Görme engelliler için 'akıllı eldiven' geliştirdi

Görme engelliler için 'akıllı eldiven' geliştirdi
 Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen "akıllı...

 

Eskişehir'de bir üniversite öğrencisi, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen "akıllı eldiven" geliştirdi.

 

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Erhan Akan, görme engellilerin el ve parmak hareketlerini, sensörler ve bilgisayar yardımıyla yazıya dökebilen "akıllı eldiven" geliştirdi. 

 

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Erhan Akan'ın "Akıllı Eldiven" adlı tez projesi kapsamında geliştirdiği eldiven, görme engellilerin ellerini bir klavye gibi kullanarak yazı yazmasına olanak sağlıyor.

 

Eldivenin her bir parmağı üzerine monte edilen sensörler sayesinde, el ve parmak hareketleri ana bilgisayara aktarılan görme engelli, el ve parmak hareketlerini okuyan özel bir yazılım ile işaret diline göre kodlanmış harfleri kolaylıkla yazıya dökebiliyor.

 

Akan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu eldiveni, görme engellilerin bilgisayar ya da telefona harf girmek için rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

 

Projenin yaklaşık bir yılda tamamlandığını belirten Akan, "Eldivenin üzerindeki sensör kıvrılınca üzerindeki gerilim değişiyor. Bu gerilim algılanarak anlamlı sembol haline dönüşüyor. Bunun için bir mikro işlemci kullandık. Yaptığımız projeyle öncelikle görme engelliler, kelimeleri rahatlıkla yazıya dökebilecek" diye konuştu.

 

- "Kablosuz hale getirilince kişiye serbestlik sağlayacak"

 

Akan, "akıllı eldiven''in henüz kablolu sistemle çalıştığını söyledi. Sistemi kablosuz hale getirmek için çalışmalarının devam ettiğini anlatan Akan, şöyle devam etti:

 

"Kablosuz eldiven, kişiye serbestlik sağlayacak. Görme engelli vatandaşlarımız klavye üzerindeki tuşlara basarak da yazabilir ama bu aynı zamanda cep telefonlarına da entegre edilecek. 'İnsanlar eldiven yardımıyla rahatlıkla bilgisayara harf girebilsin' diye yapıldı ancak sonrasında amacını aştı. Kişi sadece işaret diline bağımlı olmayacak kendi atayacağı işaretlerle de yazı yazabilecek. Proje daha da geliştirildiğinde ise sadece el hareketleriyle kısıtlı değil havada yapılan hareketleri de yazıya dökebilecek."

 

- Sistem nasıl çalışıyor?

 

Akan'ın verdiği bilgiye göre, sistem şöyle çalışıyor:

 

"İlk önce kullanıcı, eldivenin bağlı bulunduğu sistemi çalıştırır ve eldiveni giyer. Daha sonra kullanıcı boşluk karakteri için eline bir şekil verir ve bu verdiği şekli hiç bozmadan düğmeye basarak bu şekli hafızaya kaydeder. Bu, sanki elin o anki şeklinin fotoğrafını çekmek gibi düşünülebilir. Aynı işlemi sırasıyla alfabedeki tüm harfler ve rakamlar için tekrar eder. Son karakter de kaydedildikten sonra, sistem tekrar düğmeye basılmasını ister. Düğmeye basıldığı anda sistem bu sefer kullanıcının elini havada hareket ettirmesini bekler. Kullanıcı harekete başladığı andan itibaren, hareket sonlandırılana kadar, sistem en fazla 2 saniye boyunca, elin havada nasıl bir hareket çizdiğini otomatik kaydeder. Bu ise elin o anki hareketlerinin videosunu çekmek gibi düşünülebilir ve bu hareketlere 'jest' (gesture) denir. Jest kaydı bittikten sonra düğmeye basılır ve sıradaki birkaç jest hareketi de bu şekilde kaydedilir. Bu jestler daha sonra bir komutu çalıştırmak için kullanılabilir artık sistem kullanıma hazırdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.