Hicri takvim birliğinde önemli adım

Hicri takvim birliğinde önemli adım
 Diyanet İşleri Başkanlığı Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanması...

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanması amacıyla kongre düzenleyecek.

 

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ - Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanmasına ve hicri takvim birliğine katkı sağlamak amacıyla "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi" düzenleyecek.

 

İslam ülkelerinde ve hatta aynı şehirlerde ramazana farklı tarihlerde başlanması ve bu nedenle bayramın da farklı günlerde yapılmasını İslam dininin ruhuna aykırı bulan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam ülkelerindeki ilgili ilim adamlarını, astronomları ve karar mercisinde bulunan yetkilileri bir araya getirecek kapsamlı bir toplantı yapma kararı aldı.

 

2016 yılının Mart ayında düzenlenmesi planlanan "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi"nde, konunun fıkhı, astronomik ve toplumsal boyutlarını ele alan üç sunumla mevcut durum ortaya konulacak. Kongreye sunulan somut çözüm önerileri ve takvim teklifleri üzerinde tartışmalar yapılması öngörülüyor.

 

- Takvim önerileri hususunda açık davet

 

Bu kapsamda, fıkıh ve astronomi uzmanlarından oluşan Bilim Heyeti, ilim adamları, astronomlar ve hicri takvim konusunda uzmanlaşmış kişileri, kameri ay başlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini ve takvim projelerini sunmaya davet ediyor. Takvim önerilerinin ise 30 Eylül 2015 tarihine kadar sunulması isteniyor.

 

- Takvim önerilerinde aranan özellikler

 

Sunulacak olan takvim önerilerinde, şu özelliklere yer veriliyor:

 

"Astronomi biliminin ve İslam fıkhının genel ilkelerine ve kurallarına uygun hazırlanmalı, takvimleri hazırlarken kullandıkları verileri ve uyguladıkları ilmi esasları açıkça ortaya koymalı, en az bir hicri yıla ait örnek takvimle müşahhas hale getirilmeli, günlük hayatta kolayca kullanabilecek nitelikte olmalı."

 

- 7 dilde kongre

 

Türkçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde tercümesi yapılacak kongrenin Genel Sekreteri Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ünal olacak.

 

Kongrenin bilim komisyonunda ise Dr. Ekrem Keleş, Prof. Dr. Ahmed Yaman, Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadağı, Prof. Dr. Sacid Özdemir, Mühendis Muhammed Şevket Avde, Prof. Dr. Şeref el-Kudat, Dr. Zülfikar Şah, Ahmed Caballah, Dr. Heymen Mütevelli, Dr. Muhammed Garib, Dr. Mühendis Celaleddin Hancı, Dr. Mustafa Bülent Dadaş, Astronom İlhami Aşıkkaya, bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.