Financial Times Türkiye'nin projelerini karalıyor

Financial Times Türkiye'nin projelerini karalıyor
Daha önce de Olimpiyat adaylığı ve barış sürecini baltalayan İngiliz FT'nin bu tutumu hastalık derecesine ulaştı. Gazete dün de "3. havalimanı zora...


Daha önce de Olimpiyat adaylığı ve barış sürecini baltalayan İngiliz FT'nin bu tutumu hastalık derecesine ulaştı. Gazete dün de "3. havalimanı zora girdi, nükleer ertelenebilir, Kanal İstanbul'a ilgi az" iddiasında bulundu.

İngiltere'nin etkin gazetelerinden Financial Times'in Türkiye'ye dönük karalama kampanyası hastalık derecesine ulaştı. Daha önce Türkiye'nin yürüttüğü birçok başarılı adımı baltalayan gazete, dün bu alışkanlığına bir yenisini daha ekledi. Gazete finansal belirsizliklerin Türkiye'deki büyük altyapı projelerini tehdit ettiğini yazdı. Gazete "İstanbul'a 3. havalimanı zora girdi, nükleer ertelenebilir, Kanal İstanbul'a ilgi az" iddiasında bulundu. FT yeni havaalanı ile ilgili finansal belirsizlikler nedeniyle Atatürk Havaalanı'nın kapasitesinin genişletilmesi için çalışmalara başlandığını aktardı.

KALİTE SEVİYESİNİ DÜŞÜRDÜ

Gazete bu durumun, ülkenin çok büyük altyapı projelerinin ertelenmesi veya ölçeklerinin düşürülmesi ihtimalini gösteren son işaret olduğunu iddia etti. Gazete bu iddiasını ise sadece bir kişinin görüşüne başvurarak teyid etmeye çalışırken, gazetecilikteki kalite standartlarını da en alt seviyeye düşürdü. İstanbul'daki Chadbourne&Parke hukuk firmasından Ayşe Yüksel'le görüşen gazete Yüksel'in "3. havaalanı için saat işliyor ve hâlâ yeri halledilmiş değil" sözlerine yer verdi.

'BANKALAR KREDİ İÇİN SIRADA'

Yüksel, havaalanı ihalesini alan beş şirketin oluşturduğu konsorsiyumun, yatırımın ilk aşamasında 1 milyar Euro harcaması gerektiğini, Türk bankalarının bununla ilgili krediyi ancak uluslararası yardımla verebileceğini iddia etti. Gazete 3. havalimanı ihalesini kazanan ortaklardan Limak'ın patronu Nihat Özdemir'in 3 hafta önce yaptığı "Finansmanda sorun yok. Şimdiden bankalar sırada" şeklindeki sözlerini ise pas geçti. FT'nin haber için görüştüğü tek isim Ayşe Yüksel ise STAR'a yaptığı açıklamada "Açıklamamdaki cümleleri cımbızla çekmişler" dedi.

BUNLAR YA ÇOK CAHİL YA DA HİZMETKAR

Ekonomist Prof. Dr. Süleyman Yaşar, FT'nin her zaman olduğu gibi yeni bir karalama kampanyası başlattığını ifade ederek, "Bu tür projeler bankaların en çok kredi desteği vermek istediği projelerdir. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçen bu işlerin geri dönüşü garantidir. Bunlar risksiz kamu altyapı projeleri" dedi. Ortaya atılan iddiaların projeyi ve Türkiye'yi yıpratmaya yönelik olduğunun altını çizen Süleyman Yaşar, şöyle devam etti: "FT başta olmak üzere birçok yabancı yayın 2008 krizinde de 'Türkiye batıyor, 200 milyar dolar bulamasa önümüzdeki yıl iflas edecek' gibi iddialarda bulundu. Yıl 2013, ne oldu peki? Bunlar Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olan yabancı bir takım zümrelere hizmet eden kuruluşlar. Bunlar ya çok cahiller ya da hizmetkar. "

ÖZDEMİR: FİNANS SIKINTIMIZ YOK

3. havaalanı ihalesini kazanan ortaklardan Limak'ın patronu Nihat Özdemir, 3 hafta önce yaptığı "Finansmanda sorun yok. Şimdiden bankalar sırada" şeklindeki açıklamasının bugün de geçerli olduğunu söyledi. Özdemir finansman arayışının proje şekillenince başlayacağını dile getirdi. Özdemir daha önce de yaptığı açıklamada "Proje finansmanında herhangi bir sorun gözükmüyor. Bizim daha önce elektrik dağıtım ihaleleri için geliştirdiğimiz ve uyguladığımız çok başarılı bir finansman modelimiz var. 3'üncü havalimanı projesi tam detaylarıyla ortaya çıkınca benzer bir mantıkla bir finansman modeli oluşturacağız. Finansman için gelen giden çok" demişti.

YÜKSEL: SÖZLERİMİ CIMBIZLA ÇEKMİŞLER

STAR'ın ulaştığı Chadbourne&Parke hukuk firmasından Ayşe Yüksel, olayın tamamiyle çarpıtıldığını, FT muhabirinin kendisini başka bir konu için arayıp, olayı başka bir noktaya çektiğini söyledi. Haberde yer alan "Henüz arsasının yeri bile belli değil" cümlesinin yanlış yazıldığını belirten Yüksel "Ben henüz arsayı konsorsiyuma vermediler, çünkü arsada hakları bulunan kişiler var dedim" açıklamasında bulundu. FT'nin kendisini 'Türkiye'deki alternatif yatırım finansman şekilleri için aradığını söyleyen Yüksel "Konu sukuk ve proje bonosundan, dev projelerin finansmanına geldi. Ancak benim açıklamamdaki cümleleri cımbızla çekmişler" dedi. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan işlerde bankaların daha istekli davrandığını da belirten Yüksel "Bu tür projeler garanti olduğu için bankalar sıcak bakar" dedi.

OLİMPİYATLARI DA ÇÖZÜM SÜRECİNİ DE BALTALADI

- 23 AĞUSTOS 2013: Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın Gezi protestoları sonrasında dikkatinin dağılmasının Kürtler'le barış sürecini tehlikeye soktuğunu yazdı.

- 5 EYLÜL 2013: FT, Danial Dombey imzasıyla "Türkiye'nin Olimpiyat adaylığı parıltısını kaybetti" başlıklı makale yayınladı. Makalade "Çalkantılı yaz ayları, Başbakan'ın Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapılması 'hayaline' gölge düşürdü" denildi.

-25 TEMMUZ 2012: FT, İMKB'yi bombaladı. Gazete yayınladığı bir haberde, "İMKB dul ve yetimler için aldatıcı bir yer" dedi.

Kaynak: STAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.