'Evet' cevabı vermek sorumluluğa paydaş olmaktır'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, geçici Bakanlar Kurulu için teklif götürülen isimlerin cevaplarına ilişkin, "Evet' cevabı vermek, bir sorumluluğa paydaş olmaktır" dedi.
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçici Bakanlar Kurulu için teklif götürülenlerden isteyenin ret, isteyenin ise evet cevabı verebileceğini belirterek, "Evet cevabı vermek, bir sorumluluğa paydaş olmaktır. Yani Türkiye'nin bu sıkıntılı süreçten çıkması için kendi elini, kendi ruhunu taşın altına koyabilmek demektir ve bu anlamda böyle bir karar vermiştir Sayın Türkeş" dedi.
Kurtulmuş, NTV'de katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.
Tuğrul Türkeş'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun teklifine verdiği 'Evet' cevabıyla Türiye'nin normalleşmesi sürecine katkıda bulunduğunu belirten Kurtulmuş, bu durumun AK Parti, MHP veya HDP koalisyonu olmadığını, bunun bir geçici seçim hükümeti olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş ve teklifi kabul eden diğer milletvekillerinin ne vatan haini ne de milli kahraman olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu normal bir süreçtir. Bu süreç içerisinde isteyen ret cevabı verir, isteyen evet cevabı verir. Evet cevabı vermek bir sorumluluğa paydaş olmaktır. Yani Türkiye'nin bu sıkıntılı süreçten çıkması için kendi elini, kendi ruhunu taşın altına koyabilmek demektir ve bu anlamda böyle bir karar vermiştir Sayın Türkeş. Kendi kişisel kararıdır. Bu karar üzerine ortaya çıkarılan spekülasyonları olumlu bulmadığımı söylemek istiyorum."
"HDP milletin oyunu almış bir parti"
"HDP'nin de olacağı bir kabinede Tuğrul Türkeş'in de bulunması, AK Parti'nin kendini seçmenine anlatmasını kolaylaştırır mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Hayır. Bizim burada, 'Aman MHP'de olsun, HDP'nin kabine olmasını böylece halka anlatalım' gibi bir telaşımız olmaz. Çünkü HDP'nin ya da MHP'nin ya da CHP'nin bu geçici seçim hükümetine girmesi, AK Parti'nin ya da Sayın Davutoğlu'nun kendi tercihi değildir" diye konuştu.
Bu durumun anayasal bir zorunluluk olduğuna işaret eden Kurtulmuş, HDP'nin milletin oyunu almış bir parti olarak parlamentoda yer aldığını ve geçici hükümete temsilci vermesinin Anayasa'nın amir hükmü olduğunu belirtti.
"HDP'ye 'Gel seninle koalisyon kuralım' teklifi yapılmamıştır"
Kurtulmuş, "Levent Tüzel'in teklifi reddetmesine ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, bunların tamamen bireysel tercihler olduğunu vurguladı.
"HDP'ye 'Gel seninle koalisyon kuralım' teklifi yapılmamıştır" diyen Kurtulmuş, HDP'den 3 isime bireysel olarak Başbakan'dan teklif gittiğini, bunlardan ikisinin teklifi kabul, Tüzel'in ise reddettiğini söyledi.
HDP'nin başka siyasal sol partileri içinde barındıran koalisyon olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "HDP'nin merkez kurulları, bu hükümete temsilci verme kararı almışken Sayın Tüzel'in böyle bir karar almaması zannediyorum ki kendi eski partisiyle olan ilişkisi ve o partinin aldığı karar doğrultusundadır. Burada oluşacak olan iç tartışma da HDP'nin kendi iç tartışmasıdır" şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, "Mevcut bakanlar geçici hükümette görevlerine devam edecek mi" sorusu üzerine, Türkiye'de hiçbir şekilde yönetim boşluğuna mahal bırakmamak için Anayasa'nın böyle bir tedbir aldığını ve geçici hükümetin nasıl şekilleneceğinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun takdiri olduğunu söyledi.
AK Parti'nin kendi temayüllerine göre hareket edeceğini dile getiren Kurtulmuş, "3 dönem kuralının nasıl uygulanacağını bir tarafa bırakarak, şu anda var olan cari kurallar çerçevesinde bu uygulamanın devam edeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla bugün Sayın Başbakan kendi kabinesini Cumhurbaşkanımıza muhtemelen sunmuş olacak. En geç de yasal olarak, yarın kabinenin kurulması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.