Gül'den Mısır ordusuna 'demokrasi' çağrısı?

Gül'den Mısır ordusuna 'demokrasi' çağrısı?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hüsnü Mübarek'i istifaya götüren halk ayaklanmasından sonra Mısır'a ayak basan ilk devlet başkanı oldu.Ülke yönetimini...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hüsnü Mübarek'i istifaya götüren halk ayaklanmasından sonra Mısır'a ayak basan ilk devlet başkanı oldu.

Ülke yönetimini elinde bulunduran Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile görüşen Gül, "Mısır'ın kısa süre içerisinde demokratik bir düzene geçmesi" çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı, komutanların da niyetlerinin bu yönde olduğunu açık bir şekilde söylediklerini aktardı. Temaslarını, Kahire Büyükelçiliği'nin rezidansında düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Gül, "Mısır halkının beklentileri doğrultusunda her şeyin değişmesini arzu eden bir ülke olarak Mısır halkıyla dayanışmamızı ve Mısır devletiyle işbirliğimizi göstermek için bugün buradayız." dedi. Tantavi ile görüşmesini ise, "Gayet samimi, dostane ve birbirimizi anlayacak şekilde." sözleriyle yorumladı.

Gül, "Bu görüşmeden ziyadesiyle memnun oldum. Aynı şekilde Tantavi de çok memnun kaldığını söyledi. Mareşal Tantavi ve arkadaşları, Mısır gençliği ve halkının arzu ve beklentilerini görmüş vaziyetteler ve bu doğrultuda kısa süre içerisinde üstlerine düşeni yapacaklarını ifade ettiler ve Mısır'da demokrasinin gerçekleştirilmesinin de onurunu Mısır halkıyla beraber yaşayacaklarını ve yaşamak istediklerini de gördüm ve anladım.'' dedi.

Mısır'ın kısa süre içerisinde halkın beklentileri doğrultusunda demokratik bir nizama geçmesi, parlamenter rejimde anayasal bir demokrasiyi gerçekleştirmesi konusundaki fikirleri paylaştığını ifade eden Gül, "Bugünkü dünyayı iyi görmek gerektiğini, Mısır gençliğinin, Mısır halkının beklentilerini en iyi şekilde anlamak gerektiğini bu konuda Türkiye'nin tecrübelerini kendileriyle paylaştık." dedi.

Mısırlı komutanların, kendisini gayet dikkatli şekilde dinlediklerini, dostane şekilde kendisine hak verdiklerini anlatan Gül, "Niyetlerinin kısa süre içinde Mısır'da parlamenter demokratik sistemi kurmak olduğunu, kendi işlerini bu süreci en iyi şekilde bitirmek ve yönetimi halkın seçtiği sivillere devretmek olduğunu gayet açık bir şekilde söylediler. İnanıyorum ki bu sürecin sonunda hem Mısır halkı çok mutlu olacaktır, hem de Mısır devleti bu süreçten güçlü şekilde çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

İsrail'in bölgedeki gelişmeleri dikkatli tahlil etmesi uyarısında bulunan Gül, "Aslında bütün Arap halklarının ne kadar onurlu olduğunun ve yeri geldiğinde de milli davalarını dış politikada ne kadar güçlü bir şekilde savunmak istediğini bu ayağa kalkışta görmek gerekir.'' dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı Mısır ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır siyasetinde etkili birçok temsilci ile bir araya geldi. Kahire Büyükelçiliği rezidansında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Badii, El-Ghad Partisi Başkanı Ayman Nur, Wafd Partisi lideri Al Sayid Al Badavi'nin içinde bulunduğu Mısırlı siyasiler ve akademisyenlerle görüşen Gül, muhalefetin önde gelen isimlerinden Muhammed El Baradey ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yı da ayrı ayrı kabul etti.

Mübarek'in başbakanı Ahmet Şefik, istifa etti

Mısır'da halk ayaklanması sonucu görevini bırakmak zorunda kalan devrik lider Hüsnü Mübarek'in döneminde atanan Başbakan Ahmet Şefik istifa etti. Mevcut yönetimi elinde bulunduran Yüksek Askerî Konsey, hükümeti kurma görevini eski Ulaştırma Bakanı Essam Şaraf'a verdi. Ahmet Şefik'in adını açıklamak istemeyen yardımcılarından biri istifayı "şoke edici ve erken" olarak nitelendirdi. Sokaktan bu yönde baskı olduğunu ifade eden yardımcı, muhalefetin cuma günü yeni bir gösteri yapılması çağrısına atıfla, "Cuma günkü gösteri ve bunun ne denli büyük olabileceği konusunda endişeler vardı. Şefik de bu haftadan önce istifa etmek istedi. Halkı kışkırtmak istemiyor." diye konuştu. Yüksek Askerî Konsey daha önce de kabinede değişiklik yapmıştı. Ancak Mübarek döneminde yasaklı olan Müslüman Kardeşler ve diğer siyasi gruplar savunma, adalet, içişleri ve dışişleri bakanlıklarında değişiklik olmadığını belirterek, yeni bir kabine oluşturulması talebiyle cuma günü Tahrir Meydanı'nda gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.