İsa Beçik: İstanbul Taksim Camii

İsa Beçik: İstanbul Taksim Camii
Taksim Camii ve yenilenen Atatürk Kültür Merkezi Taksim Meydanında muhteşem görüntü oluşturmuştur.

istanbul-taksim-camii.jpg

Taksim Camini ziyarete gittiğimde yerli turist rehberi ve camide rastladığım bir yaşlı grubun konuşmalarına kulak misafiri oldum.

Dinlediklerimden kısacası caminin arsası 200 sene önce cami için tahsis edilmiş. Önce küçük mescit yapılmış. Bu mescit dışında kalan arsa oto park olarak kullanılmış.

Bu bilgiler ve basın yayında da Taksime cami yapılmasın söylentileri üzerine kısaca Taksim Camini araştırdım.

*

Taksim Caminin bulunduğu yere I. Mahmud tarafından 1731 yılında mescid inşa edilmiş.

Taksim Meydanı'nda cami yapılması için tahsis edilen arsaya bir cami inşa edilmesi ilk olarak 1968 yılında gündeme gelmiş. Projenin gerçekleştiği alan imar planında 1977 yılından itibaren cami olarak belirlenmiş. Ancak Danıştay'ın 1983 yılında aldığı karar sebebiyle inşaat gerçekleşmemiş.

1990'lı Yıllarda tekrar inşaatı gündeme gelen cami projesi için sonraki yıllarda açılan bir çok hukuki dava, mahkemelerce alınan kararlar, itirazlar ve siyasi gelişmeler nedeniyle cami inşa edilememiş.

1994 Yılı başında, Mart ayındaki yerel seçimler için İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığını açıklayan sayın Erdoğan, Taksim Camii için düşünülmüş olan bölgede yapılamayan caminin inşallah temelini atmak bize nasip olur demiş.

Daha sonraki yıllarda Cumhurbaşkanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığından bu yana "gözde projesi" olan Taksim Cami, İstanbul, Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı'nda ki cami inşaatına 09.02.2017 tarihinde başlanmış.

28.05.2021 Günü Cuma namazı sonrası sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

O yılda Ramazan ayı için yapılan hazırlıklarda, Taksim Camii minareleri arasına asılan mahya ya ilk olarak "Elhamdulillah" yazılmıştır.

İstiklal Caddesi'nin Taksim Meydanı'na açıldığı yerde camiye en yakın ibadet yeri ise Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi vardır.

Fransa Konsolosluğu ve küçükte olsa bazı ibadethaneler de Taksim Meydanı cephesine göre Taksim Caminin arkasında kalmıştır.

Taksim Camii ve yenilenen Atatürk Kültür Merkezi Taksim Meydanında muhteşem görüntü oluşturmuştur.

Bilgileri değişik kaynaklardan özetle derledim.

Günümüzde, Taksim Caminin ve Atatürk Kültür Merkezinin yenilenmesine yapılan tepkileri basın yayından hatırlıyoruz.

Kaynak:Adanapost

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.