Hatay'da doğalgaz keşfi
- "Bu alandaki sonuçlar bir, bir buçuk aya kadar netleşir. Bölgede gaz olduğundan hep emindik. Fazlası mümkündür, ancak daha fazla çalışmak ve yatırım gerekiyor"
ADANA (AA) - MURAT TEMİZER - Arar Petrol ve Gaz Arama Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alpay, Hatay-Dörtyol'da doğalgaz keşfettiklerini ve rezervin yaklaşık bir milyar metreküp olduğunu açıkladı.
AA muhabirine Arar Petrol'ün Türkiye'deki son çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Alpay, Trakya'da 2000 yılında açtıkları Göçerler-1 kuyusunun, Türkiye'deki gaz keşifleri açısından bir kilometre taşı olduğunu anlattı.
Alpay, Göçerler sahasını 5 yıl işlettikten sonra 2005'te Zorlu Enerji'ye sattıklarını, ancak günde 1 milyon metreküplük doğalgaz üretim testi rekorunun da halen bu bölgede olduğunu söyledi.
Arar'ın sadece petrol ve doğalgaz sektörlerinde çalışan bir şirket olduğunu vurgulayan Alpay, "Farklı bir sektörde yatırımımız yok. Bu şekilde çalışan Türkiye'deki tek yerli firmayız. Başka bir alanda da yatırım yapmayı planlamıyoruz. Jeotermal dahi bizim işimiz değil. Sektör kendine has etik kuralları olan ve uzmanlık gerektiren bir sektördür." diye konuştu.
Alpay, Hatay'ın ilerde enerji anlamında en az Trakya kadar önemli bir yeri olacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Hatay'da güzel işler oluyor. Eminim Hatay, Trakya kadar önemli bir yer olacak. Ancak Hatay'da Trakya'ya kıyasla bir fark daha var. Hatay'da petrol de var. Çalışmalarımız devam ediyor. Yerli yatırımcı, arama konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığı için bu konuda çekimser davranıyor. Aslında isteriz ki yerli yatırımcılar daha fazla arama işine katılsınlar. Yerli şirketler de tecrübeli şirketlerle çalışmalı. Biz Hatay'da geçen hafta doğalgaz keşfettik. Burada bulduğumuz gaz yaklaşık 1 milyar metreküplük bir rezervi içeriyor. Şu anda bu gazın testlerini yapıyoruz. Belki bu rezerv çok daha fazla çıkabilir. Hedef olarak genelde doğalgaz sistemine günde 50,100, 200 bin metreküplük girişi düşünürüz. Biz eğer 100 bin metrekübe ulaşabiliyorsak bu başlangıç için ideal sayılır. Trakya'da Göçerler gaz sahasından en pik dönemimizde günlük 500 bin metreküp gazı sisteme gönderiyorduk. Yani, günlük arzımız 500 bin metrekübü görüyordu. Biz böyle bir sahayı bulup satmış bir şirketiz."
Hatay'daki sahayı satmayı düşünmediklerini kaydeden Alpay, "Bu alandaki sonuçlar bir, bir buçuk aya kadar netleşir. Burada yaklaşık 4-5 yıl çalıştık. Bölgede gaz olduğundan hep emindik. Fazlası mümkündür, ancak daha fazla çalışmak ve yatırım gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
- Arama sonrası kredi desteği
Alpay, yatırımlar sonucunda doğalgazı bulmalarına rağmen şirket olarak Türkiye'deki bankalardan yeterli desteği görmediklerinin de altını çizdi.
Doğalgaz ve petrol arama safhasında bankalardan kredi almanın doğru olmadığını ancak keşiften sonraki aşamalarda desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Alpay, "Ancak yabancı bankalar bize kredi veriyor, verince de yaptığımız bütün katma değerin epeyce bir kısmı faize yurt dışına gidiyor. 10 yılda toplam 160 milyon dolarlık yatırım yaptık. Böyle bir sektörde yerli aramacıların desteklenmesi çok önemli." diye konuştu.
Alpay, Türkiye'nin çevresinde İran, Irak, Suriye ve Azerbaycan gibi önemli petrol üretici ülkelerin olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye ciddi anlamda petrole ihtiyaç duyuyor. Yanı başımızda bulunan üreticilerden satın almak çözüm değil. Aramacı olmalıyız. Türkiye'nin etrafına bakın bir de Rotterdam'a bakın. Orada Kuzey Denizi var, Ceyhan'ın etrafında Suriye, Irak, İran, Azerbaycan var. Bütün bu çevre bu havzadan çıkabilir. Dolayısıyla bir Ceyhan fiyatı oluşturmak mümkündür. Bunun için çabalamak lazım. Daha büyük master planlarla uğraşmak lazım. Bürokratik işlemlerde yapılacak hızlandırma çalışmaları bile yerli arama şirketleri için önemli. Üretim safhası Türkiye'deki bankalarca desteklenmeli. Yeter ki dışarıya faize gitmesin para."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.