Gıdaya süper denetçi?

Gıdaya süper denetçi?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sağlıksız gıda bulunduran kişi ve kurumlara yönelik çok ağır yaptırımların uygulanacağına açıkladı.Eker,...



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sağlıksız gıda bulunduran kişi ve kurumlara yönelik çok ağır yaptırımların uygulanacağına açıkladı.
Eker, denetim elemanlarının anında işlem yapma yetkisine sahip olacağını da vurguladı.

Gıda güvenliğinde yeni dönem 1 Ocak'ta başladı. İpek Medya Grubu'nu ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 102 yönetmelikle gıdaların tohumdan sofraya kadar izleneceğini vurguladı.

Yeterli eleman var

Modern toplum sisteminde başkaları için üretim yapıldığını hatırlatan Bakan Mehdi Eker, "O nedenle zincir uzayınca hijyen, sağlık ve güvenirlik açısından risk artıyor. Bu olumsuzlukları gidermek için çeşitli düzenlemeler yapmak şart" dedi. Bunun için yeterli denetim birimi ve elemana sahip olduklarına dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:

Laboratuvarlar açtık

"Şuan 5 bin civarında denetim elemanımız var. 41 bakanlığın 60 tane de bizim yetkilendirdiğimiz inceleme laboratuarıyla çalışıyoruz. 2010 yılında da ulusal gıda referans laboratuarı açtık ki en son tescil etme özelliğine sahip. Ayrıca bakanlığımızın bünyesinde gıda ve kontrol genel müdürlüğü, onun bünyesinde risk değerlendirme dairesi, bu dairenin 10 adet alt komisyonu bulunuyor. Komisyonlarda sadece bakanlık personeli değil meslek kuruluşlarından üniversitelerden insanlar bulunuyor."

Herkes sorumlu olacak

"Bizim işimiz gıdanın kendisidir" diyen İker, her nerede gıda üretiliyor, satılıyor veya depolanıyorsa onun kayıt altına alınacağını ve denetimi yapılacağını belirtti. Eker, bu konuda şu noktların altını çiçdi:
* Herkes bulundurduğu maldan sorumlu olacak. Artık onlar da denetimin bir parçası. Yani zabıta mantığıyla devam etmeyecek.
* Denetim elemanımız gittiği işletmede herhangi bir aksaklık görürse direk işlem yapabilecek.
* Anında el koyma, işlemden men etme, imha etme veya ürün toplatma gibi yetkilere sahip olacak.
Tarım İl Müdürü idari yaptırımları mülki amirden izin almadan faaliyet yapabilecek. Yaptırımlarımız da caydırıcı olacak.

Teşhir de edeceğiz

Daha önce gıdada sağlık yönünden bir olumsuzluğa rastlandığında bunun kamuoyuyla paylaşılmadığını aktaran Bakan Eker, şunları söyledi: "En çok karşı karşıya kaldığımız taklit ve ürünü bozmak yani tahşiş. Bunlar büyük risk taşıyor. Bunların teşhir edilmesi zaruri. Ayrıca geriye dönük izleme getiriyoruz. Bu da çok önemli. Örneğin bakkaldan satın aldığınız yumurtanın hangi bölgeden hangi ilden, çiftlikten geldiğini bilebileceğiz. Et ürünleri için de ileriki safhada aynı şeyi düşünüyoruz."

a

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.