Hindistan, Müslümanları Vatansız Statüsünde Sınır Dışı Edecek

Hindistan, Müslümanları Vatansız Statüsünde Sınır Dışı Edecek
Hindistan'daki Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, Hindistan hükümetinden, Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri gönderilmesi planının tüm yönleriyle ele alınmasını istedi.

Hindistan, Müslümanları Vatansız Statüsünde Sınır Dışı Edecek

Hindistan’ın doğusundaki Assam eyaletinde yaşayan yaklaşık yedi milyon Müslüman, 1971’den önce ailelerinin orada yaşadığını kanıtlayan belgeleri sunamadıkları öne sürülerek sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya.

Assam hükümetinin Ulusal Vatandaş Kaydı NRC’ye dahil edilmek üzere vatandaşların ön listesini yayınlamaya hazırlanıyor.

Yetkililer, altı yıl içinde gerçekleştirilen güncelleme sürecinin Bangladeş’ten belgelenmemiş göçmenleri tespit ve sınır dışı etmeyi amaçladığını söyledi.

Ancak eleştirmenler, Myanmar’ın Rohingya azınlığının katliamına benzer şekilde Müslüman vatandaşları ve Bangladeş kökenli uzun süreli mültecileri vatansız hale getirme tehlikesine dikkat çekiyor.

Assam, yaklaşık üçte biri Müslüman olan 32 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor.

Assam’ın NRC’sini güncelleme görevini üstlenen Prateek Hajela, yaptığı açıklamada, Assam’da 4.8 milyon insanın ön listenin yayınlanmasından önce “gerekli eski belgeleri sunmayı başaramadığını” söyledi.

2016 yılında Assam’da iktidara gelen Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi, NRC’de yer almayan kişileri sınır dışı etmeye söz verdi.

Assam’ın maliye ve sağlık bakanı olan Himanta Biswa Sarma’nın gazetecilere verdiği demeçte, “NKK’de isimleri bulunmayan tüm kişilerin sınır dışı edilmesi gerekecek” dedi.

Yerel hükümet, ön listenin yayınlanmasından önce sınır eyaletine 40 binden fazla polis memuru ve paramiliter birliği harekete geçirdiğini söyledi.

“Hiç şansımız yok, yani tüm güvenlik önlemleri alındı.”

On binlerce mülteci – hem Müslümanlar hem de Hindular – 1970’lerin başlarında Pakistan’dan bağımsızlık savaşı sırasında Bangladeş’ten Assam’a kaçtı.

1980’lerde, göçmen karşıtı protestolarda yüzlerce insan öldürüldü.

Son güncelleme için Hint vatandaşı olarak tanınmak için, Assam’ın tüm sakinleri, kendilerinin veya ailelerinin o tarihten önce ülkede yaşadıklarını kanıtlayan belgeler sunmalı.

 

‘Bahane yok’

Süreç, 30 Haziran’a kadar yayınlanacak nihai sicil emrini veren Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından denetleniyor.

Şubat ayında, hükumet bu süreyi karşılamanın “imkansız” olduğunu söyleyerek ek süre talep etti. Ancak mahkeme, talebi reddetti.

Yargıçlar ayrıca, doğrulama sürecine yardımcı olmak için ikinci bir koordinatör tayin etmeyi reddettiler.

2009 yılında NRC’nin güncellenmesini hızlandırmak için Yüksek Mahkemeye dilekçe veren Assam Bayındırlık Konseyi Başkanı Abhijeet Sarma, hakimlerin kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

Assam bir sonraki Rakhine mi olacak?

Yerel politikacılar, belgelenmemiş tüm göçmenlerin Bangladeş’e gönderilmesi gerektiğini söylediler.

Eleştirmenler böyle bir hareketin, çoğunluğu Müslüman olan Rohingya azınlığı mensuplarının 1982’de vatandaşlıklarından ayrıldığı Myanmar’ın Rakhine Eyaletindeki benzer bir krizi tetikleyeceğinden korkuyorlar.

Geçen yıl yaklaşık 700.000 Rohingya’lı , acımasız bir askeri saldırı sonrası Rakhine Eyaleti’nden kaçtı.

Birkaç gün içinde Hindistan yanlış dili konuştukları ve yanlış Tanrıya ibadet ettikleri için Assam Eyaletinde sayıları 7 milyona varan Müslüman halkı "vatandaş” listesinden ana silecek.


Eşler ve çocuklar birbirlerinden koparılıp esir kamplarında çürümeye terk edilebilir.

Soykırımlar böyle başlar - Rohingya kabusu da böyle başlamıştı. Her şey çok sessiz sedasız gelişiyor -- eğer BM Genel Sekreteri’nin ve kilit ülke hükümetlerinin dikkatlerini bu tehlikeye çekerek müdahale etmeleri talebiyle sesimizi yükseltirsek bu dehşeti başlamadan durdurabiliriz:



Tehlike Çanlarını Çal


Assam hükümeti şimdiden yeni bir esir kampı inşa etmeye ve birlikleri konuşlandırmaya başladı.

Aynı Rohingyalara saldıran Burma rejimi gibi, Assam hükümeti de Bangladeş’ten gelen yasadışı göçmenlere karşı tedbir aldıklarını iddia ediyor. Oysa hedef alınan insanların büyük çoğunluğu yalnızca yoksul, eğitimsiz ve “uygun” belgeye sahip olmayan Müslüman vatandaşlar. Bu belgeye daha önce hiç ihtiyaçları olmamıştı!

BM Genel Sekreteri António Guterres mücadele edemeyenlerin yerine kendisinin mücadele edeceğine söz vermişti: “Sesimi yükselteceğim. Harekete geçeceğim. Sizin haklarını savunma hakkımı kullanacağım.” Onu verdiği sözün arkasında durmaya zorlamamız lazım çünkü şu anda Hindistan’da yaşayan Bengalli Müslümanların dünya sahnesinde adlarına konuşacak kimseleri yok -- bizim dışımızda. Aşağıdaki dilekçeyi imzala; hep birlikte Assam’da soykırıma giden bu yolu engelleyelim:

Tehlike Çanlarını Çal

Milyonlarca Müslümanı vatansız ve savunmasız bırakacak bu agresif hamlenin arkasında Hindistan’da her gün biraz daha yükselen kötücül Hindu milliyetçiliği var. Tarih bize bu tür hareketlerin sınır tanımadığını öğretti - tanıdıkları tek sınır, vatandaşların belirlediği sınır oluyor. Assam’da çizgiyi çekelim ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere şu mesajımızı iletelim: gözümüz üzerinizde!

asyaninsesi.com

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.