Google, Gül'ün 'Türkçe' ricasını kırmadı

Google, Gül'ün 'Türkçe' ricasını kırmadı
 Dünyanın en büyük 10 teknoloji tüketici pazarından biri Türkiye olsa da, Google, Apple, Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin birçoğu ürettikleri...

 

Dünyanın en büyük 10 teknoloji tüketici pazarından biri Türkiye olsa da, Google, Apple, Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin birçoğu ürettikleri cihazların ve yazılımların dil seçenekleri arasına Türkçeyi koymazken, klavye, içerik ve kullanma kılavuzu gibi detayları da farklı dillerde sunuyordu.

Ancak son yıllarda Türk yetkililerin konunun üzerinde hassasiyetle durması bu taraftaki gelişmelere neden oluyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu yılın mayıs ayında ABD ziyareti sırasında Silikon Vadisi'ndeki şirketlerle görüşmelerde 'Türkçe' hassasiyetini dile getirmişti. 'Türkçe' klavye sözü veren Apple, işletim sistemi iOS 6'da bu sözü tutmuş oldu. Bir gelişme de Google'dan geldi. Şirket, İslam dinine hakaret eden 'Müslümanların Masumiyeti' filmini video içerik sitesi Youtube'dan kaldırmasa da, bu sitenin Türkçe versiyonunu hizmete sundu. Bundan sonra youtube.com.tr üzerinden Türkiye ve YouTube'u Türkçe ara yüzle kullanmak isteyen herkese açan şirket, bu ülkenin hukuk sisteminin kanunlarına uyarak, mahkeme kararıyla yasaklanan içerikleri göstermeyecek. Konuyla ilgili basın mensuplarıyla telekonferans ortamında bir araya gelen YouTube Ürün Yönetimi Direktörü Matthew Glotzbach, YouTube'u Türkçe kullanıma sunmanın heyecanını yaşadıklarını aktarırken, "Bundan böyle yerinizi Türkiye olarak belirttiğinizde, lokal içeriğe göre tavsiye edilen kanal ve videoları içeren, tamamen Türkçe bir deneyim yaşayabileceksiniz." sözlerine yer verdi. Her yaştan video sever kullanıcıların platform üzerinden fikirlerini paylaşmalarını, yeni izleyiciler edinmelerini ve böylece Türkiye'nin kültürünü Youtube dünyası içinde daha fazla yansıtmalarını beklediklerini aktaran Glotzbach, "Türkçe Youtube'un sadece ilk adımı. İçerik sağlayıcıların kazanç elde edebileceği modeli de çok yakında tanıtacağız." dedi. Google'ın genel politikasının bulundukları ülkelerde geçerli mahkeme kararlarını dikkate aldıklarını aktaran Glotzbach, "İstenmeyen içeriklerin platformda olmasını engelliyoruz. 'Müslümanların Masumiyeti' ve Atatürk'e hakaret gibi film ve içerikler de Türkiye'de yasaklanmışsa, onları kaldırıyoruz." dedi.

Youtube'un güncel rakamlarını paylaşan Glotzbach, bir ayda 800 milyon insanın 4 milyar saat video izlediğini, her dakika ise 72 saat video içeriğinin siteye yüklendiğini söyledi. YouTube'u Türkçe kullanmak isteyen kullanıcıların ise video paylaşım sitesinin ayarlarından konum ve dil seçenekleri kısımlarını sırasıyla Türkiye ve Türkçe yapması lazım. O zaman platform tamamen Türkçe olacak ve yerel içerik karşınıza çıkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.