ihracatımız eşit olsaydı, Türkiye 15,5 puan büyüyecekti. İthalatımız fazla, ihracatımız az, bu bizim ayağımızı 5,3 puan aşağı doğru çekiyor. Buna rağmen birinci olduk. Bu müthiş bir şey. Son bir yılda 1 milyon kişiye işe aldınız siz. Bu büyüme demek işsizliğin azalması demek.''

Türkiye'nin önündeki dönemde ekonomisindeki yapısal değişim ve dönüşümü sağlaması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, sanayinin ara malı ithalatının, toplam ihracatımızın üzerine çıktığına dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede ithal edilen sanayi ara mallarının önemli bir bölümünün Türkiye'de üretilerek, ithalat ve ihracatın denk hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin sisteminin artık iflas ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bizi ancak buraya kadar getirdi bu. Yamalı bohçayla gidemeyiz. Türkiye bir şansı yakalamış durumda, bugün mecliste gurubu bulunan bütün siyesi partiler seçimlerde Türk halkına bir şeyi vadettiler. Yeni bir anayasayı vadettiler. Yeni bir anayasa, Türkiye'nin önümüzdeki sisteminin işleyişinin olmazsa olmazı. Binanın temeli...'' diye konuştu.

Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.