Evlerinden uzakta tarlalarda ekmek mücadelesi veriyorlar

Evlerinden uzakta tarlalarda ekmek mücadelesi veriyorlar
Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan geçimlerini sağlamak amacıyla yüzlerce kilometre yol katederek Elazığ'a gelen mevsimlik tarım işçileri ramazanda şeker pancarı tarlalarında alın teri döküyor.

ELAZIĞ - İsmail Şen

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Elazığ'a gelen mevsimlik tarım işçileri, şeker pancarı tarlalarında ekmek parası kazanmak için çalışıyor.

Çalıştıkları ürüne göre bir göç rotası çizen mevsimlik işçiler, çocuklarıyla beraber her yıl kilometrelerce yol katediyor. Elazığ'da yetiştirilen şeker pancarında bu yıl rekoltede ortaya çıkan artış dolayısıyla kente çok sayıda mevsimlik işçi gelmeye başladı.

Çapa döneminin bu yıl ramazana denk gelmesi nedeniyle Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelerek, hissedilen sıcaklığın kimi zaman 35 dereceyi bulduğu arazilerde geçimlerini sağlamak için iftara kadar çalışan işçiler, günlük 50 lira yevmiye alıyor.

Tarım işçileri, bu yıl şeker pancarında beklenen verim artışı nedeniyle iş bulmakta sıkıntı yaşamadıkları için memnun.

''Ekmeğimizin peşindeyiz"

İşçilerden ailesiyle Diyarbakır'ın Dicle ilçesinden Elazığ'a çalışmaya gelen Ferit Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise mezunu olduğunu, bu yıldan itibaren üniversite sınavına hazırlanacağını söyledi.

Pancar tarlalarında çalışarak kurs parası biriktirdiğini anlatan Çiçek, "Tarlada çalışmayı seviyorum ancak ramazan olması nedeniyle biraz zorlanıyorum. Güneşin altında çalışmak insanı biraz zorluyor ancak yapacak bir şey yok, ekmeğimizin peşindeyiz.'' diye konuştu.

"Üretimdeki bolluk mevsimlik işçiye iş imkanı sağladı"

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik de bu yıl şeker pancarında sıkıntısız ve verimli bir dönem yaşadıklarını belirtti.

Üretimdeki olumlu gidişatla pancardaki verimden memnun olduklarına işaret eden Çevik, bu yıl 28 bin dönüm alanda yapılan ekimden ortalama 200 bin ton rekolte beklediklerini aktardı.

"Pancar üretiminde bu yıl ramazan bereketi yaşadık. Üretimdeki bu bolluk bin civarındaki mevsimlik işçiye iş imkanı sağladı." diyen Çevik, şöyle devam etti:

"Pancarın çapa safhası başlıyor. Çapa yapılmadığı vakit otlarla mücadele etmek gerekiyor. Şu anda mübarek ay olmasına ve sıcakların bastırmasına rağmen mevsimlik işçilerimiz tarlalarda çalışmaya devam ediyor. Sıcak havaya rağmen sulama, çapalama işi devam ediyor. Pancar yetiştiriciliği hakikaten çok meşakkatli. Muhakkak çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekiyor. İnşallah bu sene de emek veren herkes karşılığını alacaktır."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.