Etiyopya Yatırım ve Bilgilendirme Toplantısı MÜSİAD'da Yapıldı.

Etiyopya Yatırım ve Bilgilendirme Toplantısı MÜSİAD'da Yapıldı.
 Etiyopya Ankara  Büyükelçiliğine vekalet  eden  müsteşar  Mr. Goıtom Kahsay Hagos, Etiyopya Türkiye Ticaret Atesesi Mr. Anteneh...


 

Etiyopya Ankara  Büyükelçiliğine vekalet  eden  müsteşar  Mr. Goıtom Kahsay Hagos, Etiyopya Türkiye Ticaret Atesesi Mr. Anteneh Feleke Tarıku, Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin MÜSİAD'ı ziyaret etti.

 

Toplantıya ev sahipliği yapan MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Suat Yahşi; Selamlama konuşmasının ardından bir açıklama yaparak teknolojinin, ulaşım ve iletişim imkanlarının gelişmesi globalizmin dünyada yayılmasını sağlamıştır. Bu anlamda uluslararası ticarette son 10 yıldaki ihracatın gelişmesinde Rusya ve Afrika pazarının büyük katkısı olmuştur dedi ve kendilerini ziyaret eden Etiyopya heyetine teşekkür etti.

 

MÜSİAD üyeleri ile Etiyopya heyetinin tanışmasının ardından söz alan Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin konuşmasına öncelikle Türkiye ve Etiyopya arasındaki iş birliği ve ilişkileri artırmak adına bugün buradayız ve MÜSİAD üyeleriyle bir arada olmaktan memnun olduklarını dile getirdi. Dağtekin; Etiyopya'nın son 3 yılda Afrika'daki %11 lik hızlı büyüme oranı ile dünya sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Ayrıca Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa aynı zamanda Afrika birliğinin merkezidir. Tüm bu hızlı büyümede Avrupa ve Amerika'daki bir çok ülkenin Etiyopya'ya gümrük ve kota uygulamamsının rolü oldukça fazladır. Özetle Etiyopya doymuş pazarlarının yanında potansiyeli ile dikkat çekmektedir. 164 Ülkenin temsilciliğide Addis Ababa da bulunmaktadır. Bir iş adamı ve yatırımcı için neden Etiyopya sorusuna 4-5 ana başlıkta kısaca bahsetmek gerekirse,

1.Şu anda seksen beş milyonluk ülkenin sadece %25 -30 unda elektrik alt yapısı mevcut bu nedenle önümüzdeki on yıl içinde 20 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacaktır.

Özellikle Nil nehrinin kollarından biri olan Mavi Nil, Etiyopya dan doğduğu için ve bu enerji kaynakları üzerinde baraj vb inşaatların  önemli yer tutacağı ve beraberinde yadsınamaz fırsatları getireceği aşikardır.

2. Ana başlık ise; İşçilik Maliyetleri ve enerji maliyetlerinin düşüklüğü (Bir işçinin günlük maliyeti sadece 1,5 USD seviyesinde elektrik ise Türkiyedeki fiyatın1/3 u seviyesinde 0,05 usd/kw) benzin 1usd/lt

3.Amerika ve AB ülkelerinin Etiyopya da uretilen birçok ülkeye  kota uygulamıyor olması Etiyopya yı yatırımcılar için cazip hale getirmektedir.

4.Yatırımcılar için Uzun vadeli  düşük faizli kredi ve çok cazip teşvikler(Etiyopya hükümeti, Afrika Yatırım Bankası ve Development Bank of Etiyopya yapılan yatırımın %70 kadar olan kısmını uzun vadeli ve düşük faizli olarak kredilendirilmektedir.

 

Tüm bu avantajlı yatırım ortamının etkisiyle; Bizim dürüst ve işin ehli yatırımcılarımız ile bu fırsattan yararlanmamız son derece önemli; Bu nedenle İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ise her yıl artış gösteren bir seyir izlemekte ve on yılda yaklaşık on kat artan bir ticaret hacmi bu artışı gösteren en önemli gösterge olarak karşımızda yer almaktadır.( Etiyopya ile 2000 yılında 27.390 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2010 yılında 270 milyon dolara ulaşmıştır) bizim  burada en önemli misyonumuz iki ülkenin işbirliği ve ilişkilerini geliştirerek sosyal ve ekonomik refaha  katkıda bulunmaktır. bu noktada fahri konsolsluğumuzun her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.

 

Toplantıda Etiyopya Ankara  Büyükelçiliğine vekalet  eden  müsteşar  Mr. Goıtom Kahsay Hagos, Etiyopya Türkiye Ticaret Atesesi Mr. Anteneh Feleke Tarıku da ayrı ayrı bir konuşma yaparak ülkelerinin cazip fırsatlarından kısaca bahsederek MÜSİAD üyelerinin sorularını cevapladılar ve ülkelerine işbirlikleri için davet ettiler. Yapılan toplantının ardından Etiyopya Ankara  Büyükelçiliğine vekalet  eden  müsteşar  Mr. Goıtom Kahsay Hagos MÜSİAD Başkanı Suat Yahşi'ye günün anısına bir plaket verdi. Başkan Yahşi'de MÜSİAD'ın en son hazırlamış olduğu Afrika ve Ticari İlişkilerimiz konulu Çerçeve yayınını ve Küresel ve Bölgesel Yeniden Yapılanma Sürecinde Güçlü Dış Politika konulu Araştırma raporlarını takdim etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.