'Fiyatı altınla ölçülen ürün'de hasat zamanı

'Fiyatı altınla ölçülen ürün'de hasat zamanı
 Türkiye'nin önde gelen bamya üretim merkezlerinden Denizli'nin Çal ilçesinde zorlu hasat sezonu devam ediyor. DENİZLİ (AA) - Geleneksel Türk mutfağının...

 

Türkiye'nin önde gelen bamya üretim merkezlerinden Denizli'nin Çal ilçesinde zorlu hasat sezonu devam ediyor.

 

DENİZLİ (AA) - Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bamyada, zorlu hasat sezonu devam ediyor. Kurusunun kilogram fiyatı 100 lira civarında olan bamyanın fiyatı 1 gram altının fiyatıyla kıyaslanıyor.  

 

Önde gelen bamya üretim merkezlerinden Denizli'nin Çal ilçesinde yaklaşık 3 bin dekar arazide, bine yakın aile gün doğumuyla çalışmaya başlıyor.

 

Dalında fazla büyümeden toplanması gereken bamyalar, evde iplere diziliyor. Nisan ayında tohumun ekilmesiyle başlayan bamyanın tarladaki serüveni, haziran ve ekim ayları arasında devam eden hasatla sona eriyor.

 

Sıcak havayı seven bamya, bitkinin üzerindeki dikensi tüyler nedeniyle eldivenle toplanabiliyor. Taze tüketiminin yanı sıra ipe dizilerek güneş görmeyen alanda kurutulan bamya, kışın da sofralarda yerini alabiliyor.

 

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede sulanabilir alan az olduğundan alternatif ürün olarak özellikle kıraç alanlarda bamya yetiştirildiğini belirtti.

 

İlçede daha çok "top bamya" tabir edilen çeşidin ekiminin yapıldığını ifade eden Çil, iklim şartları ve toprak özelliklerinden dolayı bölgede yetiştirilen top bamyanın tadının ve aromasının çok farklı olduğunu söyledi.

 

Özellikle Hançalar, Akkent ve Alfaklar mahallelerinde yetiştirilen top bamyanın ünlü olduğunu vurgulayan Çil, "Dekarda 200-250 kilogram ürün toplanıyor. Kurutulduğu zaman 5-6 kilogramdan 1 kilogram kuru bamyaelde ediliyor. Fiyatı şu anda ortalama 70-80 lira civarında ancak kış aylarına doğru bu 100 lira seviyesine çıkacaktır. Yıllardan bu yana 1 kilogram kuru bamyanın değeri 1 gram altınla ölçülür. Bu yıl da kilogram fiyatının 100 lira civarında olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

 

Çal'ın kuru bamyasının Türkiye'nin birçok yerinde özellikle aranan, tercih edilen ürün olduğunu, yurt dışına ihracatının yapıldığını bildiren Çil, buna rağmen bamyanın üretimi çok zahmetli bir süreç gerektirdiğine dikkati çekti.

 

Çil, bamya tüketiminin son dönemde sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla çoğaldığını, özellikle sindirim sistemine faydaları ve çekirdeğinin şeker hastaları için yararlı olduğunun belirtilmesi dolayısıyla bu ürünün tercih edildiğini söyledi.

 

Üretici fiyattan memnun

 

Hançalar Mahallesinde bamya üretimi yapan Havva Çarıklı, fiyatlardan memnun olmalarına rağmen bamyanın toplanması sırasında sürekli eğilmek zorunda kaldıklarını ve dikenlerinin de ellerine battığını söyledi.

 

Bamya yetiştiriciliği yapanların büyük bölümünde bel fıtığını hastalığının baş gösterdiğini anlatan Çarıklı, günde ortalama 100 dizi bamyayı ipe dizdiklerini, taze halde 250 gram gelen bir dizinin kuruduğunda ise 50 gram olduğunu dile getirdi.

 

Üreticilerden Mahmut Semerci ise 20 dizi kurutulmuş bamyanın 1 kilogram geldiğini, her dizinin 1 yemekte kullanıldığını ifade ederek, ürünün kilogram fiyatının pahalı gözükmesine rağmen 1 diziden 1 öğün yemek çıkması dolayısıyla kış aylarında ucuz bir sebze yemeği seçeneği olduğunu belirtti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.