Etkenlerin 12'si kontrol edilebilir

Etkenlerin 12'si kontrol edilebilir
 Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanrıdağ, beyin yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerinin büyük bir kısmının kontrol edilebildiğini...


 

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanrıdağ, beyin yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerinin büyük bir kısmının kontrol edilebildiğini belirtti.

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, beyin yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerinin büyük bir kısmının kontrol edilebildiğini belirterek, bilimsel araştırma sonuçlarına göre ortaya konulan 16 risk faktöründen sadece ilk 4'ünün kontrol dışında geliştiğini, geriye kalan 12'sinin alınacak tedbirlerle ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.

Tanrıdağ, yaptığı yazılı açıklamada, bütün organların fonksiyonlarını düzenleyen beynin, 16 risk faktörü nedeniyle normalden daha erken yaşlandığını ifade ederek, bunlardan sadece 4'ünün genetik faktör arasında yer aldığını kaydetti.

Beynin erken yaşlanmasının önüne geçmek için "Beyin Erken Yaşlanma Risk Analizi"ni herkesin kendisine yaparak önlem alabileceğini vurgulayan Tanrıdağ, beynin yaşlanmasının da kişiden kişiye farklılık gösterdiğini aktardı.

Tanrıdağ, şöyle devam etti:

"Beynin yaşlanması genetik mekanizmaların kontrolü altındadır. Bundan dolayı her kişide beyin yaşlanması farklıdır. İnsanların bir bölümünde biyolojik yaşlanma, beyin işlevlerine, beynin yaşlanmasına erken yansıyabildiği gibi bazı kişilerde daha geç beyin yaşlanması görülebilir. Beyin yaşlanmasına katkıda bulunan diğer unsurlar arasında yaşam, beslenme tarzı ve hastalıklar yer alır. Genetik faktörleri yok edemeyiz ancak diğer risk faktörlerini analiz ederek ve önlem alarak beynimizin erken yaşlanmasını önleyebiliriz."

- "Erken beyin yaşlanmasında 16 risk faktörü var"

Beyin yaşlanması kavramında bilinenlerin bilinmeyenlerden daha fazla olduğuna dikkati çeken Tanrıdağ, "Beyin yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerinin büyük bir kısmı bizim tarafımızdan kontrol edilebilecek faktörlerdir. Bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre ortaya konulan 16 risk faktöründen ilk 4'ü şu an için bizim kontrolümüz dışında görünüyor. Geriye kalan 12'si alınacak tedbirlerle ortadan kaldırılabilecek ya da sınırlanabilecek risk faktörleri" değerlendirmesinde bulundu.

Tanrıdağ, beynin erken yaşlanmasına sebep olan risk faktörlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ailenizde Alzheimer hastalığı ya da herhangi bir türden bunama (demans) hastası varsa, Alzheimer, demans ya da bunama ile ilgili yapılan genetik testlerde annenizden ya da babanızdan gelen 19. kromozomunuzun hastalık taşıdığını söyleyen tek APOE4 ya da her ikisinden gelen çift APOE4 gen parçacıklarınız varsa, ailenizde uzun yıllardan beri tedavi görmekte olan bir şizofreni ya da depresyon hastası varsa, şizofreni, depresyon, tanıları aldıysanız, bilinç kaybına neden olan tek, bilinç kaybına neden olmasa da birkaç kez kafa travması yaşamışsanız, uzun zamandır alkol kullanıyorsanız, şeker, tansiyon ve yüksek kolesterolünüz varsa, sigara içiyorsanız, eğer kalp hastasıysanız ya da bir kalp atağı geçirmişseniz, bir beyin damar hastalığı geçirdiyseniz, tiroit beziniz yeterli çalışmıyorsa, kansızlık varsa ve kanınızda B12 vitamini düşükse, en az haftada 2 kezden ortalama olarak da 30 dakikadan az egzersiz yapıyorsanız, tuz ve karbonhidrattan zengin besleniyorsanız, çalıştığınız işte ya da evde yeni şeyler öğrenmiyorsanız, okula gitmediyseniz ya da okulu bitirdikten sonra kitap sayfası açmamışsanız beyniniz erken yaşlanacaktır demektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.