'Faizsiz KOSGEB kredisinden 8 bin 402 işletme faydalandı..'

'Faizsiz KOSGEB kredisinden 8 bin 402 işletme faydalandı..'
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine Bakan Özlü’den yanıt geldi 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer’in, faizsiz işletme desteği kredisiyle ilgili soru önergesine Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü tarafından verilen yanıtta, 8 bin 402 işletmeye 417 milyon 489 bin TL faizsiz kredi desteği sağlandığı bildirildi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde 2017 yılı ocak ayı itibariyle faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde kaç işletmeye ne kadar kredi kullandırıldığını, kaç işletmenin başvurusunun geri çevrildiği şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Bakan Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verilen yanıtta, küçük ve orta ölçekli işletmelerin her türlü ihtiyacına yönelik sıfır faizli bir kredi programı uygulamaya konulduğu belirtildi. 

"KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” Programı çerçevesinde, yoğun bir kredi tahsisi ve kullanımı gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, “Burada, faiz desteğine başvuran işletmelerden 15 bin tanesi için destek kararı alınabilmiştir. Bunun nedeni, 2016 yılı sonundaki bütçe sınırlamaları nedeniyle bu program için, her bir ilimiz bazında kredi kullandırılabilecek "azami” firma sayısı sınırlamasıdır. Bununla birlikte, 2017 yılı Ocak ayı itibarıyla 8.402 adet işletmemizin kullandığı toplam kredi tutarı 417.489.746 TL'ye ulaşmıştır. İlaveten, söz konusu faiz desteğinden yararlanamayan işletmelerin bulunması nedeniyle mevcut desteğin, 2017 yılında da devam ettirilmesine karar verilmiştir” denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu çerçevede, kredi faiz desteğinden yararlanabilecek firma sayısını gösteren il kotaları, TÜİK verileri çerçevesinde, ülkemizdeki toplam işletme sayısı her bir il için oranlanarak tespit edilmiştir. Ardından her bir ildeki işletmeler ölçeklerine göre (mikro, küçük ve büyük) gruplandırılmıştır. Bu kota uygulamasında her ölçek grubu kendi içinde Yıllık İş Birimi (çalışan sayısı) büyük olandan küçük olana doğru; bunun da eşit olması halinde Net Satış Hasılatına göre büyükten küçüğe doğru sıralanmaktadır.

Bu noktada amacımız, önce küçük olanı tercih etmek, bunların içinden de çalışan sayısı ve yıllık cirosu ile üretim ve istihdama daha fazla katkısı olan KOBİ'leri desteklemektir. KOSGEB İcra Komitesi kararları doğrultusunda ve bütçe imkânları dâhilinde yürürlüğe alınan söz konusu programlarımızdan işletmelerimizin azami fayda sağlaması için yoğun bir şekilde çalışılmaktadır”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.