Geleceğin anahtarı STEM

Geleceğin anahtarı STEM
 Kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi için STEM eğitimiGeleceğin anahtarı STEMHarrietFulbright tarafından TÜGİAD’ın...

 

Kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi için STEM eğitimi

Geleceğin anahtarı STEM

HarrietFulbright tarafından TÜGİAD’ın da destekleriyle gerçekleştirilen “Aziz Sancar Girls in STEM”(Kız çocukları için STEM eğitimi) projesinin Mersin kampı başladı. HarrietFulbright CEO’su Gökhan Çakmak’ın yönetiminde gerçekleştirilen ilk gün oturumunda konuşan TÜGİAD YİK Başkanı Ali Yücelen Atatürk’ün “hayatta en hakiki mürşit ilimdir sözünü” anımsatarak aslında geleceğin anahtarının bu sözde olduğunu belirtti.

Nobel Kimya Ödülü alan ilk Türk olan ProfDr Aziz Sancar’ın rol model olarak alındığı “ProfDr Aziz Sancar Girls in STEM” (Kız çocukları için STEM eğitimi) Mersin eğitim kampı Mersin Üniversitesi Kültür Merkezi’nde başladı.

Türkiye Genç İşadamları Derneği TÜGİAD’ın da destek verdiği projenin ikinci ayağı olarak gerçekleştirilen kampın ilk günü, HarrietFulbrigt CEO’su Gökhan Coşkun’un konuşmasıyla başladı. 6. sınıf kız çocukları, veliler ve eğitimcilerin katıldığı oturumda projeyi anlatan Coşkun, yurtdışında yaşayan eğitimli Türk vatandaşlarının Türkiye için bir şeyler yapmak için tartıştığında acı bir gerçeği fark ettiklerini belirtti. Türkiye’deki kız çocuklarının eğitimde dünyanın ne kadar gerisinde olduklarını gördüklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Aziz Sancar’ın NOBEL Kimya Ödülü alma sürecini takip ettiklerini belirten Coşkun, kendisinin hem ödül alırken hem de sonrasındaki duruşunu Türkiye’deki gençlere ilham verebilecek bir rol model olarak seçmeye karar verdiklerini söyledi. Coşkun, 21.yüzyıl becerilerinin geliştirilmesi “Bilim teknoloji mühendislik ve matematik” yani STEM eğitiminin önemine değinen Coşkun Türkiye’nin ilerlemesi ve zenginleşebilmesi için başta kız çocukları olmak üzere tüm gençlerin eğitiminde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin önemini vurguladı.

TÜGİAD YİK Başkanı Ali Yücelen, bizim 6. Sınıftaki kızlarımızın ileride bilim insanı olmasının kendisini heyecanlandırdığını ve 6. Sınıf öğrencisi kızının da projeye başvurduğunu anlattı. Her yıl babası rahmetli Rüştü Kazım Yücelen anısında bir resim, öykü ve şiir yarışması düzenlediklerini anlatan Yücelen, başarı için en önemli anahtarın sevgi olduğunu; kadınların da bilime sevgi katabileceğinden ümitli olduğunu belirtti. Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü anımsatan Yücelen; Türklerin tarihi boyunca bilgiye ve bilgeliğe önem verdiğini hatırlattı. “Türk bayrağındaki ay, kadim uygarlıklarda her zaman bilimin simgesidir; hilal de bize verildiği kadarını temsil eder.“ diyen Yücelen Türk bayrağındaki yıldızın da insanı temsil ettiğini belirleterek bilimin insan için yapılması gerektiğini söyledi. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir diyen bir liderin çocukları olarak 65 ülke arasında 42. Sırada olmanın utanç verici olduğunu söyleyen Yücelen, AB’de mühendis ve bilim adamı ortalamasının yüzde 6,5 Türkiye’de ise 2,5 olduğunu hatırlattı.

“Bilimin, teknolojinin, mühendisliğin ve matematiğin cinsiyeti yoktur” diyen Burcu Dartan Karagözler, kız çocuklarına da hayal edin ve isteyin diye seslendi… Prof. Dr. Sinan Özgelen STEM eğitiminin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tartışıldığını belirterek, önümüzdeki yıllarda STEM’i daha fazla duyacağımızı söyledi ve 21. Yüzyılda evrensel okur-yazarlığın önem kazanacağını vurguladı. 

Eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların iş yaşamına katılımının öneminin altını çizen İlknur Kavacık; “Ortaokul ve liseye giden kız çocuğu sayısının her yüzde 1 artışı kişi başına düşen milli gelirin yüzde 0,3 artmasına neden olmaktadır. Dünyaya liderlik etmenin tek koşulu STEM eğitim almış bireyler yetiştirmektir.” diye konuştu. 

