Ethem Sancak: Tanktan füzeye kadar her şeye talip olacağız

Ethem Sancak: Tanktan füzeye kadar her şeye talip olacağız
Savunma sanayii alanını stratejik olarak gördüklerini belirten BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak,

"Uzun vadeli 5 yıllık strateji planı yaptık. TSK'nın ihtiyaç duyduğu, karadaki her türlü ihtiyacına yüzde 100 yerli ürünle cevap verecek bir strateji yaptık. Tanktan, füzeye her şeye talip olacağız. Buna hazırlanacağız" dedi.

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, savunma sanayi alanını stratejik olarak gördüklerini belirterek, bu alandaki ürünleri Karasu'da üreteceklerini bildirdi. Ethem Sancak, yaptığı açıklamada, BMC'nin yaklaşık 60 yıl önce British Motor Company adlı İngiliz şirket tarafından kurulduğunu, zamanla Egeli sanayicilerle ortaklık yapıldığını, şirketin daha sonra Çukurova Holding'in mülkiyetine geçerek yüzde 100 yerlileşmiş bir statüye dönüştüğünü anlattı.

ERDOĞAN'IN DESTEĞİYLE KATARLILARI İKNA ETTİK

TMSF'nin ihalesine katılarak BMC'yi satın aldıklarını, otomotivle ilgilenen çok sayıda 'güzide' şirketin bu ihaleye itibar etmediğini belirten Sancak, BMC'yi satın aldıktan sonra istedikleri stratejilere uygun hale gelmesi ve büyümesi için ortaklıklar yaptığını söyledi. 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamas Al Sani'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra İslam ikliminin en dik duran liderlerinden biri olduğunu ifade eden Ethem Sancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da desteğiyle Katarlıları ikna ettiğini ve Katar Silahlı Kuvvetleri’nin BMC şirketinin yarısını almayı kabul ettiğini kaydetti. Sancak, daha sonra yerel bir ortak aradığını ve karşısına Rizeli iş adamı Talip Öztürk'ün çıktığını, BMC'yi ayağa kaldırdıklarını ve eskiden evlerinde oturan işçilerin şu anda üç vardiya çalıştığını anlattı.

BEŞ YILLIK STRATEJİ PLANI 

Ethem Sancak, uzun vadeli 5 yıllık strateji planı yaptıklarını belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu, kara alanındaki her türlü ihtiyacına yüzde 100 yerli ürün üreterek cevap verecek bir strateji yaptık. Böyle bir amacımız var. Tanktan, füzeye her şeye talip olacağız. Buna hazırlanacağız" dedi.

FETÖ'CÜLERİN PROVOKASYONU 

BMC'nin İzmir'deki fabrikasının taşınacağı yönündeki iddialara ilişkin Sancak, "Bir sürü provokasyon yapan var. Milli bir iş yaptığınız zaman gayri milli güçler sizin ayağınıza çelme takmak için belden aşağı olmadık propagandalar yapıyor. O zaman FETÖ'cüler daha fazla gün ışığına çıkmamıştı. Onların medya kuruluşları bize karşı bir sürü provokasyon yaptı. Neler demediler ki, 'Bu kuruluşun bize peşkeş çekildiği, yok fiyatına satıldığı, aslında amacımızın BMC'yi ihya etmek değil, gözümüzün onun arsasında olduğu' gibi bir sürü yalan haber yaptılar" diye konuştu. 

Kirpi, 5 bin askerin şehit olmasını önledi 

Ethem Sancak, şunları kaydetti: "Zırhlı taşıyıcı aracımız Kirpi çok ünlendi. Mayına ve teröristlerin patlamalı tuzaklarına karşı dayanıklı. Bu yönüyle nam yaptı. Geçen gün askeri yetkililerimizden birisi dedi ki; 'Kirpi son 3-4 yılda terör bölgesinde en az 3-5 bin askerimizin şehit olmasını önledi.' Çünkü Kirpi'nin altında 300-400 kilogram patlayıcı patlıyor, araç 7 metre fırlıyor ama içindeki askerimizin burnu kanamıyor. Bugüne kadar Kirpi'ye karşı düzenlenen hiçbir tuzakta şehit vermedik. Buna benzer bazı markalarımızı geliştiriyoruz. Hem uluslararası piyasadan hem de ordumuzdan çok talep alıyoruz." 

