Filistin'in sesi Altın Koza'da yankılanacak...

Filistin'in sesi Altın Koza'da yankılanacak...
Altın Koza Uluslararası Film Festivali, bugün Javier Rebollo'nun 'Piyanosu Olmayan Kadın' filminin gösterimiyle 17. kez kapılarını açıyor. Türk ve dünya...

Altın Koza Uluslararası Film Festivali, bugün Javier Rebollo'nun 'Piyanosu Olmayan Kadın' filminin gösterimiyle 17. kez kapılarını açıyor. Türk ve dünya sinemasından 205 filmi sinemaseverlerle buluşturacak festival, Akdeniz'in barış ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçki de sunuyor.

17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, bugün Javier Rebollo'nun 'Piyanosu Olmayan Kadın' filminin gösterimiyle başlıyor. Uluslararası San Sebastian Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü alan filmin gösterimine oyunculardan Jan Budar da katılacak. Bir hafta boyunca devam edecek festival kapsamında sinemaseverler 205 seçme filmi, düzenlenecek 442 gösterim aracılığıyla izleme şansı bulacak. Türkiye ve dünyaca ünlü sanatçıların da konuk olarak katılacağı Altın Koza Film Festivali'nin resmi açılışı yarın Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılacak. Koza'nın bu yılki onur konuğu ise ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos.

Geleneksel Sevgi Korteji'nde, medya ve sinema sanatçılarından oluşan festival konukları, 24 Eylül'de, Adana sokaklarında halkla buluşacak. Festivalin Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl, oyuncu Müjde Ar ile sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'a verilecek. Ar ve Dorsay adına, festival kapsamında birer kitap çıkarılacak. Ayrıca Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, festival boyunca Adana Kültür Sanat Merkezi'nde ziyaret edilebilecek. Festival, sinema gösterimlerinin yanı sıra söyleşi ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Altın Koza Film Festivali, bu yıl Akdeniz'in barış ve özgürlüğe hasret ülkesi Filistin'i anlatan filmlerden bir seçki de sunuyor. 'Filistin: Barışa Hasret' adlı bölüm, son yıllarda, Filistinli sinemacılar tarafından anlatılan dokunaklı insan öyküleri ve başka ülkelerden duyarlı yönetmenlerin Filistin'de çektiği belgesellerden oluşuyor. Nicolas Wadimoff filmi Ayşin-Gazze'de Hâlâ Hayat Var, Kamal Aljafari imzalı Hatıralar Limanı, Mohammed Soueid'in 2008 tarihli belgeseli Kalbim Sadece Onun İçin Atıyor, Filistinli kadın yönetmen Liana Badr'ın filmi Kapılar Bazen Açılıyor bu bölümde gösterilecek filmlerden. Filistinli yönetmenler Nasri Hajjaj ve Liana Badr ile gazeteci-yazar Bashar İbrahem de festival kapsamında Adana'da olacak.

ALTIN KOZA, ÖĞRENCİLERİ SİNEMA İLE BULUŞTURUYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin gelenekselleşen bölümlerinden 'Okullar Sinemada-Sinema Okullarda', her yıl olduğu gibi öğrencileri sinemayla buluşturacak. Etkinlik kapsamında ilköğretim düzeyinde 54, lise düzeyinde ise 16 okulun öğrencileri Büyükşehir Belediyesi'nin otobüsleriyle sinema salonlarına götürülecek. Yaklaşık 50 bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen etkinlik kapsamında, öğrencilerin yaş gruplarına uygun bir seçki gösterime girecek. Ayrıca huzurevinde ve mahallelere kurulacak mobil sinemalarda film gösterimleri yapılacak. Görme ve işitme engelliler ise festival kapsamında yine sinemayla buluşacak. Festival, 25 Eylül'de Merkez Park Amfi Tiyatrosu'nda düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

İlki 1969 yılında gerçekleştirilen Altın Koza Film Şenliği, 1973 yılına kadar beş kez Adanalılar ve sanatçılarla kucaklaştı. Şenlik, ekonomik imkansızlıklar nedeniyle on sekiz yıl sürecek bir suskunluğa gömüldü. Ancak Adana Belediyesi, Adanalılar ve sanat dünyasından gelen 'Altın Koza yeniden canlansın' talebini sonuçsuz bırakmayarak 1992 yılında Şenliği, Türk sanat dünyasına yeniden armağan etti. Altın Koza, bu süreçte bir kültür sanat festivaline dönüştü. 1998'de Adana depremine duyarsız kalamayan belediye, o yıl Altın Koza bütçesini depremzedeler için kullanarak festivali düzenlememe kararı aldı. 1999'da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu festival gerçekleştirilemedi. En son Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 7-13 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan '17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali', İsrail'in Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara yardım gemisine saldırması ve Hatay'ın İskenderun ilçesindeki terör saldırısı nedeniyle 20 Eylül'e ertelenmişti.

10 film ulusal bölümde Altın Koza için yarışıyor

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Semih Kaplanoğlu'nun 'Bal', Onur Ünlü'nün 'Beş Şehir', Atıl İnaç'ın 'Büyük Oyun', Nesli Çölgeçen'in 'Denizden Gelen', Hakan Algül'ün 'Eyvah Eyvah', Selim Demirdelen'in 'Kavşak', Zeki Demirkubuz'un 'Kıskanmak', Levent Semerci'nin 'Nefes: Vatan Sağolsun', Melik Saraçoğlu ile Hakkı Kurtuluş'un 'Orada' ve Ümit Ünal'ın 'Ses' filmleri yarışacak. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın yanısıra Akdeniz havzasında yer alan ülkelerde üretilen filmlerin katılabildiği Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda belgesel dalında 11, deneysel dalında 8, kurmaca dalında 28, canlandırma dalında 14 film mücadele edecek.



 

ZAMAN



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.