Hakim başörtülü avukatı tehdit etti
Danıştay 8. Dairesi'nin Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) avukatlara yönelik başörtüsü yasağıyla ilgili yürütmenin durdurulması kararına rağmen bazı yerlerde sorun yaşanıyor.
Danıştay'a başörtüsü yasağının kaldırılması için başvuran avukat Figen Şaştım, yasağı kaldıran karardan sonra girdiği duruşmada hakimin tutanak tutarak baroya bildirmekle tehdit ettiğini söyledi. Şaştım, Danıştay'ın kararını göstererek bunu engellediğini kaydetti.
Danıştay 8. Dairesi'nin Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) avukatlara yönelik başörtüsü yasağıyla ilgili yürütmenin durdurulması kararından sonra bir grup avukat basın açıklaması yaptı. Aralarında Danıştay'a yasağın kaldırılması için başvuran avukat Figen Şaştım'ın da bulunduğu avukatlar İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.
Basın açıklamasını okuyan Şaştım sözlerine Ali Şeriati'ye ait, "Ey hürriyet! Kanadı kırık güzel kuşum. Keşke seni vahşet muhafızlarının penceresinden gece karanlık ve soğuğa sebebiyet verenlerden, duvarları, kaleleri ve zindanları yapanlardan kurtarabilseydim. Keşke kafesini kırabilip seni temiz, bulutsuz, tozsuz bir sabahta uçurabilseydim. Fakat ellerimi kırdılar, dilimi kestiler, ayaklarımı zincirlediler, gözlerime mil çektiler." dizelerini okuyarak başladı.
Söz konusu yasakla anayasa ve kanunların ayaklar altına alındığını kaydeden Şaştım, Anayasa ile güvence altına alınan bir hakkın bir meslek kuralı ile yasaklandığını söyledi. Şaştım, yargının yasağı kaldıran bu kararı ile hukuka aykırı bir uygulamaya son verdiğini ifade etti.
Kendilerine yönelik haksızlıklar karşısında yanlarında durması gereken meslek örgütlerinin tam tersine kendilerine bu yasağı koyduğunu vurgulayan Şaştım, "İnanması güç ama gerçek böyle." dedi.
Yasağın ideolojik kaygılarla konduğunu söyleyen Şaştım, "Hak ve adalet ideolojiye kurban edilecek kadar değersiz değildir. Eğer adaleti ve hakkı ideolojiye kurban ederseniz haktan ve adaletten hiçbir şey eksiltemezsiniz. Ama bu davranışınız nedeniyle hak ve adalet döner sizi ve ideolojinizi değersiz hale getirir. Bir hukukçu olarak elimize imkan geçse de bize zulmedene asla zulmetmeyeceğiz. Hakkı ve adaleti ideolojiye kurban etmeyeceğiz." diye konuştu.
Açıklamadan sonra Şaştım basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Karardan sonra duruşmaya girip girmediği sorulan Şaştım, "Karardan sonra önceki gün Üsküdar 1. İş Mahkemesi'nde ve Üsküdar 2. İş Mahkemesi'nde duruşmalara katıldım. Ancak karara rağmen 2. İş Mahkemesi hakimi tarafından duruşmaya girmemin tutanak altına alınarak baroya bildirileceği yönünde tehdit edildim. Ancak haklı davamı ve kararı kendisine ibraz ederek kendisine engel oldum. Benim gibi meslektaşlarım da duruşmalara katılıyorlar." cevabını verdi.
Duruşmaya girmesi engellenen başörtülü avukat olup olmadığı sorusu üzerine Şaştım, "Kararın ertesi günde bir meslektaşım Kadıköy Adliyesi'nde bir duruşmaya katıldı. Ancak hakim kendisi hakkında tutanak tutup İstanbul Barosu'na bildirmiş. Bu hukuka aykırı bir işlemdir. Çünkü ortada yargının verdiği bir yürütmenin durdurulması kararı vardır. Bir mahkeme kararının hiçbir kamu kurumu tarafından uygulanmaması mümkün değil. Bu zaten kanunlar gereğince de kararın uyulanmaması görevin kötüye kullanılması anlamına gelir." dedi.
"TBB itiraz eder mi?" diye sorulan Şaştım, "Kanunun tebliğinden itibaren TBB'nin 7 gün içinde itiraz hakkı var. Kullanıp kullanmayacağını bilmiyorum." cevabını verdi.
Kaynak: CİHAN, Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.