Göktürk-1 Uydusu gün yüzüne çıktı

Göktürk-1 Uydusu gün yüzüne çıktı
 Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun uğurlama töreni Fransa’nın Cannes şehrinde yapıldıCANNES (AA) - Yapımı tamamlanan Göktürk-1 Keşif...


 

Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun uğurlama töreni Fransa’nın Cannes şehrinde yapıldı

CANNES (AA) - Yapımı tamamlanan Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun teslimatı için Ankara'ya gönderilmesi öncesinde Fransa’nın Cannes kentinde uğurlama töreni gerçekleştirildi.

Uydu, Thales Alenia Space uzay firmasının Cannes şehrindeki tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısıyla ilk kez dünya basınına gösterildi.

Uğurlama töreninde konuşan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Uzay Daire Başkanı Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 uydusuyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde gelişeceğini söyledi. Uydunun teslimatının Mayıs ayında gerçekleşeceğini bildiren Tüfekçi, projeye katılan şirketlere teşekkür etti.

Thales Alenia Başkan Yardımcısı Herve Hamy ise, uydunun yüksek teknolojili optik sistemlerle donatıldığını belirterek, uydu sistemlerinin performansının bütün yapım aşamalarında test edildiğini söyledi. Göktürk-1 Uydusu'nu Ankara'ya gönderecekleri için gurur duyduklarını dile getiren Hamy, optik sistemlerin geliştirilmesi için 10 milyon avroluk yatırım yaptıklarını kaydetti.

Törene, Göktürk-1 Proje Müdürü Erdal Kisli, SSM Uzmanı Onur Fil, Danışmanlar Mehmet Fatih Engin, Emre Benlier ve firma yetkilileri katıldı. Tören sonrasında yapımı tamamlanan Göktürk-1 uydusu incelendi.

Proje ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı yüksek çözünürlüklü istihbarat görüntülerinin karasuyu ve hava sahası kısıtlamaları olmaksızın elde edilmesini, işlenmesini, depolanmasını ve değerlendirilmesini sağlayacak bir Keşif Gözetleme Uydu Sistemi ve Türkiye’de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) tedarik edilmesi amaçlanıyor.

- Göktürk-1 görevi boyunca günde 278 fotoğraf gönderecek

Ankara’ya 7 Mayıs’ta gönderilecek Göktürk-1 Uydusu’nun, 2016 yılı ilk yarısında Fransız Guyanası’nın Kourou kentinden fırlatılması planlanıyor.

Göktürk-1 Uydu Sistemi ayrıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 görevi boyunca günde ortalama 278 fotoğraf gönderecek.

Uydu Sistemi, uzay kesiminde 1 metre altı çözünürlüklü Elektro-Optik kamera, 1 sabit yer istasyonu ve 1 mobil yer istasyonundan oluşuyor. Projenin üstleniciliğini ve yer kontrol istasyonu bölümünü İtalyan Telespazio firması yürütürken, üretim kısmını Thales Alenia Space gerçekleştirdi. Projeye Aselsan, Roketsan ve Tübitak Bilgem doğrudan katılım yoluyla teknoloji transferi sağladı.

SSM ile Telespazio firması arasında 16 Temmuz 2009 tarihinde imzalanan proje anlaşması, 19 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Göktürk-1 Projesi kapsamında Türk Uzay ve Havacılık Sanayii (TUSAŞ) tesislerine, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) kuruldu. USET’in kurulmasıyla uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi sürecinin ivme kazanması bekleniyor. 

USET Merkezi, 5 ton ağırlığına kadar ve 3x3x6 metre boyutlarındaki uydulara hizmet verebilecek. Merkez, aynı anda iki uydunun entegrasyon ve testlerinin gerçekleştirileceği bir kapasiteye sahip bulunuyor. Türkiye, USET Merkezi ile kendi uydularını üretip test etmesinin yanı sıra diğer ülkelerin de bu alandaki ihtiyaçlarına cevap verebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.