Fındık üreticilerine 'dalkıran' uyarısı

Fındık üreticilerine 'dalkıran' uyarısı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, dalkıranın fındık bahçelerinin önemli zararlılarından birisi olduğunu belirterek, mücadelesi...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, dalkıranın fındık bahçelerinin önemli zararlılarından birisi olduğunu belirterek, mücadelesi yapılmadığında dallarda kurumalara ve ürün kaybına neden olabileceğini söyledi.

Dalkıranın ergin dişileri fındıkların dallarında galeriler açarak zarar yaptığını belirten İl Müdürü Kadir Güven, ?Açılan deliklerden bitki özsuyu dışarı sızar, sızıntılar dallarda siyahımsı izler bırakır, dallar zayıflar ve yan dalları ile birlikte kurur. Yoğun bulaşmalarda ocakları tamamen kurutabilir. Mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir. Dalkıran bakımsız ve zayıf bahçelerde daha fazla zarar yaptığından gübreleme ve bakım işlemlerine önem verilmelidir. Taban suyu yüksek olan yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Kış aylarında galerili zayıf ve kuru dallar bahçeden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Ancak gözden kaçırılarak ocaklarda bırakılan bulaşık dallar ilkbaharda yapılan budama esnasında ocaklardan çıkarılarak mücadeleye devam edilmelidir. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yoğun olarak çıkan yeni nesil dalkıran erginleri ile kitlesel tuzaklama yöntemi ile mücadele yapılabilir? dedi.

Dalkıranın çıkış döneminde ergin dişilerin bulaşık olan dallardan bulaşık olmayan fındık dallarına galeri açmalarını önlemek amacıyla kimyasal mücadele yapıldığının altını çizen Güven, ?Kış ayını dalların içerisinde geçiren dalkıranlar mart ayı başından itibaren hava sıcaklığı 18 - 20 dereceye ulaştığında çıkmaya başlarlar ve sağlıklı dallara giriş yaparak yeni galeriler açalar. Mücadelesinde başarı sağlayabilmek için dalkıran çıkışlarının tespit edilmesi gerekmektedir. Kışlamış erginlerin aktif hale geçerek taze odun talaşlarının görüldüğü yeni galeriler tespit edilince ilaçlama yapılmalıdır. Ancak ilkbahar döneminde hava sıcaklıklarına bağlı olarak kademeli olarak çıkış yapan zararlıya karşı yapılan kimyasal mücadelede başarı sağlanamayabilir. Dalkıran çıkışlarının yoğun olarak devam ettiği yaz dönemi haziran ve temmuz aylarında mücadele zamanı tespiti yapılır. Biyoteknik mücadelede kullanılan kitlesel yakalama tuzakları, çıkış zamanı tespiti için izleme amaçlı kullanılmaktadır. Haziran başından itibaren bahçeyi temsil edecek şekilde yerden 1 - 1,5 metre yüksekliğe asılan çekici tuzaklar, düzenli olarak haftada bir kontrol edilir. Tuzaklarda yakalanan erginlerde ani bir yükseliş görüldüğünde dalların gövdelerini kaplayacak şekilde ilaç uygulaması yapılmalıdır? diye konuştu.

Samsun?daki fındık bahçelerinde zarara neden olan dalkırana karşı üreticilerin dikkatli davranmaları konusunda uyarıda bulunan Güven, ?Bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, zararlı ile bulaşık olan bahçelerde zamanında mücadele yapmaları, ekonomik anlamda ürün kayıpları yaşanmaması bakımından önemlidir. Üreticilerimiz dalkıran mücadelesi ile ilgili detaylı teknik bilgileri il ve ilçe müdürlüklerinin ilgili birimlerinden alabilirler? şeklinde konuştu.

SAMSUN-İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.