Gazetecilik Meslek Standartları Çalışması Kamuoyu Görüşüne Açıldı
Gazetecilik mesleğine yönelik ulusal meslek standartlarının belirlenmesi amacıyla Genel Müdürlüğümüz ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Etkin ve nitelikli istihdamın sağlanabilmesi, mesleki eğitim ve öğretim programlarının hedefe yönelik olarak oluşturulabilmesi ve Avrupa Birliği’ne (AB) uyum sürecinde mesleklerin belgelendirilebilmesi için ihtiyaç duyulan ulusal meslek standartlarının basın sektöründe güçlendirici rol oynaması hedefleniyor. BYEGM ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında 25.06.2013 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü ile başlayan süreç hızla devam ediyor.
Gazetecilik meslek örgütleri, üniversiteler ve meslek temsilcileriyle yapılan çalıştaylar sonucunda hazırlanan meslek haritasında gazetecilik mesleği, on alt meslek grubuna ayrılıyor. Belirlenen on alt meslekten dördüne; Muhabir (Seviye 5), Uzman Muhabir (Seviye 6), Foto Muhabiri (Seviye 5), Foto Muhabiri (Seviye 6); ilişkin ulusal meslek standardı taslağı görüşe açıldı. Diğer altı meslekle ilgili çalışmalar ise sürüyor.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için taslak metni okuyabilir, görüş ve önerilerinizi 30 Mart 2015 tarihine kadar ekte sunulan formu doldurarak elden posta ile veya byd@byegm.gov.tr adresine gönderebilirsiniz.
Adres:
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
Ceyhun Atuf Kansu Caddesi No:122 Balgat / ANKARA
TÜRK DÜNYASI GAZETECİ HEYETİ PROGRAMI SONA ERDİ
Genel Müdürlüğümüz; Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile TÜRKSOY iş birliğinde, 10 ülkeden 18 gazetecinin katılımıyla düzenlenen “Türk Dünyası Gazeteci Heyeti Programı” 23 Şubat 2015'te Ankara'da başladı. Türk dünyası basın mensuplarının program kapsamında Ankara’daki ilk durağı Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü oldu.
Genel Müdürlüğümüzü ziyaret eden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Makedonya, Başkurtistan, Dağıstan, Hakasya ve Tataristan’dan gelen 18 basın mensubu Genel Müdürümüz Cemalettin Haşimi ile bir araya geldi.
Programın açılışında konuşan Haşimi, basının ve kültürel ilişkilerin önemine değinerek “Bizim sözümüz sizin sözünüzle, bizim dilimiz sizin dilinizle beraber güç kazanıyor, aynı şey sizin için de geçerli. Siyaset, kurumlar, kişiler, devletler geçicidir; özellikle kültürel alanda olan ilişki tarihin ötesini aşar” dedi. Türk dünyası dendiği zaman nüfus ve yüz ölçümü açısından dünyadaki önemli bir güç odağından bahsedildiğini belirten Cemalettin Haşimi “Bu coğrafyada zengin bir kültürümüz var ve bu güçlü tarihin, kültürel birikimin farkına sizlerle hemhal olarak, karşılıklı konuşarak varıyoruz. Bu geniş etkileşim ağı içerisinde ilişkiler güçlendikçe siyasete istikrar olarak yansıyor. Tam da bundan dolayı bizim kurumsal olarak kullandığımız slogan: ‘Dünyayı izliyor, Türkiye'yi anlıyoruz’. Sizinle kurduğumuz ilişkiler sayesinde biz kendi kimliğimizin, coğrafi zenginliğimizin farkına varıyoruz. Bu ilişkiyi göz ardı ettiğimiz zaman yaşadığımız en büyük sorun, söyleyecek sözümüzün kalmaması oluyor. Bu zengin etkileşimin artık kültürel alana doğrudan yansıması lazım, yansımadığı sürece ülke olarak siyasete etki edemeyiz. Artık şarkılarımızın dünyanın dört bir yanında söylenmesi, basın mensuplarımızın dünyanın en prestijli ödüllerini alması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Heyetin, BYEGM ziyaretinden sonraki durağı, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) oldu. Kurumun vizyonuna dair yapılan sunumun ardından YTB Başkanı Kudret Bülbül heyete hitap etti. Kurumun yurtdışındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Bülbül, YTB'nin Türk dünyasına yönelik proje ve eğitim desteği faaliyetlerinden bahsederek bu anlamdaki destek başvurularına açık olduklarını ifade etti.
