?Gülmeye Engel Yok? Projesi

?Gülmeye Engel Yok? Projesi
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı, Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında hazırlanan, zihinsel...


Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı, Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında hazırlanan, zihinsel engellilerde ağız ve diş sağlığı konulu ?Gülmeye Engel Yok? isimli projenin açılışı Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi toplantı salonunda gerçekleşti.

Türkiye genelinde 550 başvuru arasından seçilen 23 projeden biri olarak uygun görülen ve hibe almaya hak kazanan proje, Adana Sosyal Hizmetler Vakfı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Adana Kamu Hastaneler Birliği, Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve ÇÜ Diş Hekimliği Mezunlar Derneği?nin ortaklığı ile yürütülüyor.

Proje ile ağız ve diş sağlığı konusunda bölgede yaşayan zihinsel engelli hastaların yaşadığı tedavi sırası, bekleme gün sayısının en aza indirilmesi, zihinsel engelli bireye sahip ailelerin ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi, bölgede ehil ve gönüllü diş hekimlerinin zihinsel engelli hasta tedavisi konusunda deneyim kazanması amaçlanıyor.

Projenin açışlı konuşmasını yapan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Toroğlu, ?Bu projenin amacı, bilindiği üzere zihinsel engellilerin tedavisi özel bir donanım ve konusunda uzman kişilerin müdahalesini gerektirmekte dolayısıyla hem kentimizde hem de kentimize komşu şehirler son derece kısıtlı ortamlarda sağlanabilmektedir. İşte bu amaçla kentimizde bir farkındalık yaratmak hem toplumsal farkındalığı yaratmak hem de bu kişilerin daha hızlı bir şekilde hizmet verebilmek amacıyla paydaşlar sağladık? dedi.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine tedavi ağız ve diş sağlığı konusunda tedavi hizmeti için başvuran zihinsel engelli hasta sayısının yaklaşık bin 150 olduğunu ifade eden Toroğlu, ?Biz bu sene içerisinde bu tarihe kadar ancak 300 hastayı tedavi edebildik. Bunun sebebi de biz tıp fakültesinden aldığımız destekle yapabilmekteyiz. Ama bu da haftada 2 veya 1 güne denk gelmekteydi. Fakat bu proje ile en azından bizdeki bu hasta sayısı veya Adana?da diğer kamu hastanelerine vuran hasta sayısı en azından çok hızlı bir şekilde 600 hastaya bakacak düzeye gelmesini hedefliyoruz? diye konuştu.

Proje kapsamında yapmayı hedefledikleri konulardan bahseden Toroğlu, ?Yurt dışında çalışma ziyaretleri yapılacak. 13 tane diş hekimi İngiltere ve İsveç?te bu konuda uzmanlaşmış kliniklerde gidip eğitim alacaklar. Orada bilgi ve görgülerini arttıracaklar orada edindiklerini buraya dönüp Adana?da diğer diş hekimlerine aktaracaklar. Bu konuyla ilgili kitapçıklar ve broşür dağıtımı yapılacak. Bilgilendirme seminerleri yapılacak? şeklinde konuştu.

NAZİRE HİÇYAKMAZER

ADANA (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.