'HDP niye Kürtlerin temsilcisi oluyor?'

'HDP niye Kürtlerin temsilcisi oluyor?'
 Eski HAK-PAR Genel Başkanı Burkay, HDP'nin Kürtlerin temsilcisi olmadığına dikkati çekerek, "Şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin...

 

Eski HAK-PAR Genel Başkanı Burkay, HDP'nin Kürtlerin temsilcisi olmadığına dikkati çekerek, "Şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır" dedi.

 

ANKARA (AA) - Eski Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, HDP'nin Kürtlerin temsilcisi olmadığına dikkati çekerek, "Demokratik özerklik diye bir şey vardı BDP'nin savunduğu, kaldı ki onun da içi boş, onu bile pek savunur durumda değiller. Öyle olunca HDP, niye Kürtlerin temsilcisi oluyor? Bana göre şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır" dedi.

 

Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HAK-PAR'ın 77 bölgede seçime girdiğini belirterek, "Oldukça geniş bir seçim bölgesinde seçimlere katılıyoruz, adaylarımızın 3'te birini kadınlar oluşturuyor. Olanaklarımız sınırlı, malum HAK-PAR Hazine'den yardım alamıyor. Medya bakımından da sıkıntılarımız var. Diğer partilerin görüşlerini alacağız diyenlerin bir kısmı da HAK-PAR'ın görüşlerini almaktan kaçınıyor. Doğan medyası da bunlar arasında" diye konuştu.

 

Burkay, terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da Kürt seçmenlere yaptığı baskıya ilişkin, "Zaman zaman medyaya yansıyor. Bazı nahoş olaylar da yaşanıyor. HÜDA PAR ile aralarında bir çatışma yaşanmış, 2 kişi ölmüş Şırnak'ta. Bunlar üzücü olaylar ve cereyan etmemesi gerekiyor. Kendilerinin güçlü ve etkili oldukları yerlerde baskı yapmamaları lazım. HAK-PAR'a yönelik sistemli bir baskı olmamasına rağmen bazı bölgelerde olaylar oldu. Kimler yaptı henüz belli olmasa da seçim arabalarının taşlanması ve afişlerin yırtılması gibi" ifadesini kullandı.

 

"Kürtler, kendilerine yakın gördükleri farklı partilere oy veriyorlar"

 

HDP'nin Türkiye'deki Kürtlerin tek temsilcisi olmadığına işaret eden Burkay, Kürt siyasetinin çok sesli ve renkli olduğunu bildirdi. Kürtlerin, kendilerine yakın gördükleri farklı partilere oy verdiğine değinen Burkay, "Sadece Kürt meselesi değil, ekonomik anlamda da kendilerine yakın gördükleri partilere oy verebiliyorlar. HDP, bunlardan bir tanesidir. HDP'nin BDP'den farklı olarak izlediği politikalar, Kürtlere bir şey vadetmiyor" diye konuştu.

 

Burkay, HDP'nin programında Kürtlerin temel taleplerinin yer almadığını söyledi. Burkay, "Demokratik özerklik diye bir şey vardı BDP'nin savunduğu, kaldı ki onun da içi boş, onu bile pek savunur durumda değiller. Öyle olunca HDP, niye Kürtlerin temsilcisi oluyor? Bana göre şu anda seçime giren partiler içerisinde Kürtlerin temsilcisi HAK-PAR'dır" ifadesini kullandı.

 

"Doğan medyası, var gücüyle HDP'nin hizmetinde"

 

HDP'nin seçim barajını aşmasının fazla bir şey değiştirmeyeceğini iddia eden Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Bazı çevreler, özellikle HDP'nin barajı geçmesini istiyorlar kendileri açısından, Kürtleri çok sevdikleri için değil, yahut da HDP'yi bir parti olarak sevdikleri için değil. Mesela Doğan medyası, şu anda var gücüyle HDP'nin hizmetinde. Başkaları da var böyle. HDP barajı geçerse ne olur? 'AK Parti hükümeti tek başına kuramaz' diyorlar ama tek sorun o değil ki. Yani olabilir, AK Parti'yi istemeyebilirler. Türkiye'ye demokrasi mi gelecek, HDP parlamentoya girince? 30 tane milletvekili zaten vardı. Ne yaptılar şimdiye kadar? 50-60'a çıksa ne olacak? Mesele sadece AK Parti'nin hükümetten düşürülmesi değil. Türkiye'nin meselesi bu değil."

 

Burkay, asıl meselenin "Türkiye'nin demokratikleşmesi" olduğunu vurgulayarak, "Mesele Türkiye insanının hayat seviyesinin yükselmesidir. Yani demokratik ve refah içerisinde özgür bir toplum, mesele budur. Bunun için mücadele etmek lazım. Yoksa şu kişi gitsin bu kişi gelsin meselesi değil, buna indirgediler. HDP'nin barajı aşmasıyla fazla bir şeyin değişeceğine inanmıyorum" dedi.

 

Burkay, AK Parti'nin tek başına iktidar olamaması durumunda HDP'nin MHP-CHP koalisyonunu destekleyeceğini savundu. Burkay, "HDP'nin MHP-CHP koalisyonunu desteklemesiyle Türkiye'ye demokrasi mi gelecek? Onların Kürt sorununun çözümü için bir programı var mı? Alevi sorununun çözümü için bir programları var mı? Yok. Böyle olunca şu anki kavga, şu andaki bu kamplaşma çözüm getirmez" ifadesini kullandı.

 

"PKK'nın silahları tümden bırakmasını istiyoruz"

 

Burkay, Çözüm Süreci'nde son 2 yılın iyi kullanılmadığını kaydederek, silahların susmasının iyi bir adım olduğunu belirtti. Burkay, PKK'nın silahları tümden bırakması gerektiğini dile getirdi.

 

"Bu bizim öteden beri talebimizdir. Sadece silahların bırakılması Kürt sorununun çözümü değildir" diyen Burkay, şöyle devam etti:

 

"Kürt halkının temel haklarının tanınmasıdır. Ne zaman Türkiye bunu yaparsa o zaman Kürt sorunu çözülür ve Türkiye'ye barış gelir. Türkiye hem iç barışını sağlamalı hem de komşularıyla barış içerisinde yaşamalı. Alevilerin haklarının tanınması, Alevi kitlesinin rahatlaması, Türkiye'yi rahatlatır. Türkiye'yi barışa ulaştıracak olan budur. Kaynakların silaha, çatışmaya gitmesini önleyecek budur."

 

Burkay, terör nedeniyle Türkiye'nin kaynaklarının heba edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

 

"Kirli savaş dönemi dediğimiz PKK ile yaşanan bu çatışma döneminde resmi rakamlara göre 400-500 milyar dolar harcama yapıldı. Silaha, çatışmaya ve yıkıma gitti. Bölge ekonomisi alt üst oldu."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.