Felsefi Bakışla Kutadgu Bilig’i Yeniden Anlamak

Felsefi Bakışla Kutadgu Bilig’i Yeniden Anlamak
ÇÜTAM Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Ankara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdem oldu.

prof.-dr.-haluk-erdem.jpg

Felsefi Bakışla Kutadgu Bilig’i Yeniden Anlamak

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Ankara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Erdem oldu. Prof. Dr. Erdem, “Felsefi Bakışla Kutadgu Bilig’i Yeniden Anlamak” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.

Konuşmasına Karahanlılar Dönemi’nden bahsederek başlayan Prof. Dr. Erdem, sonrasında Kutadgu Bilig’e dair detaylı bilgiler vererek devam etti. Yusuf Has Hacib tarafından yazılmış ve Türk dünyası için oldukça önemli bir yere sahip olan bu eserin Herat, Fergana ve Mısır olmak üzere üç nüshası olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem Türkoloji alanında söz konusu eser üzerine çalışma yapanlardan bahsederek bunlar arasında Reşit Rahmeti Arat’ın oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

“11. Yüzyılda Yazılmış Eser Günümüzün Toplumsal Sorunlarıyla Özdeşiyor”

Kutadgu Bilig’de birtakım değerleri temsil eden dört ana karakterden de bahseden Prof. Dr. Erdem, sırayla Kün-Toğdı’nın adalet’i, Ay-Toldı’nın mutluluğu, Odgurmış’ın kanaat’i, Ögdülmiş’in ise aklı temsil ettiğini söyledi. Kutadgu Bilig’de her şeyden önce insanlığa dair evrensel değerlerin yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Erdem, söz konusu eserin insanın yalnızca düşünmeyle insan olamayacağını ve taşıması gereken çeşitli değerler olduğunu ifade etti. Bu eserin yalnızca sıradan bir nasihatname olmadığının da belirten Prof. Dr. Erdem, 11. yüzyılda yazılmış bir eserin günümüzün toplumsal sorunlarıyla özdeşleştiğini, felsefe ve psikoloji içerikli birçok unsur barındırdığını söyledi. Kutadgu Bilig’e derinlikli bir felsefenin hâkim olduğunu ve söz konusu eserin din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan insanlığa evrensel değerler üzerinden seslendiğini söyleyen Prof. Dr. Erdem 300 yıllık felsefe tarihinin içerisinde yer alan varlık, bilgi ve değer gibi kavramların Kutadgu Bilig’de de var olduğunu böylesi bir eseri felsefi bir başyapıt olarak değerlendirmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Toplantı sonunda katkı ve katılımlarından dolayı Prof. Dr. H. Haluk Erdem’e Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu tarafından plaket takdim edildi.

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.