Hesapsız girişimci her yıl 32 milyar batırdı

Hesapsız girişimci her yıl 32 milyar batırdı
Yapılan hesaplamalara göre her yıl kendi işini kurmak için 136 bin girişimci firma kuruyor.Ancak bunların yüzde 20'si daha ilk yıl iflas ediyor. Ayakta...



Yapılan hesaplamalara göre her yıl kendi işini kurmak için 136 bin girişimci firma kuruyor.

Ancak bunların yüzde 20'si daha ilk yıl iflas ediyor. Ayakta duramayan firmalar nedeniyle her yıl 32 milyar lira batıyor.  Kendi işini kurma hayaliyle hesap yapmadan ticarete atılanların Türkiye ekonomisine pahalıya patladığı ortaya çıktı.

%70'i 5 yıl dayanıyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'de her yıl 136 bin firmanın kurulduğunu, ancak işletmelerin yüzde 20'sinin daha ilk yıl, yüzde 70'inin ise 5'inci yılın sonunda iflas ya da başka nedenlerle piyasadan çekilmek zorunda kaldığını belirtti. Türkiye'de KOBİ'lerin işletme ömrü ise son dönemde bu kesime verilen desteklerle ortalama 11 yıldan 13 yıla çıkarılabildi.

27 bin 200'ü batıyor

Civil'in verdiği bilgilere göre yeni kurulan KOBİ'ler 100 bin ila 2 milyon lira sermayeyle işe başlıyor. Civil, bunun yılda 160 milyar lira kaynağın iş kurmak için kullanıldığı anlamına geldiğini söyledi. Yapılan hesaplamalara göre kendi işini kurmak için yola çıkan 27 bin 200 girişimci daha ilk yıl işletmesini batırıyor. Önemli bölümü birikimini kullanarak ya da evini, arabasını satarak, bankalardan kredi alarak iş kurmayı hedefleyen bu girişimciler doğru projelerle yola çıkamadıkları için her yıl yaklaşık 32 milyar lira sermayeyi de batırıyor.

KOBİ'ler büyümeli

Civil, bu firmaların 129 binin 0-10 işçi, 5 bin 500'ünün 10-50 işçi, 1500'ünün ise 50 ve daha fazla işçi çalıştırdığına işaret ederken, bunların her 3 yılda bir 2 kat büyümesi gerektiğini, doğru projesi olan ya da doğru destek alanların bunu başardığını söyledi. KOBİ'lere yönelik projeler geliştirdiklerini belirten Civil, sayıları 350'yi bulan KOBİ danışmanları aracılığıyla firmalarla krediden önce "iş"i konuşup doğru ve yanlışları tespit ettiklerini anlattı.

Kuluçka merkezi kuracak

Genel Müdür Varol Civil, girişimcilerin iş hayatında daha uzun kalmalarını sağlamak ve doğru işlere yönlendirebilmek amacıyla danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra şubelerdeki Girişim Evi içinde kuracakları Kuluçka Merkezleri ' ile KOBİ'lere ücretsiz yeni bir hizmet sunacaklarını bildirdi..

HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.