Gülen için 4'er kez tutuklama ve kırmızı bülten talebi

Gülen için 4'er kez tutuklama ve kırmızı bülten talebi
  FETÖ/PDY soruşturmalarında 3 davada sanık, 5 soruşturmada da şüpheli olarak yer alan Gülen'in, 4 kez yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı,...

 

 

FETÖ/PDY soruşturmalarında 3 davada sanık, 5 soruşturmada da şüpheli olarak yer alan Gülen'in, 4 kez yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı, 4 kez de kırmızı bülten ile aranması talep edildi.

 

İSTANBUL (AA) - Türkiye genelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında 3 davada sanık, 5 soruşturmada da şüpheli olarak yer alan Fetullah Gülen'in, 4 kez yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı, 4 kez de kırmızı bülten ile aranması talep edildi.

 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, PDY'ye yönelik yürütülen üç soruşturmada, bir numaralı sanık olan Gülen hakkındaki ilk dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, PDY'nin "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasıyla açıldı.

 

Mahkeme, "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar verdi, Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na yazı yazdı.

 

Gülen'in "silahlı terör örgütünü yönetme", zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" ve zincirleme şekilde "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 21 yıl 9 ay ila 55 yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

 

Davanın 22 Aralık'ta yapılan duruşmasıyla, Gülen ile diğer 32 sanığın yargılanması süreci de başladı. Duruşmada Gülen'i, avukatı temsil etti. Dava, reddihakim taleplerinin karara bağlanması için 23 Şubat'a ertelendi.

 

- Gülen için ikinci tutuklama kararı

 

Gülen hakkında ikinci dava ise, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, PDY'nin, "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla açıldı.

 

İkinci kez sanık olan Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar veren mahkeme, ayrıca Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına da hükmetti.

 

Gıyabında tutuklama kararı verilen Gülen'in "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

Gülen için ayrıca "FTÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22 yıl 6 ay ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası istendi.

 

Fetullah Gülen'in bu dava kapsamında yargılanmasına ise yarın başlanacak. Davada, Gülen'in dışında 68 sanık yer alıyor.

 

- Üçüncü tutuklama

 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında 55'i tutuklu 122 kişinin yer aldığı iddianameyi kabul etmesiyle Gülen hakkında üçüncü kez dava açıldı.

 

Bu dava kapsamında da Gülen'in yokluğunda tutuklanmasına karar veren mahkeme, kırmızı bülten çıkarılmasını da talep etti.

 

Gülen'in, bu davada da ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. 

 

Ayrıca "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenilen Gülen'in "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ise 67 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması öngörüldü.

 

Bu davanın ilk duruşması ise şubatta yapılacak.

 

- İstanbul'daki Gülen hakkındaki 4. soruşturma

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul'da PDY'ye yönelik 23'ü tutuklu 143 sanık hakkında hazırlanan diğer iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

 

Savcılık, Gülen ile birlikte aralarında sivillerin de bulunduğu 31 şüpheli hakkındaki dosyayı ayırarak, yetkisizlik kararıyla Gülen'in de şüpheli olarak bulunduğu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY ana soruşturma dosyasına gönderdi.

 

- Ankara'daki ana soruşturma

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'ye ilişkin ana soruşturma kapsamında yapılan ilk operasyonda, Gülen'in de arasında bulunduğu 61 şüpheli hakkında yokluğunda tutuklama kararı çıkartıldı.

 

Ayrıca Ankara Cumhuriyet savcılarından Yücel Erkman'ın yürüttüğü KPSS soruşturmasında da şüpheli olarak yer alan Gülen'in dosyası, bu soruşturmadan ayrılarak, PDY'ye ilişkin yürütülen ana soruşturma dosyasına gönderildi.

 

- İzmir'de yakalama emri

 

Fetullah Gülen, İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nca, FETÖ/PDY'nin yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda "İzmir Askeri Casusluk Davası"na ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesinin amaçlandığı yönündeki iddialar üzerine yapılan operasyonda da bir numaralı firari şüpheli olarak yer alıyor.

 

Soruşturma kapsamında, yurt dışında bulunan Fetullah Gülen hakkında, FETÖ/PDY terör örgütü kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle "yakalama emri" çıkarıldı.

 

- Gülen hakkında diğer soruşturmalar

 

Fetullah Gülen, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü PDY'ye ilişkin soruşturmada da, "FETÖ'nün elebaşı" olduğu iddiasıyla "bir numaralı şüpheli" olarak aranıyor.

 

FETÖ/PDY'nin deşifresi, "örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün her türlü ticari, eğitim öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun ve hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti" için Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında da Gülen "şüpheli" olarak bulunuyor.

 

Kocaeli merkezli 8 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında da "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yönetme" suçundan şüpheli olan Gülen hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

 

- Kırmızı bülten süreci devam ediyor

 

Gülen hakkında 3 ayrı dava ile İzmir'deki soruşturma kapsamında istenilen "kırmızı bülten" süreci ise devam ediyor. İstanbul 13. ve 14. ağır ceza mahkemeleri ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen'in kırmızı bülten ile aranmasına ilişkin yazıları Adalet Bakanlığı'na ulaştı.

 

Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla İnterpol'e üye ülkelerin talebi üzerine, İnterpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılan bir bülten çeşidi. Üzerinde suçluya ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verilebilecek azami ceza ve zaman aşımı gibi bilgilerin yer aldığı kırmızı bültenlerin geçerlilik süresi 5 yıl. Bu üye ülkenin talebiyle her 5 yıl sonunda yenilenebiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.