Eser, "Türkiye'de sürdürülebilir balıkçılık yapmak istiyorsak??

Eser, "Türkiye'de sürdürülebilir balıkçılık yapmak istiyorsak??
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Eski Başkan Vekili ve  Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Eski Meclis Üyesi Hasan Eser, Foça'dan  A...



İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Eski Başkan Vekili ve  Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Eski Meclis Üyesi Hasan Eser, Foça'dan  A Haber'e konuştu. A Haber  Ege Bölge Muhabiri Gamze Çıkar'ın sorularını  yanıtlayan Eser, "Türkiye'de sürdürülebilir balıkçılık yapmak istiyorsak; yakalanan balığa kota getirmek zorundayız" dedi.

Türk balıkçılık ekonomisinde arz talep dengesinin  kurulamamasından ötürü balıkçıların denizden  para kazanamayıp zarar ettiklerini öne süren Eser,şunları kaydetti: "Ülkemizde her yıl dört buçuk , beş ay gibi zamana tekabül eden bir   av yasağımız söz konusudur.Bu av yasağı sürecinde  denizlerimizin nadasa kalmasından ötürü balık stoklarımızda doğal olarak bir çoğalma meydana gelir. Ancak  yasak boyunca hali hazırında ki imkanlarından yada  borç alarak  hayatını idame eden balıkçılarımız  sezon açıldığında  haklı olarak beş aylık istirahatin acısını çıkartırcasına  denize açılıp, tabir yerindeyse ipi çözülmüş boğa gibi denize saldırır. Sezonun ilk 15,20 gününde her tekne normalinin çok üstünde balık istihsali yapar.Balık hallerinde ciddi oranda bir şişme olur.Malumunuz bu ülkede ürün noktasında üretim fazlalığı  o  üründe  fiyatın düşmesine neden olmaktadır. Bu anlamda sezon ilk günlerinde  vuku bulan  aşırı av baskısı neticesinde istihsal edilen balıklar değerinin çok  altında satılmaktadır. Burada kazanan  ne balıkçı, ne de tüketici vatandaştır.Vatandaş belki  sezon başlangıcının  ilk 15,20 gün içersinde balığı ucuz almaktadır.Ama  istihsal edilen balık oranlarında düşüşler başladığında  balık fiyatları astronomik rakamlara ulaşır ve vatandaş arzu ettiği balığı pahalı olmasından dolayı satın alıp evine götüremez. Burada kazanan bu  sektörün simsarları dır. Bu simsarlar sezonun ilk günlerinde balık bol ve ucuzken  balığı toptan satın alıp soğuk hava depolarında  stoklar. Balık fiyatları yükseldiğinde de çıkarıp piyasaya sürer. Burada yapılması gereken şudur; Balıkçı  avcılığını  7 ay sezona yayması gerekir. Aksi taktirde balıkçı bugün içinde bulunduğumuz durumda olduğu gibi   ilk 15,20 günde yakaladığı fazla balığı gerçek değerinde satamaz. Sonrasın da balık her ne kadar değerinin üstünde satılsa da  bu seferde avlayacak balık bulamaz. Bunun içinde Türk balıkçılığının kurtuluşu tıpkı gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi   avlanan  her balığa  tekne başına kota  sistemin getirilmesi ile olacaktır. Kota sisteminin getirilmesi  tahmini değerlere göre değil, sağlıklı stok tespit çalışmaları ile  ancak mümkün olabilir. Stok tespiti, kota sistemine, kota sistemi de arz talep dengesinin kurulmasına paralel olur."

AK Parti  iktidarında balıkçıya  ÖTV'siz mazot desteği verildiğini, teknelerin devlet desteği  ile avcılıktan geri çekildiğini ve ANAP döneminde kapanan  Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün yeniden kurulduğunu ve bu girişimlerin devrim niteliğinde olduğunu sözlerine ekleyen Eser,  "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in  gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimizin  korunması adına çok daha  olumlu adımlar atacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Haber + Foto:  Servet Vural / Foça

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.