FRANSA'DAN SURİYE'YE DARBE

FRANSA'DAN SURİYE'YE DARBE
 Aylardır siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'de yeni gelişmeler yaşanıyor...FRANSA ŞAM BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDIFransa, Şam Büyükelçisi...

 

Aylardır siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'de yeni gelişmeler yaşanıyor...

FRANSA ŞAM BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Fransa, Şam Büyükelçisi Eric Chevallier'yi geri çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, mecliste yaptığı konuşmada,
Suriye'deki yeni şiddet eylemleri nedeniyle Fransa'nın Suriye'nin Halep ve Lazkiye kentlerindeki konsoloslukları ile kültür merkezlerinin kapatılmasına, Fransa'nın Şam Büyükelçinin Paris'e çağrılmasına karar verildiğini belirtti.


FRANSA, SURİYE REJİMİNE BASKI KONUSUNDA TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

Fransa,
Suriye rejimine baskı konusunda Türkiye ile işbirliğini sürdürmek istediğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin yarın başlayacak Türkiye ziyaretinde
Suriye konusunun da öncelikle gündeme geleceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, ''Juppe'nin, Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında, Fransa'nın
Suriye'deki Beşşar Esad rejime baskı yapma konusunda Türkiye'ye ile işbirliğine sürdürme iradesini teyit edeceğini'' söyledi.

Fransız sözcü, Juppe'nin, Türk yetkililerin Şam yönetimine yönelik güçlü yaptırım kararlarını memnunlukla karşıladığını ifade etti.

Görüşmelerde İran'ın nükleer enerji programının da gündeme geleceğini kaydeden Valero, Juppe'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapacağı görüşmelerin, Ortadoğu ve Arap Baharı ile ilgili gelişmelerle ilgili ufuk turu yapma imkanı sağlayacağını söyledi.

Valero, Juppe'nin Türk yetkililerle yapacağı görüşmede, ikili ve bölgesel ilişkiler, Türkiye'nin AB ile üyelik müzakereleri ve terörle mücadele konularının ele alınacağını söyledi.

İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek olan Juppe, ayrıca, TBMM dışişleri komisyonu üyeleriyle bir araya gelecek.

Juppe ayrıca, İstanbul'da Fener Patriği ile görüşecek ve yine İstanbul'daki Galatasaray iş grubu derneğinin açılışını yapacak.



GÖSTERİCİLER FAS BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRDI

Suriye'de göstericilerin Şam'daki Fas Büyükelçiliği'ne saldırdığı bildirildi.

Fas'ın Şam Büyükelçisi Muhammed Hassasi, göstericilerin büyükelçiliğin önünde gösteri yaptıktan sonra binaya taş ve yumurta fırlattığını belirtti.

100-150 göstericinin binanın önündeki bayrağı indirdiklerini söyleyen Büyükelçi, Fas'ın bu saldırıyı kınadığını ifade etti.

Fas'ın başkenti Rabat bugün Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 4. toplantısına ev sahipliği yaptı.

Bu arada, bir grup rejim yanlısının öğleden sonra Suudi Arabistan ve Katar büyükelçiliklerinin önünde gösteri düzenlediği, grubun daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği'ne saldırdığı bildirildi.


ÖLÜ SAYISI 21'E YÜKSELDİ

Suriye'nin birçok kentinde çıkan çatışmalarda ölü sayısının 21'e yükseldiği bildirildi.

Yerel Aktivisitler, başta başkent Şam'ın banliyöleri olmak üzere Hama, Humus, İdlib ve Harasta'da ordu birlikleriyle ordudan ayrılan askerler arasından çıkan çatışmalarda ölü sayısının 21'e çıktığını onlarca kişinin de yaralandığını belirtti.

Daha önce ölü sayısı 13 olarak verilmişti.


SURİYE LİDERİ ESAD'A AMCASI DA MUHALİF

İstifa etmesi istenen Devlet Başkanı
Beşşar Esad'a amcası da muhalif oldu. Eski devlet başkan yardımcısı ve bir dönem ordunun güçlü kişilerinden biri olan Rıfat Esad, Associated Press ajansına verdiği özel demeçte, 11 yıldır iktidarda bulunan ve protestoculara 8 ay boyunca uygulanan şiddet yüzünden uluslararası tecride maruz kalan yeğenini eleştirdi ve yeğeninin istifa etmesini isteyen seslere katıldı.

