G20 Ticaret Bakanları Toplantısı

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı
Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Küresel geliri artırmanın anahtarı ticarettir. Türkiye, 2023 yılına kadar dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1,5'in üzerine...


Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Küresel geliri artırmanın anahtarı ticarettir. Türkiye, 2023 yılına kadar dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1,5'in üzerine çıkaracak" dedi.

 

 

SİDNEY (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, küresel geliri artırmanın anahtarının ticaret olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1,5'in üzerine çıkaracağını söyledi.

 

Zeybekci, Avustralya'da düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katıldı. Sidney'deki toplantıda Yeni Zelanda, Avustralya, Endonezya, Suudi Arabistan, Rusya, Singapur, Güney Afrika, İngiltere, Kanada Ticaret Bakanları ile bir araya gelen Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısında Türkiye adına da üç konuşma yaptı.

 

Zirvedeki konuşmasına Ukrayna'da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başlayan Zeybekci, Gazze'de yaşanan ve masum insanların İsrail tarafından katledildiği vahşetin sona erdirilmesi için G20 ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırdı. Zeybekci, "Gazzede hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir trajedi yaşanıyor. Biz Türkiye olarak İsrail'in Filistinli masum sivillere karşı gerçekleştirdiği acımasız vahşeti kınıyor ve biran önce buna son vermesini bekliyoruz. Uluslararası toplumun da bu trajediye sessiz kalmasını anlayamıyoruz" dedi.

 

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı kapsamındaki konuşmasında Zeybekci, G20'nin 2018 yılına kadar küresel geliri şu anda bulunduğu düzeyin ilave yüzde 2 üzerine çıkarma hedefi olduğunu ifade ederek, bu hedefin başarılmasında en önemli aracın ticaret olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin de büyüme stratejisinin temeline ihracatı koyduğunu belirten Zeybekci, son dönemde ticaret ve yatırımlar alanında çok önemli başarılar elde etmiş olsa da Türkiye'nin ticarette 2023 yılına kadar çok daha büyük hedefleri gündemine aldığını ve dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1.5'in üzerine çıkarmayı hedeflediğini ifade etti.

 

Zeybekci, küresel ticarete dinamizm kazandırmanın KOBİ'lerin güçlendirilmesi yoluyla olabileceğini belirterek, özellikle KOBİ'lerin ihracat kapasitesinin, beşeri sermaye güçlerinin arttırılması ve önlerindeki ticari engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların öncelikli olarak gündeme alınması gerektiğini vurguladı.

 

KOBİ'lerin AR-GE faaliyetlerinin de desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılması halinde küresel ticarette üretimin yapısının dönüşme imkanı doğacağını ve katma değeri yüksek ürünlerin verimliliği arttıracağını ifade eden Zeybekci, ticarette maliyet unsurların azaltılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve "tek pencere" sisteminin yaygınlaşılması zorunluluğunun altını çizen Bakan Zeybekci, bu kapsamda Dünya Ticaret Örgütünde Türkiye'nin de katkılarıyla oluşturulan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın Türkiye tarafından zamanında onaylanacağını, diğer ülkelerin de bu Anlaşmayı mutlaka gündemlerine almaları gerektiğini vurguladı.

 

Zeybekci, "OECD raporlarına göre ticaretin kolaylaştırılması anlaşması yürürlüğe girerse ticaretteki maliyetler yüzde 9 düşecek ve bu maliyetlerdeki sadece yüzde 1'lik bir düşüş 43 milyar dolar refah artışı yaratma potansiyeli taşıyor" dedi.

 

Bakan Zeybekci, G20 Ticaret Bakanlarının mal ticaretinin yanı sıra hizmet ticaretinin de serbestleştirilmesi yönünde inisiyatif almaları gerektiğini belirtti. Zeybekci, küresel ekonominin büyümesine ve istihdam artışına katkı sağlayacak olan hizmet sektöründe de sınırların kaldırılması için yapılacak çalışmalara ve özellikle DTÖ bünyesinde süren Hizmet Ticaretine Yönelik Anlaşma (TISA) müzakerelerine Türkiye'nin en fazla destek veren ülkelerden birisi olduğunu ifade etti.

 

Zeybekci, dünyanın 16. en büyük hizmet ihracatçısı olan Türkiye'nin hali hazırda 44 milyar dolar olan hizmet ihracatını 2023 yılına kadar 150 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını, Türkiye'nin son dönemde yapmış olduğu Serbest Ticaret Anlaşmalarında mal ticaretinin yanı sıra hizmet ticaretini de müzakere etmeye başladığını ve bunun ilk örneği olarak Güney Kore ile STA'nın hizmet sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti.

 

Uluslararası platformda ülkelerin ticarette serbestliği sağlamak hedefi ile yola çıktığını, ancak hala korumacılığın çok belirgin bir şekilde sürdüğünü aktaran Zeybekci, G20 üyesi ülkeleri ticareti engelleyici bariyerleri kaldırmaya davet etti. Zeybekci, son dönemde Avrupa Birliği ve Amerika arasında başlayan TTIP müzakere süreci ve ABD ile Asya-Pasifik ülkeleri arasında yürüyen TPP süreçlerine dikkat çekerek, ikili ve çok taraflı serbest ticaret anlaşmalarının ve bölgesel birliklerinin önemli ticaret artışları yaratacağına inandıklarını ancak bu yeni sistemde Dünya Ticaret Örgütü'nün rolünün yeniden ele alınması zorunluluğunun ortaya çıktığını bildirdi.

 

Zeybekci, yeni ortaya çıkan bu anlaşma süreçleri ile küresel ticaretin haritalarının yeniden çizildiğini, ticarette karar alıcıların küçük ittifaklar halinde menfaat alanı yaratmaya başladıklarını, ancak bu süreçlerin DTÖ'nün misyonu olan ortak ve geniş kapsamlı bir ortaklık zeminini zayıflatacağına dikkati çekti.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G20 Dönem Başkanlığının önümüzdeki yıl Türkiye'de olacağını hatırlatarak, Ticaret Bakanlarını G20 Ticaret Bakanları Toplantısı için Türkiye'ye davet etti. Böylece Türkiye, Meksika ve Avustralya'dan sonra G20 Ticaret Bakanları Toplantısına ev sahipliği yapacak üçüncü ülke olacak.

 

G20 Ticaret Bakanları 'aile resmi' çekimine de katılan Zeybekci, hava alanına hareketinden önce AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Bakan Zeybekci, "Türkiye olarak ikinci konuşmamızın başında Gazze'deki katliamı, Gazze'deki dramı, Gazze'deki vahşeti de kınadık ülke olarak İsrail'i kınadık ve dünyanın buna karşı duyarsız kalmasını da yadırgadığımızı burada belirttik" dedi.

 

Zirvede gümrük işlemlerinde iyileştirmeler yönünde öneriler sunduklarını aktaran Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

 

"Gerek Dünya Ticaret Örgütü, gerekse G20'nin öncelikleri ve ticarette kümelenmelerle ilgili, gümrüklerde rahatlamalar, gümrüklerde tek pencereden işlemlerin bitirilmesi ile ilgili başlıklar halinde  önerilerimiz tekrar orada dile getirildi ve liderler zirvesinde bunların ele alınması ve bir somut adım atılması yönünde tavsiyemiz oldu başarılı bir toplantı oldu, Türkiye adına başarılı bir toplantı oldu."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.