Esnaf ve memura büyük kolaylık

Esnaf ve memura büyük kolaylık
Yıllardır Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yaşadığı sorun, nihayet SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla sona...


Yıllardır Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yaşadığı sorun, nihayet SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla sona erdi...

 

Yazarımız Sadettin Orhan yazdı...

İşte o yazı...

Almanya, 1960'larla birlikte emek göçü verdiğimiz Avrupa ülkelerinin başında geliyor.

Öyle ki, yurtdışına giden her vatandaşımıza 'Almancı' adını vermişiz. Yine Almanya, 01.11.1965 tarihinde yürürlüğe giren sözleşmeyle, ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yaptığımız ilk ülkelerden.

İkili sosyal güvenlik sözleşmelerinin en önemli avantajı, bir ülkede sahip olduğunuz sigortalılık haklarınızı diğer ülkede de kullanmaya elvermesidir. Örneğin Türkiye'de sağlık sigortası hakkınız varsa, geçici olarak Almanya'da bulunduğunuz sırada da sağlık güvencesi kapsamında sayılırsınız.

Gelgelelim Almanya ile imzaladığımız sözleşme yıllarca SSK tarafından uygulandığından ve daha çok işçi temelli tanımlamalara yer verildiğinden, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları açısından sorunlar yaşanıyordu. Örneğin bir Bağ-Kur sigortalısı veya aile bireyleri, geçici olarak Almanya'ya gittiğinde, sağlık sigortasından yararlanamıyor, masraflarını cebinden karşılıyordu. Aynı sorunu kamu çalışanları ve emeklileri de yaşıyordu.

SGK Yurtdışı Dairesi sorunu çözdü

Yıllardır Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının yaşadığı sorun, nihayet SGK Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı'nın çalışmalarıyla sona erdi. Bundan sonra Bağ-Kur (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) mensuplarının gerek kendileri gerekse bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Almanya'da bulundukları sürelerde de sağlık yardımlarından yararlanabilecekler. Eğitim için Almanya'da bulunan hak sahipleri de aynı imkandan yararlanabilecek. Geçici görevle, öğrencilik veya seyahat sebebiyle Almanya'da bulunacak kişilerin, SGK müdürlüklerinden hak sahipliği belgelerini almaları yeterli olacak. Yeni düzenlemeden emekli, çalışan ve hak sahipleriyle toplam 15 milyonluk nüfusun yararlanması bekleniyor.

2023'te emeklisiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 27 yaşında tip 1 diyabet hastasıyım. Şu an %46 özürlü raporum var. 09.10.2003 ilk sigortaya giriş tarihim ve toplam 2475 ödenmiş prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Özürlü raporumu alalı 2,5 sene oldu. Teşekkürler. Ömer G.

Cevap: Ömer Bey, 20 yıllık sigortalılık süresi ve 4400 günü doldurarak emekli olacaksınız. Prim gününüzü doldurduktan sonra 09.10.2023 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

Hizmet tespiti yapılırsa aylık bağlanır

Soru: Sadettin Bey; babam 7 Aralık 2012'de vefat etti. Bugüne kadar toplam 598 gün prim yatırılmış. Aslında çalıştığı süreler çok daha fazla ancak işverenler sigorta primlerini yatırmamış. Vefatından sonra anneme aylık bağlanması mümkün müdür? Askerlik borçlanması (iki yıl) yapabilir mi ya da daha önce çalıştığı firmalar babamın geçmiş primlerini yatırabilir mi? Mücahit Y.

Cevap: Değerli okurum, öncelikle başınız sağ olsun. Babanızın askerlik borçlanması hariç 900 gün primi olması lazım ki annenize dul aylığı bağlanabilsin. Borçlanarak 900 günü tamamlayamıyorsunuz. Ancak babanızın sigortasız çalıştığı işverenlerden birisi geriye dönük bildirim yapar ve SGK tarafından da hizmeti kabul edilirse annenize aylık bağlanır. Eğer işverenler bildirim yapmaya yanaşmazsa, iş mahkemesinde hizmet tespit davası açabilirsiniz. Babanızın çalışmalarına dair belge ve şahit sunmanız halinde dava yoluyla hizmet tespiti yapılır ve yine anneniz aylığa hak kazanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.