Esed yine yırtacak mı yoksa yıkılacak mı?

Esed yine yırtacak mı yoksa yıkılacak mı?
Suriye'de 3 yıldır devam eden ve 150 binden fazla insanın hayatını kaybettiği iç savaşın seyrini önceki gün ortaya çıkarılan katliam fotoğrafları...


Suriye'de 3 yıldır devam eden ve 150 binden fazla insanın hayatını kaybettiği iç savaşın seyrini önceki gün ortaya çıkarılan katliam fotoğrafları değiştirebilecek mi?

Ferhat Esnek'in haberi

Bombalanan şehirler, yok edilen tarihi yapılar ve en önemlisi öldürülen 150 bin kişi için Türkiye ve birkaç ülke dışında ses çıkaran olmadı.

Konu Birleşmiş Milletler'in gündemine sık sık gelse de daimi üyelerden Rusya ve Çin'in yaptırıma karşı çıkmaları ve veto hakkını kullanmasıyla ciddi bir adım atılmadı ve İran'ın da silah ile maddi desteğiyle Esed, 3 yıldır bildiğini okumaya devam ediyor.

Savaşın ilk yılında Türkiye'nin de destek verdiği karar tasarısına, 15 üyeden 13'ü ?evet' derken Çin ve Rusya'nın vetosuyla tasarı BM'den geçmemişti.

5 DAİMİ ÜYE EVET DEMEK ZORUNDA

Tasarının, 15 üyeli BMGK'dan geçmesi için daimi üyeler (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin ''evet'' oyunu alması gerekiyor.

Son olarak önceki gün Suriye'deki insan katliamını belgeleyen fotoğrafların ortaya çıkmasıyla BM üyelerinin nasıl bir yol izleyecekleri de merak edilmeye başlandı.

Daimi üyelerden ABD ve İngiltere, durumun kabul edilemeyeceği yönünde sert tepki verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada ?"Bu raporları mümkün olan en kuvvetli ifadelerle kınıyoruz. Bu son raporlar ve fotoğraflar, rejimin sadece Suriye halkını özgürlük ve insan haysiyetinden mahrum etme değil, önemli boyutta duygusal ve fiziksel acılar çektirme çabalarında geniş çaplı ve görünür sistematik ihlallerini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İngiltere'den de benzer bir açıklama Dışişleri Bakanı William Hague'den geldi. Hague, sorumluların derhal hesap vermeleri gerektiğini söyledi.

Fransa'nın bu konudaki tavrı zaten net. Askeri müdahaleden yana tavır alan ülke Esed'e karşı sert yaptırımlar önermişti.

Rusya büyük infiale yol açan fotoğraflar karşısında mesafeli. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Savaş suçu yok demiyorum, suç var ve onları belgelendirmek lazım. Ancak delilleri yeniden kontrol etmek gerekli. Suriye'de savaş suçunu iki taraf da işliyor" derken Çin ise şimdilik sessizliğini korumayı tercih etti.

Ancak, Türkiye dışında hiçbir Müslüman ülkeden de şimdilik ses çıkmaması dikkat çekiyor.

ESED YİNE YIRTAR MI?

Gözler şimdi Suriye'nin durumunun görüşüleceği Cenevre Konferansı'nda. Görüşmeye katılan ülkeler, Rusya ve Çin'i ikna edebilecek mi yoksa Suriye lideri Beşar Esad'ın daha önce yaptığı birçok katliamdan sorumlu olmaktan İran, Rusya ve Çin'in desteği ile kurtulabilecek mi?

Esed rejimin sarin gazı katliamları bile 'muhalifler de yapmış olabilir' denilerek gündemden düşürülmüştü.

ferhat.esnek@haber7.com

twitter: twitter.com/fesnek



HABER 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.