Espinoza: "Suriyeliler Konusunda Yaşananlar Provokasyon Değil"

Espinoza: "Suriyeliler Konusunda Yaşananlar Provokasyon Değil"
-ABD Konsolosu Espinoza'ya Göre, Türkiye'deki 'Suriyeli Gerilimi' Şaşırtıcı Değil-"Türk Hükümeti, Suriye'deki Krizin Bu Kadar Uzun Süreceğini Düşünmedi"Amerika...



-ABD Konsolosu Espinoza'ya Göre, Türkiye'deki 'Suriyeli Gerilimi' Şaşırtıcı Değil

-"Türk Hükümeti, Suriye'deki Krizin Bu Kadar Uzun Süreceğini Düşünmedi"


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adana Konsolosu Jhon L. Espinoza, Suriye'de yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen göçmenlerin yüzde 80'inin kamplar dışında çeşitli şehirlerde kayıt dışı olarak yaşadığını belirterek, süreç uzadıkça mülteci kaynaklı sorunların patlak vermesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Konutunda ulusal basın temsilcileriyle sohbet toplantısı yapan ABD Adana Konsolosu Jhon L. Espinoza, gündeme ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Espinoza, Türkiye'de Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakan olmasının ilişkilerde bir değişikliğe yol açmayacağını, daha önce olduğu gibi yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının beklendiği gibi sonuçlandığını kendileri için sürpriz olmadığını belirten Espinoza, Türkiye'de seçimlerin ve kampanya finansmanlarının kendi ülkesinden çok farklı olduğunu söyledi.

"TÜRK HÜKÜMETİ GÖÇMENLER KONUSUNDA TAVSİYE VERİLMESİNİ SEVMİYOR"

Türkiye'deki göçmen Suriyelilerle ilgili bazı şehirlerde baş gösteren sorunlar konusunda değerlendirmelerde bulunan Espinoza, şöyle konuştu: "Türk hükümeti, Türkiye'deki kamplarla ilgili çok para ve enerji harcadı. Kamplar çok iyi idare ediliyor çok iyi hizmet veriyor. Fakat, kamplar dışında yaşayan mültecilerle ilgili sağlık hizmetleri dışında hemen hemen hiçbir şey yapılmıyor."

Suriye krizinin en başından beri ABD ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Türkiye'ye giriş yapan mültecilerin kayıt altına alınması, buna bağlı bir sistem oluşturulmasını önerdiklerini anlatan Espinoza, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkedeki bütün Suriyeliler tespit edilecek, buna göre planlama yapılacak, en fakir, en çok ihtiyacı olanlara göre planlamalar yapılabilecekti. Olmadı. Türkiye, ülkesindeki mültecilerin yüzde 80'ini oluşturan kitleyle ilgili bir kayıt, plan ya da çalışma yapmadı. Bunun birçok sorunu beraberinde getirmesi normal. Gelinen noktada yaşanan olaylara şaşırmadım. Suriyeliler bugün her yerde var. Suriyelilere Türkler çok cömert davrandı ama bu da bir yere kadar. Süreç uzuyor, ihtiyaçları karşılanmıyor ve Suriyelilerin durumu gittikçe kötüleşiyor."

Yaşananların bir provokasyon sonucu olduğu kanaatinde olmadığını vurgulayan Espinoza, sözlerine şöyle devam etti: "Yaşananlara karşı aslında çok normal bir reaksiyon olarak görüyorum. Sonuçta son iki yıldır göçmen sorunuyla ilgili tartışmaların ve tansiyonun yavaş yavaş arttığını görüyoruz. Türk hükümetinin şehirlerde yaşayan göçmenlerle ilgili çok fazla tecrübesi yok. Yapabileceği en iyi şey, BM ve diğer mülteci eksperleri ile çalışmak.  Bir plan doğrultusunda, en çok ihtiyacı olanları tespit edip nasıl yardımcı olacağının belirlenmesi ve çalışılması gerekiyor. Biz birkaç şehirde toplum merkezlerini finanse ediyoruz. Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde ikisi Adana'da 14 okulu finanse ediyoruz. Buralarda Suriyelilere çocuklar için kreş hizmeti veriyor, Türkçe öğretiliyor, iş becerileri öğretiliyor ve en çok yardıma ihtiyacı olanlar tespit ediliyor. Ama çok az sayıda kişiye ulaşabiliyoruz. Bunu biz ancak sivil toplum örgütleri aracılığı ile tespit edebiliyoruz. Çünkü, bu sivil toplum örgütlerinin çalışmasına Türk hükümeti güçlükle izin veriyor ama bu programlar çok çok yararlı."

SÜREÇ UZADI, GERİLİM ARTTI

Türk hükümetinin ülkesine iltica eden Suriyelilerin burada çok uzun süre kalacağını, böyle bir planlamanın gerekli olacağını düşünmediğini belirten Espinoza, şöyle konuştu:

"Hükümetin uzun dönemde bu insanları düşünmesi gerekiyor. Çünkü Suriye'deki durumun kısa sürede düzelmeyeceği çok açık şekilde görülüyor. Türkiye'nin bu tür bir durumla ilgili çok köklü bir tecrübesi yok. Çok az mülteci uzmanı var. Hükümet hiçbir zaman kendilerine bu konuda tavsiye verilmesinden hoşlanmadı, böyle bir çaba içine de girmedi. Tabii onlar için de çok kolay değil. Oysa BM'nin şehir göçmenleri konusunda çok deneyimi var. Kayıt altına alarak kimin nerede olduğu biliniyor. Kimin özel ihtiyaçları varsa tespit ediyor. Kişilere ulaşmak daha kolay oluyor. Hiçbir ülke herkese kapılarını açıp bütün ihtiyaçlarını karşılayamaz. Maalesef İran, Rusya ve Çin'in katı ve yanlış Suriye politikası yüzünden bu süreç çıkmaza girdi, uzadı. Bu sebeple mülteci konusuna uzun soluklu bakmak gerekiyor."

ABD Adana Konsolosu Espinoza, Türkiye'nin bölgede önemli bir potansiyel olduğunu, bu sebeple ortaya koyacağı tutumun İsrail-Filistin çatışmasının çözümünde etkili olacağını sözlerine ekledi.

İHA


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.