ALTAY tankı ihalesine hazırız

Ethem Sancak, şöyle konuştu: "Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Türkiye'nin güzide şirketlerinden birine 3-4 yıl önce 500 milyon dolar sübvansiyon yaparak 5 tane tank modeli ürettirdi. ALTAY tankı... Bu firma prototipleri başarıyla üretti ve teslim etti. SSM seri üretim için ihale açacak. Biz de ihaleye girmek için hazırız ve talibiz" diye konuştu. 

İslam ülkelerinin orduları için 'milli silah' üretilmeli  

KİRPİ'ye Ukrayna, Beyaz Rusya, Türkmenistan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden büyük talep olduğunu dile getiren Sancak, geçen yıl Suudi Arabistan ev sahipliğinde 33 Müslüman ülke ordusunun 1 milyon askerle tatbikat yaptığını söyledi. Sancak, "100 yıldır böyle bir şey olmamıştı. Zaten Batı'yı korkutan bu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'a saldırının sebebi bu... Maalesef o ordunun elindeki silahların yüzde 80'i İslam ülkelerinin üretimi değil. Bütün İslam ülkelerinin savunma sanayiindeki işadamları işi, gücü bırakmalı. Bu ordunun elindeki silahların tamamını yüzde 100 yerli ve milli yapmaya çalışmalı. Bunu yaptığımız zaman dünyaya adalet gelir ve dünya 5'ten büyük olur. Türkler geçmiş yıllarda yaptı" ifadelerini kullandı.

Yeni modeller yolda

BMC'nin şehir içi taşımacılığının bir numarası olduğuna dikkat çeken Sancak, şöyle devam etti: Geçen günlerde İETT'nin ihalesi vardı. Şartnameye uyan 4 firma vardı ve BMC aldı. Rakiplerimiz, 'Bizim korkulu rüyamız oldunuz' diyor. Sivil alanda da iddialıyız. Mühendislerimiz yeni modeller geliştiriyor. 2017'de bu modelleri piyasaya sunacağız." 

Biz karadayız, havayı denizi başkası yapacak

Sancak, "BMC'yi hava araçlarında da görecek miyiz?" sorusu üzerine, "Biz karada olacağız. O alanda iş yapanlar var. Bayraktar'lar olağanüstü iş başardı. Selçuk Bayraktar olağanüstü bir yetenektir. Dünyada silah taşıyan insansız hava aracı yapabilen 3 ülke var. Türkiye, ABD ve İsrail. O alanda onlar büyüsün. 'Her şeyi ben yapacağım' demek olmaz. Biz kara araçlarındayız, havayı da, denizi de başka birisi yapacak" dedi. 

Karasu'da savunma sanayii kenti kuracak 

Ethem Sancak, savunma sanayii alanını stratejik olarak gördüklerini ve bu alandaki ürünleri Karasu'da üreteceklerine dikkat çekti. Devletin planlarını gördüğünü, uzun erimli hedeflerini gerçekleştirmek için Bakanlar Kurulu'nun kendilerine Sakarya-Karasu'da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis ettiğini belirten Sancak, konuşmasına şöyle devam etti: "Bir savunma sanayii kenti inşa edelim diye... Bu davranışımızı provoke ettiler. İzmir fabrikamızı kapatıp Karasu'ya taşıyacağımız gibi algı yarattılar. İzmir'deki fabrikamız kalacak. Büyük ihtimalle orada sivil alandaki hedeflerimizi gerçekleştireceğiz." 

Yabancılara 3 şartımız var

Savunma sanayiindeki temel prensiplerine değinen Sancak, şunları kaydetti: "Bizim 3 şartımız var. Birincisi, ortak üretim yapacağız ve Türkiye'de olacak. İkincisi, patent hakları Türkiye'nin olacak. Üçüncüsü, ürünü istediğimiz pazara satacağız ve kullanacağız." 

480 milyon $ yatırım, 5 bin kişiye istihdam

BMC Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Öztürk, Vuran'ın test aşamasında olduğunu, TSK ihalelerine hazırlandığını, Amazon'un ise Katar'a 35 adet teslim edileceğini aktardı. Öztürk, 2023'e kadar 480 milyon dolarlık yatırımla istihdamı binden 5 bine çıkaracaklarını da bildirdi. 

Yeni Akit

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.