Gül: İngilizlerle sağlam dostluğumuz var..

Gül: İngilizlerle sağlam dostluğumuz var..
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Londra'dan Portsmouth şehrine geçerek, buradaki Türk Deniz...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,İngiltere'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin son gününde Londra'dan Portsmouth şehrine geçerek, buradaki Türk Deniz Şehitliği'ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Londra'dan karayoluyla geldiği Portsmouth'ta, şehitlik kapısından içeriye İngiliz Kraliyeti Deniz Kuvvetleri mensubu Müslüman din görevlisi Asım Hafız'ın duasıyla girdi. Üzerinde ''Burası bahriye askerlerinin yattığı yerdir. Denizciler rahmet diyarına yelken açtılar. Tanrı katına böylece ulaştılar ve burada ebedi istirahatgahlarındalar'' yazılı taş levhaya kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koyan Gül, saygı duruşunda bulundu.

Din görevlisi Asım Hafız'ın Fatiha suresini okumasının ardından Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 26 askerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türk milletinin neredeyse dünyanın her köşesinde şehitleri olduğunu söyledi. Ülkelerin büyüklüğünün sadece kazandıkları zaferler ya da başarılarla değil yaptıkları fedakarlıklarla da ölçüldüğünü ifade eden Gül, ''Bu anlamda bakıldığında Türk milleti çok büyük fedakarlıklar yapan bir millettir. Japonya'dan İngiltere'ye, Balkanlardan Yemen'e, Ukrayna'dan Baltıklara kadar nereye giderseniz Türk şehitlikleri vardır'' dedi.

Ecdadın büyük fedakarlıklarda bulunduğunu yineleyen Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, emniyet güçlerinin bugün de gerektiğinde vatan için canlarını seve seve feda ettiğini söyledi. Portsmouth'taki şehitliğin 1800'lü yıllardan kaldığını anlatan Gül, o dönemde İngiltere'ye eğitim için gelen bazı denizcilerin hayatlarını kaybettiğini belirtti.

Türk ve İngiliz askerlerinin Kırım'da birlikte savaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''İngilizlerle zaman olmuş beraber olmuşuz, zaman olmuş karşı karşıya gelmişiz, ama karşı karşıya savaştığımızda bile sağlam dostluklar çıkarmasını bilmişiz. Gelibolu'ya, Çanakkale'ye gittiğimizde de bunu göreceğiz'' diye konuştu.

İngiltere'de hava ve kara şehitleri olduğunu da belirten Gül, vatan için hayatlarını feda eden bütün şehitleri rahmetle andı ve mekanlarının cennet olmasını diledi. Cumhurbaşkanı Gül, şehitliği yapan İngiliz makamlarına da teşekkür etti.

1993 yılında açılan şehitlikte, Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından 5 Ağustos 1850 tarihinde seyir ve topçuluk eğitimi almak üzere İngiltere'nin Portsmouth ve Gosport limanlarına gönderilen Mirat-ı Zafer ve Sirag-i Bahri gemilerindeki denizcilerden, burada kaldıkları 6,5 aylık süre içerisinde kolera salgını ve diğer sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirenlerin mezarları bulunuyor.

-Gül, ziyaretini değerlendirdi-

 İngiltere ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gül, 23 yıl sonra İngiltere'ye tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Başta Kraliçe 2. Elizabeth olmak üzere İngiltere Başbakanı David Cameron ve diğer İngiliz yetkililere teşekkür eden Gül, kendisine olağanüstü misafirperverlik gösterildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin dolu dolu geçtiğini ifade ederek, bütün Kraliyet ailesiyle tanıştıklarını ve çeşitli temaslarda bulunduğunu kaydetti.

Ziyaretin diğer önemli ayağını da ekonomik faaliyetlerin oluşturduğuna işaret eden Gül, Türkiye'den gelen üst düzey iş adamlarının iş ve yatırım imkanlarını muhataplarıyla konuştuklarını söyledi. Gül, ''Yurt dışına heybeniz dolu çıktığınızda başınız daima dik olur. Bundan şunu kastediyorum, Avrupa'nın birçok ülkesi büyük ekonomik sıkıntılar ve bunalım içindeyken Türkiye'nin ekonomik performansının iyi olması ve bu sıkıntılardan uzak olması, buralarda Türkiye'yi parlayan yıldız olarak göstermektedir. Bundan büyük bir gurur duyuyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere ziyaretinin iki ülke ilişkilerini her alanda çok daha ileriye taşıdığını dile getirerek, uzun süre akıllarda kalacağına inandığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.