Daha sonra 20 yıldır faaliyet gösteren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nı (TÜRKSOY) ziyaret eden Türk Dünyası Gazeteci Heyeti, TÜRKSOY'un Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'dan kurumun çalışmaları hakkında bilgi aldı. Heyet, Ankara programının ilk günündeki son ziyaretini Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na (AFAD) gerçekleştirdi. Ziyarette; sağlık, eğitim, sosyal hizmetler, teknik hizmetler gibi alanlarda misafirlerimize yönelik yapılan çalışmalara ve AFAD kamplarının durumlarına yönelik konular ele alındı.
Türk Dünyası Gazeteci Heyeti programın ikinci günü ilk ziyaretini Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'na (TRT) yaptı. 10 ülkeden muhabir, gazeteci, yapımcı, yönetmen ve köşe yazarı gibi basın mensuplarından oluşan gazeteci heyeti burada 27 ülke, 13 özerk cumhuriyetten yaklaşık 300 milyon Türk'e yayınlarını ulaştıracak ortak kültür köprüsü kurmayı amaçlayan TRT AVAZ kanalını ziyaret ederek yayınları hakkında bilgi aldı. Daha sonra 5 kıtada 9 uydu ile dünyaya yayınlarını ulaştıran TRT Türk Kanalı'nın haber merkezini gezme fırsatı bulan heyet son olarak Türkiye'nin en kapsamlı stüdyolarından biri olan TRT Haber stüdyolarını gezdi.
Ziyaretin öğleden sonraki bölümünde Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nı (TİKA) ziyaret eden heyet, Türkiye'nin Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklara yönelik kalkınma yardımları hakkında bilgi aldı. Heyete bilgi veren TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, TİKA'nın Orta Asya'daki faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “TİKA olarak atalarımızla aynı güzergâhta yürüyoruz. Orta Asya'da kurulduk, daha sonra Balkanlar, Orta Doğu, Afrika derken şu an 50 ofise ulaştık. Bu ofisler aracılığıyla 3 kıtada 120'nin üzerinde ülkede projeler gerçekleştirdik. Ofislerimiz her bölgenin ihtiyacına göre faaliyet yürütmektedir.”
Ankara'daki gezi programının son bölümünde heyet, Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret etti. Burada geçmişten günümüze Dışişleri Bakanlığı'nın Türk dış politikasında Türk Dili Konuşan ülkeler ve topluluklara yönelik Orta Asya'da yürüttüğü çalışmalar hakkında Orta Asya ve Kafkasya Daire Başkanı Sadin Ayyıldız'dan bilgi aldı.
Aynı günün akşamı Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası’nda 6.TÜRKSOY Basın Ödül Töreni düzenlendi. Törende, Türk Dünyası Gazeteci Heyeti basın mensuplarına ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik takdim etti. Bakan Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, “Devletlerin isimleri, sayıları değişebilir ama bizi birbirimize bağlayan kültür tektir.” dedi.
Ankara programının tamamlanmasından sonra Kapadokya’ya hareket eden gazeteci heyeti, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov’un da katılımıyla Nevşehir’de Şehitlik Parkı’nı ziyaret etti. Hocalı Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle katliamda hayatını kaybedenler Kuran-ı Kerim ve dualar okunarak anıldı. Heyet daha sonra Nevşehir Valiliği’ni ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti.
27 Şubat’ta başlayan İstanbul programı kapsamında Türk Dünyası Gazeteci Heyeti ilk olarak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ni (Türk Keneşi) ziyaret etti. Heyeti, Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekuly kabul etti. Programın sonraki bölümünde Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nü ziyaret eden heyet, müzeyi ve araştırma salonunu gezdi, Osmanlı Arşivi hakkında bilgi aldı. Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne gerçekleşen ziyaretin ardından Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne düzenlenen geziyle beşinci gün programı tamamlandı.
Programın son günü olan 28 Şubat Cumartesi günü heyet, İstanbul’un tarihî ve kültürel mekânlarını görme fırsatı yakaladı.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.