Herkes olumlu buldu, bir tek o ateş püskürdü!
İsrail'in özrünü AB, NATO ve Musevi lobileri sevinçle karşıladı. Lieberman ise?
İsrail'in 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye'den özür dilemesi, uluslararası toplumda geniş yankı buldu.
Amerikan Başkanı Barack Obama'nın girişimiyle yapılan özür, Avrupa Birliği ve NATO çevrelerinde olumlu karşılandı. Özür, İsrail'de ana muhalefet partisi tarafından da desteklendi. Türkiye karşıtlığı ile bilinen eski İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Netanyahu'ya ateş püskürdü. Lieberman, Netanyahu'nun özür dilemesinin, İsrail askerinin motivasyonuna darbe vuracağını iddia etti.
BEYAZ SARAY DUYURDU
Sürpriz haber Amerikan Başkanı Obama'nın İsrail'den ayrılmasından birkaç dakika önce geldi. Erdoğan-Netanyahu arasındaki görüşmeyi ilk olarak Beyaz Saray duyurdu.
Başkan Barack Obama, Ürdün'e varışında yaptığı açıklamada, İsrail ile Türkiye'nin Amerikan yönetimi açısından çok önemli iki müttefik olduğunu kaydetti.
Kral Abdullah ile bir basın toplantısı düzenleyen Obama, İsrail ile Türkiye'nin her konuda anlaşmak zorunda olmadığını belirterek, "Ancak ilişkilerin normalleşmesinin tam zamanı. Bu iki ülkenin de yararına" dedi.
ÖZÜR NASIL GELDİ?
Türkiye'de görev yapmış eski İsrailli diplomat Alon Liel, iki ülke arasındaki normalleşme yolunda yaşanan bu gelişmenin Washington'un baskısı ve İsrail'deki yeni hükümetten kaynaklandığını belirtti.
Liel, "Bu gelişmenin arka planında Suriye'deki durum var. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail, Esed'in ayrılmasından sonra kaos çıkmasından endişe ediyor. Ayrıca yaşanan gelişmede enerji konusu etkili oldu. İsrail'in doğalgaz ihraç etmesi gerekiyor. Bu ihracatın Türkiye üzerinden yapılması gerekiyor" dedi.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO , Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesiyle ilgili haberleri memnuniyetle karşıladıklarını duyurdular.
AB: "HERKESİN ÇIKARINA"
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü, "Türkiye ve İsrail, Avrupa Birliği'nin önemli ortaklarıdır ve ilişkilerinin iyileşmesi Ortadoğu'da barış ve güvenlik görmek isteyen herkesin çıkarınadır" dedi.
BM: "MEMNUNİYET VERİCİ"
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da İsrail'in, Türkiye'den özür dilemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
LİEBERMAN ATEŞ PÜSKÜRDÜ
Türkiye karşıtlığı ile bilinen eski İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Netanyahu'ya ateş püskürdü. Lieberman, Netanyahu'nun özür dilemesinin, İsrail askerinin motivasyonuna darbe vuracağını iddia etti.
İsrail'de ana muhalefet partisi lideri Shelly Yachimovich, Netanyahu'yu destekleyerek, "Ülkenin iyiliği için onur bir tarafa bırakılabilir" dedi.
ABD'DEKİ MUSEVİLER GELİŞMEYİ SEVİNÇLE KARŞILADI
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Musevi örgütleri de gelişmeyi sevinçle karşıladı. Musevi örgütleri adına bir açıklama yapan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, bölgedeki istikrarsızlığın sona ermesinde faydalı olacağını belirtti.
Haber, Brezilya'dan Portekiz'e, Rusya'dan İsveç'e olumlu karşılandı.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, gelişmenin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu vurguladı.
"TÜRKİYE İSRAİL'İN KOLUNU NASIL BÜKÜLECEĞİNİ BİLDİ"
Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin '' 'İsrail, genellikle suç işler ve kimseden özür dilemez, ancak bu kez özür dilemek zorunda kaldı. Çünkü Türkiye, İsrail'in kolunun nasıl büküleceğini bildi'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.