Gizli tanıktan şaşkına çeviren iddia

Gizli tanıktan şaşkına çeviren iddia
Korucu olarak görev yapan andıç davasının gizli tanığı 'Ethem', birlikte dağa çıktıkları komutanların PKK ile bağlantılı çobanlara mühimmat verdiklerini...



Korucu olarak görev yapan andıç davasının gizli tanığı 'Ethem', birlikte dağa çıktıkları komutanların PKK ile bağlantılı çobanlara mühimmat verdiklerini ileri sürdü.

AK Parti hükümetine yönelik 'kara propaganda' yapmak için Genelkurmay'da hazırlandığı ileri sürülen internet siteleriyle ilgili davanın görülmesine başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'Kaos Planı' dosyası ile birleştirilen davanın ilk duruşmasına tutuklu yargılanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Korgeneral Mehmet Eröz, emekli Hava Albay Fuat Selvi, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tuğamiral Alaettin Sevim'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar katıldı.

Duruşmada gizli tanık Ethem'in ifadesi alındı. Erzincan'daki Ergenekon davasında da gizli tanık olarak yer alan 'Ethem', tanık yemininden sonra Erzincan Yaylabaşı bölgesinde korucu olarak görev yaptığını belirtti.

İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında tutuklu sanık Dursun Çiçek'in avukatı Celal Ülgen, dinlenen gizli tanık Ethem'in kimliğinin açık edilmemesi yolunda zaman zaman ikazda bulunan mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, savcılık ifadesini okuduğu sırada gizli tanığın kimliğini açık ettiğini dile getirdi.

Öte yandan birleştirilen İnternet Andıcı davası kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan Ziya İlker Göktaş'ın tutuklanmasına karar verildi.

Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese duruşmaya katılanlara gizli tanığın isminin ya da kim olduğunun açık edebilecek davranışlarda bulunanlar hakkında hukuki işlem yapılacağını ihtar etti.

Avukat Celal Ülgen, sordukları sorularda gizli tanığın ismini açığa çıkarmamak için özen gösterdiklerini belirttikten sonra ?Gerçi başkan, savcılık ifadelerini okuduğu sırada gizli tanığın isim ve soyisminin rumuzlarını açıkladı.? dedi.

Ülgen ayrıca tanığa ?Devletten ne kadar para aldınız?? diye sordu. Tanık Ethem ise ?Almadım. Cezaevindeydim.? cevabını verdi.

PKK'YA CEPHANE VERİLDİ İDDİASI

Bölgesindeki karakol komutanı Murat Başçavuş ile birlikte daha önce hiç gitmedikleri bir yere giderek bombaatarlı eğitim yaptıklarını anlattı. Atış talimi yaptıkları sırada bazı yerlerde kar bulunduğunu ifade eden Ethem, patlamayıp kara saplanan bombaların da olduğu gibi bırakıldığını belirtti.

Bir seferinde komutanlarla birlikte Tunceli-Erzincan-Ovacık sınırında intikale gittiklerini söyledi. Arkasında mühimmat yüklü ciplerle dağa tırmandıklarını, ancak kendilerinin çevre güvenliği alarak bir yerde kaldığını, komutanların ise dağın yukarısına doğru araçla devam ettiğini aktardı. Gizli tanık, "Komutanlar daha yukarıdaki korucuların yanına gitmemiş. Öyle olunca yayladaki çobanlara mühimmat verdiklerini düşünüyoruz. Bu çobanların PKK'ya yardım ettiği biliniyor. Komutanlarım, terör örgütüne yardım eden bu çobanlara sınırdan geliş gidişleri sırasında göz yumuyorlardı. Hatta bu insanların koyunlarını sınırdan geçirmelerine yardım bile ediyorlardı. Bir TSK mensubunun terör örgütüne yardım yataklık yapanlarla diyalog kurması, onların sözleri ile köylülere kötü davranılması benim zoruma gitti." ifadelerini kullandı.

'ORDUEVİNDE DARBE KONUŞULUYORMUŞ'

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu da Orduevinde darbe konuşulduğu iddiasına ilişkin konuyu biraz daha ayrıntılı olarak anlatmasını istedi.

Mahkeme heyeti ve avukatların sorularını cevaplayan gizli tanık 'Ethem', askerî personel ve korucuların da bulunduğu bir ortamda 3. Ordu'da görev yapan asker akrabasının, kendisine, "Ülke bölünme noktasına geldi. Türkiye, 2012 yılında bölünecek. Bu nedenle ordu darbe yapacak." dediğini söyledi.

Bir soru üzerine de, mühimmat yaktıkları yerde herhangi bir hedef tahtası olmadığını ifade etti.

Gizli tanık Ethem'in ifadesinin tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, İnternet Andıcı davası kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan sanık Ziya İlker Göktaş hakkında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'den mütalaasını sunmasını istedi.

Savcı Pekgüzel ise sanık Göktaş'ın, iddia olunan suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu gerekçe göstererek hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.

GÖKTAŞ TUTUKLANDI

Karar için duruşmaya yaklaşık 20 dakika ara verildi. Aranın ardından Başkan Özese, sanık Göktaş'ın cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs, Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlarını işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu, delilleri karartma ve kaçma ihtimali olduğunu gerekçe göstererek tutuklanmasına karar verdiklerini açıkladı. Duruşma, 13 Eylül 2011 tarihine ertelendi. Yarın görülecek olan duruşmada İnternet Andıcı davasının iddianamesinin okunması bekleniyor.

ZAMAN-AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.