Gripten basit önlemlerle korunabilirsiniz
Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, sonbahar ve kış aylarında alınacak basit önlemlerle gripten korunabileceğini ifade ederek, 'Dengeli beslenin, yeterli miktarda su için, sigara içmeyin, stresten uzak durmaya çalışın, düzenli uyuyun, düzenli spor yapın' dedi.
Grip ve soğuk algınlığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, gribin aniden başlayan bulgular ile kendini gösterdiğini, kişinin kendini çok iyi hissederken bir anda hastalandığını belirtti. Gribin belirtileri ile ilgili de Başaralı, "38-39 derece civarında ateş, baş ağrısı, vücutta genel ağrı, birden başlayan ve 2-3 hafta süren yorgunluk, genellikle kuru öksürük, bazen burun tıkanıklığı, hapşırma ve boğaz ağrısı, üşüme, titreme, terleme, iştah kaybı olabilir. Soğuk algınlığı virütik yani virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. 200?den farklı virüs soğuk algınlığına yol açabilir. Soğuk algınlığı genellikle burna odaklıdır. Bu arada influenza virüslerinin de, soğuk algınlığının genel sebepleri olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir. Soğuk algınlığının en sık rastlanan belirtileri ise boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısıdır" diye konuştu.
GRİPTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Gripten korunmanın çok önemli olduğunu ifade eden Başaralı, "Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz. Dengeli beslenin, vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bu durumdan etkilenir. Yeterli miktarda su için, solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır. Düzenli spor yapın, sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.
Stresten uzak durmaya çalışın, stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir. Sigara içmeyin, sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virus yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar. Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın. Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz. Düzenli uyuyun, bir gece uykusuz kalındığında virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır. Aşırı sıcak ortamlardan kaçının. Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin girişini kolaylaştırabilir" ifadelerini kullandı.
GRİP OLUNCA NELER YAPMALIYIZ
Grip olduktan sonra nele yapmak gerektiği konusunda da bilgiler veren Başaralı, "Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahatı önemlidir. İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar, hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir. Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan kolay temizlenmesine yardım eder. Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur.
Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır. Yatarken başın yukarıda tutulması geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır. Bulunan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır. Antibiyotik türü ilaçlar, viral enfeksiyon olan gribin üzerine bakteriyel bir başka enfeksiyon eklendiğinde ancak bir hekimin önerisi ile kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Anti-gribal ilaçlar gribe bağlı görülen yakınma ve belirtileri ortadan kaldırır" şeklinde konuştu.
KORAY ÜNLÜ
MERSİN
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.