Yrd. Doç. Dr. Nazik Göktaş, Türkiye’de akademik dünyada kadınların oranının yüksek olduğunu, ancak alt kademelerde yoğunlaşan bu güzel tablonun, akademik kariyer yükseldikçe kadınların aleyhine ciddi bir kırılma yaşandığını söyledi.

İşkadını Yasemin Taş da kadınların eğitilmesinin sosyal anlamda kadına şiddeti engelleyeceği ve ekonomik anlamda da üretkenliği destekleyeceğini söyledi. Kadınların doğum yapmaktan ötürü bazı engellerle karşılaşabildiğini ancak kadın ve erkeğin farklı bakışlarının iş yaşamı için önemli olduğunu söyledi.

STEM eğitim kampının ikinci gününde, Mersin Üniversitesi kampüsü içindeki spor salonunda 6. Sınıf Kız öğrencilerinin katılacağı STEM etkinliği gerçekleştirilecek ve bu etkinlik sonunda 22 öğrenciye çeşitli ödüller verilecek. 1 öğrenci ABD’de Silikon Vadisi’nde bir öğrenci de Güney Kore’de 1 haftalık eğitim gezisi kazanırken, 10 öğrenci TÜBİTAK Konya Bilim Merkezi Kampı ve 10 öğrenci de Samsung tablet kazanacak.

TÜGİAD hakkında

1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.

Otomotiv yan sanayi, inşaat – yapı malzemeleri, tekstil, turizm, gıda – tarım – hayvancılık, enerji – yeşil ekonomi, kimya, maden – metal işleme, makine – imalat sanayi, mobilya – kerestecilik, lojistik, bilgi teknolojileri, medikal ekipmanlar, finansal hizmetler – danışmanlık, dış ticaret ve diğer hizmetler başta olmak üzere farklı sektörleri temsil eden 21 – 45 yaşları arasında 850 genç girişimci üyesi ile TÜGİAD bugün, 500 bin kişilik bir istihdam gücünü ve yaklaşık 18 Milyar Dolarlık bir ihracat hacmini temsil etmektedir.

G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın stratejik planlama ve iş planından sorumlu icra kurulu üyesidir. TÜGİAD, 84 ülkede 200 bin genç girişimciye ulaşmayı hedefleyen MAME’de(Akdeniz – Afrika ve Orta Doğu Genç Girişimciler İletişim Ağı) kurucu üye ve kurumsal yapılanmadan sorumlu icra kurulu üyesidir.

1993 Yılından itibaren Brüksel’de AB nezdinde Daimi Temsilciliği bulunan TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.

Türkiye genelinde 115'i bayan olmak üzere 850 üyesi bulunan TÜGİAD yaş ortalaması 35 olan üye profili ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik bir işadamı ve sanayici profiline sahiptir.

Yıllık ciroları yaklaşık 50 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırım ve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60 sektörde ağırlığı hissedilmektedir.

Ortalama yıllık 18 milyar dolar ihracat, 23 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.

TÜGİAD Başkanları

1986 - 1994 Kurucu ve Onursal Başkanımız Sayın Cefi KAMHİ,

1994 - 1998 Sn. Murat BEKDİK

1998 - 1999 Sn. Hamdi AKIN

1999 - 2002 Sn. Muharrem YILMAZ

2002 - 2004 Sn. Hayati KAYA

2004 - 2008 Sn. Murat SARAYLI

2008 - 2010 Sn. Lütfü KÜÇÜK

2010 - 2012 Sn. Murat ÇOSKUNKAN

2012 – 2015 Sn. Ali YÜCELEN

2015 - …..    Sn. Rahmi Çuhacı

Detaylı bilgi için: www.tugiad.org.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

G20 Genç Girişimciler İttifakı Hakkında

G20 Genç Girişimciler İttifakı (YEA), G20 ülkelerinde ekonomilerdeki yenilenmeleri yönlendirme, iş hacmi yaratma, yenilik ve sosyal değişim yaratma amacı taşıyan ve girişimciyi odak alan organizasyonların bir araya gelmesinden oluşmaktadır. YEA, G20 ülkelerinde genç girişimcilik konusunda sınırlar arası deneyimleri paylaşma, pozitif bir yön değişimi yaratma, genç girişimciler için global bir iletişim ağı oluşturma ve en önemlisi dünya çapında girişimcilik açısından işbirliği oluşturacak bir dayanışma ortamı yaratma amacıyla kurulmuştur. Bilgi için: www.g20yea.com

adanapost.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.