Firavun diz çöktü?

Firavun diz çöktü?
3 Mısır halkı, koltuğunu bırakmamakta inat eden Mübarek'e karşı 18 gündür sürdürdüğü savaşı sonunda kazandı. Daha önce yetkilerini yardımcısı...



3 Mısır halkı, koltuğunu bırakmamakta inat eden Mübarek'e karşı 18 gündür sürdürdüğü savaşı sonunda kazandı. Daha önce yetkilerini yardımcısı Süleyman'a bırakan ve Şarm El Şeyh'e gittiği iddia edilen Mübarek, 'Veda Cuması' sonrası sokağa dökülen yüz binlerce kişinin öfkesi karşısında dün istifa etti. Yönetim, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne geçerken, zaferin gerçek mimarı olan Tahrir Meydanı'ndaki halk, istifa kararını büyük bir coşkuyla kutladı


Tunus'la başlayan isyan dalgasıyla 18 gündür tam bir kaos yaşayan Mısır halkı, sonunda istediklerini aldı ve koltuğunu bırakmamakta inat eden Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i devirmeyi başardı. Önceki gece yaptığı açıklama ile yetkilerinin bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman'a bırakan, ancak bu girişimi muhalefette daha büyük bir öfkeyle karşılanan Mübarek, dün istifa etti. Mübarek'in istifasını açıklayan Ömer Süleyman, Mübarek'in devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni "görevlendirdiğini" söyledi. Süleyman, "ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Mübarek, istifa kararı verdi" ifadesini kullandı. Mübarek gidene kadar eyleme devam kararı alan göstericiler, dört gözle bekledikleri istifa kararını, isyanın merkez üssü Tahrir Meydanı'nda büyük bir coşkuyla karşıladı. Mübarek'in önceki akşamki konuşmasında istifadan bahsetmemesi halkı dün sokağa dökmüştü.

"Başardık, rejimi devirdik"

İlk olarak dün sabah Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Tantavi başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, Mübarek'in yetkileri yardımcısı Süleyman'a devretme kararına destek verdi. Ordunun Mübarek'ten yana tavrı göstericileri iyice öfkelendirdi. "Veda Cuması" için halk namazdan sonra başkent Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, İsmailiye, Suveyş, Mahala ve Tanta'da sokağa döküldü. Yüz binlerce eylemci, devlet televizyon binası ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplandı. 15 subay silahlarını bırakarak halk hareketine katıldı. Ve yaşanan hayalkırıklığı, akşam saatlerinde gelen istifa haberiyle yerini görülmedik bir coşkuya bıraktı.

Kahire sokaklarının yanı sıra 25 Ocak'ta başlayan rejim karşıtı gösterilerin merkezi ve sembolü Tahrir Meydanı'ndaki yüz binlerce kişi, sevinç içinde haberi kutlamaya başladı. Başkente Kahire'nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye'de de halk Mübarek'in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk "Başardık, rejimi devirdik" sloganları attı. Bu arada, New York menkul kıymetler borsası Wall Street, Mübarek'in istifa haberiyle birlikte yükselişe geçti. Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü. Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise "Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz on yıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti" dedi. Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

Ordu: Meşru hükümet değiliz

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TV'den okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma+sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti.

Sina'da çatışma: 10 ölü

Sevinç gösterilerinin yaşandığı sırada Sina bölgesinden çatışma haberleri geldi. Filistin yerel haber ajanslarından Ma'an, akşam saatlerinde Mısır'ın Sina bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 10 kişinin öldüğünü, 50'den fazla yaralı olduğunu duyurdu. Habere göre, çatışmalar, El Ariş'te yüzlerce kişilik bir grubun, molotov kokteylleriyle bir polis merkezini basarak, burada tutuklu bulunan mahkumları salıverme girişimleriyle patlak verdi. Ölenlerden bazılarının Mısırlı polisler oldukları belirtilen haberde, merkezdeki polislerin yangın çıkan binayı tahliye ettikleri ve içerideki tutukluların da kaçtığı kaydedildi. Bu arada, Gazze ile sınırın Mısır tarafındaki Refah kasabasında, bir kamu binasına bir kişinin RPG tipi roketatar ile saldırdığı ve bir kişinin de yaralandığı kaydedildi. Filistinliler de sınırın diğer tarafında patlama seslerinin duyulduğunu belirtiyor.

Devrim düğünü

Mübarek'in istifa kararı, Mısırlıları sevince boğarken, bu tarihi günde dünya evine giren çiftler de gelinlikleri ve damatlıklarıyla soluğu meydanlarda aldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.