"Her binada yeşil yöneticiler gerekir"

"Her binada yeşil yöneticiler gerekir"
Çukurova üniversitesi çevre bilincin artması amacıyla somut çalışmalar başlattı. Bu çerçevede Rektörlük tarafından kampus ambalaj atıklarının toplanmasıyla...



Çukurova üniversitesi çevre bilincin artması amacıyla somut çalışmalar başlattı. Bu çerçevede Rektörlük tarafından kampus ambalaj atıklarının toplanmasıyla ilgili ITC firmasıyla görüşmeler sonucu bir sözleşme imzalandı. Yapılan sözleşme ile tüm fakülte ve yüksekokullara ambalaj atıklarının (plastik, metal, kağıt ve pil) toplanabilmesi için yeterli sayıda karton toplama kutuları ve konteyner dağıtımı gerçekleştirildi.

Çukurova Üniversitesi, tabiat sevgisinin göstergesi olan geri kazanım uygulamarını gerçekleştirmeye başlamasıyla, doğanın korunması ve dengesinin sağlanması planlanmakta. Doğaya karışan bir çok malzemenin doğada yok olmaması ve insan sağlığını tehdit etmesi geri dönüşümle tüm bu kaygıları yok etmenin yanında, ekonomik anlamda da katkı sağlamaktadır. Günlük yaşantımızda önemsemediğimiz ve atık olarak tanımladığımız bir çok ürün bize kullandığımız ihtiyaçlar olarak geri dönmektedir. Geri dönüşümde en iyi verimi alabilmek için geri dönüşüm ünitelerini kullanmak gerekmektedir. Kullanım ömrü kısa olan tüketim maddelerimizin hayatımızda çok fazla yer kapladığını düşünürsek, sürekli kullanılan kağıt, plastik ve ambalaj gibi atıkların geri dönüşüm sayesinde önemli bir kazanç sağlayacaktır.

Çevre konusu ile ilgili İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Canan Madran yapmış oldukları bir lisansüstü çalışmanın somut çıktılarını anlattı.

"Fakültemizde yapılan bir çalışmada ofis binasında ortalama olarak 3.5 kilo kağıdın çöpe atıldığı fark edilince uygulamalı bir araştırma başlatıldı. Kağıt kutuları, atık konteynerleri vb sistemi kuruldu. Düzenli aralıklarla kağıt çöpler toplandı, iletişim kampanyalarıyla çalışanlarımızı destekledik ve deney süresi sonucunda çöpteki kağıt miktarı 180 grama düşürüldü, kağıt konteynerlerinde tonlarca temiz kağıt biriktirildi ve geri dönüşüme yollayarak kazanç elde edildi. Bu çerçevede hiç kimse kağıdı çöpe atamaz oldu. Atık yönetimi çok önemli bir iştir. Tüm kampüs alanında, binalarda, açık alanlarda, tesislerde dikkatlice planlanması, insan kaynaklarının ve sürecin baştan sona yönetilmesi gerekir. Her kurumda, her binada yeşil yöneticiler, doğaya inanan yöneticiler gerekir, gerisi insanların desteğidir ve ortak iyiye ulaşma çabasıdır."

Çevreye ilişkin yaptığı açıklamada Prof.Dr. Madran Üniversitemizdeki katı atıklarımızı doğru yöneterek para, kaynak, paylaşma duygusu, doğanın yaşaması, küresel ısınma sorununun çözümü gibi pek çok alanda kazanacağımızı ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.