Kendi isteği ile Paris'te sürgünde bulunan 74 yaşındaki
Rıfat Esad, Suriye halkının ''gerçekten başka bir Esad'ı lider olarak istediğini ve bu kişinin de kendisi olduğunu'' ifade etti. 

Rıfat Esad,
Suriye'de uzun süre iktidarda bulunan erkek kardeşi Hafız Esad döneminde ''savunma tugayları'' adında özel bir askeri birliğin komutanlığını yapmıştı. Amca Esad'ın bu dönemde, 1982'de ülkenin kuzey kenti Hama'da binlerce kişinin katledilmesinde rolü olduğu öne sürülüyor.


ÇATIŞMALARDA 13 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye'nin çeşitli kentlerinde ordu birlikleriyle ordudan ayrılan askerler arasında çıkan çatışmalarda 13 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel aktivistler, Hama, Humus ve İdlib kentlerinde ordu birlikleri ile saf değiştiren askerler arasında çıkan çatışmalarda en az 13 kişinin hayatını kaybettiğini ve onlarca kişinin yaralandığını ifade etti.

Öte yandan,
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yanlısı binlerce kişi, Lazkiye'nin Kırdaha kentinde, Hafız Esad'ın mezarının bulunduğu bölgede ve başkent Şam'ın Yedi Deniz meydanında Arap Birliği'nin tutumunu protesto etmek için toplandı.

SURİYE MUHALEFETİ ALMANYA VE RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ


Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK), Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Burhan Gaylin başkanlığındaki SUK heyetiyle önceki gün Almanya'nın başkenti Berlin'de Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Westerwelle,
Suriye halkının demokrasi ve özgürlük taleplerini desteklediklerini belirterek, Şam rejiminin uyguladığı tehlikeli şiddet politikasından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Westerwelle,
Suriye'deki insan hakları ihlallerine sessiz kalmaya devam edemeyecekleri uyarısında bulundu. Westerwelle ile heyet arasındaki görüşmede AB'nin Şam yönetimine karşı aldığı son yaptırımların ayrıntıları da ele alındı.

SUK'un çabalarını öven Westerwelle, Arap Birliği'nin
Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararından memnuniyet duyduklarını vurguladı.

SUK heyeti de 450 kişinin Şam rejiminin güvenlik güçleri ve milisleri tarafından öldürülmesinin ardından Arap Birliği'nin
Suriye'nin üyeliğini askıya alması kararı başta olmak üzere Westerwelle ile Suriye'deki gelişmelerin görüşüldüğünü bildirdi.

Gaylin,
Suriye devriminin ahlaki bir devrim olduğunu ve kimseyi dışlamadığını belirterek, yeni bir hükümetin Suriye toplumunun hiçbir unsurunu dışarda bırakmayacağını kaydetti.

SUK, Almanya ile Konseyin iktidarın devri ve
Suriye'de yeni ortamın oluşturulmasıyla ilgili vizyonunun da tartışıldığını bildirdi.

Suriye muhalefeti heyetinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dış politika ve güvenlik danışmanı Christoph Heusgen, Dışişleri Bakanlığı Arap Dünyası temsilcisi Büyükelçi Volkmar Wenzel ve Almanya'nın Şam Büyükelçisi Andreas Reinicke ile de biraya geldiği açıklandı.

SUK heyeti Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un resmi daveti üzerine başkent Moskova'da Lavrov ile dün bir araya geldi.

SUK ile Lavrov görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede
Suriye'nin karşı karşıya bulunduğu sorunları çözmesi ve reformları hayata geçirebilmesi için yapıcı bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekildiği belirtildi.

Gaylin de Suriyeli sivillerin korunması gerektiğini belirterek, Rusya'dan,
Suriye'deki şiddeti kınayan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmemesini istedi.

Gaylin, veto kararının, Rusya'nın son zamanlarda
Beşşar Esad rejiminin işlediği suçları destekleyen bir tutum aldığını düşünen Suriye halkının Rusya imajını etkileyeceğini vurguladı.

SUK heyeti Lavrov'un yanı sıra bazı üst düzey Rus yetkililerle de bir araya geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.