.HELAL GIDA- HELAL LOKMA.

.HELAL GIDA- HELAL LOKMA.
Kişinin kazandıkları ve yedikleriyle hayatı ve sağlığı arasında bir ilgi vardır. Kazancı, yediği ve içtiği haram ve temiz olmayan olan insanların...



Kişinin kazandıkları ve yedikleriyle hayatı ve sağlığı arasında bir ilgi vardır. Kazancı, yediği ve içtiği haram ve temiz olmayan olan insanların maddi-manevi hayatları söner ve sağlıkları bozulur

Helal-haram duyarlılığı; her işimizde uygun davranmayıgerektirir. Yediklerimiz ve içtiklerimizin helal olmasına dikkat etmek de bu hassasiyetin bir parçasıdır. Haram maddeler arasında Usullere uygun kesilmemişhayvan etleri, leş, akıcı kan, domuz ürünleri, alkollü içkiler, pis ve sağlığa zararlı olan maddeler bulunmaktadır. Ayrıca, yenmesi haram olan şeylerin kazancı da haramdır. İnsanların kendi gıdalarını, helal sınırları içinde üretme ve tüketme, ticaretlerini de yine helal sınırlarına göre yapma sorumlulukları bulunmaktadır.

Günümüzde birçok insan hazır ve paketlenmiş gıdaları yemektedir. Toplumlar da buna alıştı veya alışacaktır. Maalesef bu konuda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hele hele fast-food yemek yerken iki kat dikkat gerekir. Mutlaka sadece sebzeli pizza veya çok dikkatle paketlenmiş balık menüler tercih edilmelidir.

Gıdalara onların ömürlerini uzatmak, bakterilerin gelişmesi durdurmak, küflenmeyi engellemek ve benzer gayelerle bazı katkı maddeleri ilave edilir. Ayrıca bu katkı maddeleri, gıdaların renklendirilmesinde, tatlandırılmasında veya gıda değerinin arttırılmasında da kullanılmaktadır. Ancak bu katkı maddeleri belli kurallar ve standartlar altında kullanılabilir. Bu maddelere de dikkat edilmelidir.

Ayrıca bir gıda maddesinin içeriğinde haram madde olup olmadığı biz tüketiciler tarafından hemen anlaşılması mümkün değil. Öncelikle ürünün içerisinde kullanılan maddelerin mahiyetleri bilinmeli ki haramdır ya da helaldir demek mümkün olsun. Bunu söyleyebilmek için de ürünü bir takım kimyasal analizlere tabi tutmak gerekiyor. Bu analizleri yapabilmek için de alanında uzman kişilere ve donanımlı laboratuarlara ihtiyaç duyuluyor.Sadece bu yeterli olmuyor, analizi yapılıp helal sertifikasını alan bir ürünün zaman içerisinde kontrol ve denetlemesinin devam etmesi de gerekiyor.

 

Hüseyin Dönmez


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.